FEM SPANINGAR: "En poäng mot nykomlingarna - har inte Blåvitt kommit längre?"

HALMSTAD. Halmstads BK och IFK Göteborg spelade 1-1, efter att Marcus Antonsson kvitterat Marcus Antonssons tidiga mål. Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Krångligt och frustrerat IFK Göteborg i första
Halmstad gav IFK Göteborg den värsta tänkbara starten. Eller, den orsakade Blåvitt till stor del på egen hand. En målvaktsutspark i den tionde minuten nickskarvades av Mikael BomanIFK-backen Mattias Bjärsmyr missbedömde sedan bollen fullständigt och tillät Marcus Antonsson att hinna först och placera bollen förbi Giannis AnestisAtt anfalla mot ett lågt försvarande HBK är inte den matchbild som passar Blåvitt bäst i allsvenskan. Med Hosam Aiesh i en lite framskjuten ytterposition spelade IFK Göteborg något som liknade en 4-3-3-formation offensivt i första halvlek. Aiesh låg också bakom Jesper Tolinssons läge just innan halvtid – det enda som IFK skapade av värde i halvleken – men kom inte till många attackchanser när Blåvitt rullade runt i ett långsamt bolltempo som HBK kunde försvara enkelt mot. Mot slutet av halvleken var IFK så frustrerat att de började söka den längre passningen, som oftast saknade både kvalitet och mottagare.

Sana var Blåvitts enda x-faktor
Mycket av ansvaret på slå den avgörande bollen ligger förstås på Marek Hamsik. IFK:s fixstjärna hade varken mycket boll eller energi i första halvlek, och utan det bidraget till spelet saknades x-faktorn, det överraskande momentet i Blåvitts offensiv. Det fick kaptenen Tobias Sana ordna istället. En vågad skarvning på egen planhalva tidigt i andra halvlek öppnade upp för en IFK-kontring, och Sanas lyckade “väggspel” med planens andra kapten Andreas Johansson gav honom fritt skottläge i minut 51, och Sana sköt in sitt första mål för i år. Hamsik kunde där noteras för den första poängen i allsvenskan. Men kvitteringen gav inte Blåvitt någon skjuts framåt och forceringen uteblev. Matchen slutade 1-1, och Blåvitt kan bara summera en bra period på en knapp kvart i början av andra idag

Hamsik letar efter formen
Slovaken har ökat matchdosen. En kvart i den andra omgången mot AIK följdes av 73 minuter mot Degerfors i måndags, och idag spelade 33-åringen 83 innan han byttes ut mot Pontus Wernbloom. Krampkänningar, sa tränaren Roland Nilsson på presskonferensen efteråt. Hamsik har fortfarande inte hittat den klara positionen i på mittfältet, i kombination med att de övriga Blåvitt-spelarna inte spelat ihop sig med slovaken. Det finns så klart mycket risk i Hamsiks spel att fördela bollar offensivt. Men det håller inte med så intetsägande 45 minuter som den första halvleken innebar från hans sida. Här kan Blåvitt kräva mer redan nu.

Har inte Blåvitt kommit längre?
HBK var faktiskt närmare segern idag och IFK Göteborg kan summera två matcher mot nykomlingarna Degerfors och Halmstad i veckan som bara gett en poäng. Samma problem upprepade sig mot HBK som i måndags. Återigen blev ett försvarsmisstag avgörande för ett mål bakåt, och spelare som Mattias Bjärsmyr och Sebastian Eriksson har stått för skakiga insatser i defensiven. Framåt har Blåvitt det väldigt svårt att komma med kreativa lösningar mot lågt försvarande lag. Den enda segern i årets allsvenska kom efter att Kolbeinn Sigthorsson varit klinisk vid två avslutslägen mot AIK. IFK Göteborg kunde då försvara hem tre poäng, men insatserna i veckan har exponerat tydliga brister när laget behövt jaga mål. Har laget inte kommit längre efter mer än ett halvår under "Rolle" Nilsson?

Antonsson och Boman gav aldrig IFK ro
Defensiven främst, visst. Men för många nykomlingar är det absolut avgörande att ha en spelare offensivt som levererar mål i plural, och i Marcus Antonsson har HBK en sådan. Ett lån från Malmö FF till hemstaden och Bollklubben är egentligen ett steg för långt ner i klubbhierarkin för 29-åringen, med tanke på hans meriter. Men i Halmstad finns tryggheten, och framförallt speltiden. Antonsson var klinisk när tillfället gavs i första halvlek, och är uppe på två mål efter fyra matcher. Men ensam längst fram är han knappast. Mikael Boman stångades förtjänstfullt i 80 minuter och ska ha ett hedersomnämnande. Den tidigare Blåvitt-spelaren var själv nära ett mål när han nickade en frispark klockrent i ribban i första halvlekAnfallsparet Boman-Antonsson kommer inte ge många allsvenska försvar ro under året.

Publicerad 2021-05-02 kl 19:13