Fem spaningar: "En förbannad Farnerud - och Andersson målskytt inför Uniteds scout"

Häcken tappade ledning och föll tungt mot IFK Norrköping med 1-2. Här är Fotbollskanalens Linus Petterssons spaningar från mötet.

Inget bollrullande här inte
Det var höga utgångspositioner vid insparkar. Det var hög press vid uppspelsbyggande. Varken Häcken eller IFK Norrköping tänkte låta motståndarna sätta upp något kortpassningsspel på Bravidas konstgräs. Därför präglades den första halvleken av långbollar, kamp och en hiskelig intensitet. Men trots att det sällan kombinerades fram några vackra kombinationer var det en sevärd halvlek. I den andra halveken mattades spelet av och tempot sjönk. Det var synd för matchen. Den blev sämre.

En förbannad Farnerud
Alexander Farnerud är en spelare som vill ha bollen på marken. En spelare som vill kombinera och lira. Mot IFK Norrköping tvingades han ägna den första kvarten åt dueller kring höjdbollar. Det gillade han inte. Tillslut fick han nog, sprang ner i backlinjen och pekade åt olika håll dit målvakten Christoffer Källqvist kunde rulla kort. Det var som att det tändes en gnista i Farnerud. Efter det var han överallt. Ville ha boll, tog boll. Rev och slet. Han blev vad matchen krävde av honom och IFK Norrköping fick inte tag i honom. Fyra minuter efter att han hade dirigerat Källqvist låg han bakom Häckens ledningsmål. Farnerud är Häckens nyckel offensivt. När det fungerar är han inblandad. Lika briljant som han var i den första halvleken var han dock iskall i den andra. Precis som hela Häcken.

Kalle Holmberg hittar inte målet
Efter en fin försäsong, med målfyrverkerier i svenska cupen, lyftes Kalle Holmberg fram som en tänkbar utmanar till skytteligatiteln. Efter fyra allsvenska omgångar har han dock kammat noll. Han hade inte jättemycket att jobba med mot Häcken, men halvchanserna fanns där och mer än så ska en skyttekung inte behöva. Med tio minuter kvar av matchen lunkade Holmberg av planen. Utbytt. Ska IFK Norrköping lyfta ännu mer i tabellen behöver de hjälpa Holmberg att hitta målet. Det räcker inte att Sebastian Andersson knoppar in mål framåt.

Sebastian Andersson målskytt inför Manchester Uniteds scout
Sebastian Andersson, ja. Målskytt på nytt. På Hisingen dessutom där han hoppade in och avgjorde fjolårets möte på tilläggstid. Den här gången kom målet efter 64 minuter och var en fin nick. En som satt på läktaren och såg på var Manchester Uniteds A-lagsscout. Han är på Sverige-turné. Jönköpings Södra-AIK under lördagen, Häcken-IFK Norrköping under söndagen och Malmö FF-Djurgården under måndagen är på schemat. Han sa sig inte titta på någon speciell spelare utan vara här för att se standarden på svensk fotboll. Med tio minuter kvar av matchen lämnade han pressläktaren. Nöjd eller inte är oklart. Men nog borde han ha imponerats lite av Sebastian Anderssons mål? Det påminde ju om hur en, för honom mer välkänd, svensk anfallare brukar agera...

Två helt olika Häcken
Mikael Stahre har börjat bygga sitt Häcken på defensiv stabilitet. 0-0 mot AIK och Djurgården var tydliga tecken på det. Det såg bra ut mot IFK Norrköping också. I den första halvleken. Laget var aggressivt, vann boll högt och ägde matchen. Efter 15 minuter i omklädningsrummet såg det dock helt annorlunda ut. Två insläppta mål på mindre än 20 minuter. Först fick Jon Gudni Fjoluson komma högst efter en hörna. Sedan fick Sebastian Andersson helt ostört nicka in ett inlägg. Emil Wahlström tittade bara på boll och missade helt Andersson bakom ryggen. Det gick inte att känna igen det gulsvarta hemmalaget. Förvandlingen kostade dem segern.

Publicerad 2017-04-23 kl 17:10