FEM SPANINGAR: "En väckarklocka för Malmö FF"

BORÅS. IF Elfsborg är ny serieledare i allsvenskan efter 3-0-segern över Malmö FF.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Elfsborg klart bättre i toppmötet
Boråslaget gjorde allt rätt i första halvlek på Borås Arena. De störde MFF i gästernas uppspelsfas med aggressivt presspel och en intensitet över hela planen, dock utan att skapa någon riktig farlighet inledningsvis. Malmö hade en okej period i mitten av halvleken, där de etablerade lite bollinnehav - mycket tack vare Sergio Peñas utmärkta passningsfot. Den bästa framspelningen stod dock Niklas Hult för. Elfsborgs vänsterback hittade Ahmed Qasem i djupled efter en halvtimme, mittfältaren gav Sveinn Gudjohnsen öppet mål och Elfsborg hade 1-0. 2-0 kom bara fyra minuter senare, efter att Gustaf Lagerbielke nickat in Johan Larssons hörna. En fullt rättvis halvtidsledning för ett riktigt bra Elfsborg.

Uppenbara försvarsproblem i MFF
Hemmalagets 3-0-mål kom nio minuter efter halvtid. Lasse Nielsen hade en stark fjolårssäsong, men tycks inte undvika en årlig blunder i MFF:s försvarsled. Den här gången slarvade vice-kaptenen med en mottagning framför Johan Dahlin och tillät Jeppe Okkels att springa in ett nytt mål. Malmö har fem insläppta mål på de två senaste matcherna mot Häcken och Elfsborg, varav två har tillkommit efter hörna. Dessa topplag har blottat svagheter i MFF-försvaret, men ännu återstår fyra matcher innan Pontus Jansson är spelklar...

En väckarklocka för Malmö
Nej, Malmö FF kommer kanske inte jogga hem allsvenskan. En poäng i redan nämnda matcher är dåligt, och knappast vad som förväntades efter åtta inledande segrar. Att MFF skulle få en reaktion är dock inget konstigt, och det är lätt att glömma att de fortfarande är i en ombyggnadsfas under Henrik Rydström. Detta var en väckarklocka för MFF, som jag tror att de kan ha nytta av under resten av säsongen.

Rieks misslyckad "AC"-ersättare
Søren Rieks inledde i nummer tio-rollen i Anders Christiansens frånvaro. Den danske 35-åringen fick en timme på planen, utan att ta chansen. Rieks slog exempelvis bort ett par viktiga passningar i sista tredjedelen under första halvlek och lyckades aldrig sätta sin prägel på spelet. Efter pausen hade han två skott vid straffområdeslinjen, där det ena gick rakt på Hákon Valdimarsson och det andra nästan över kortsidan bakom målvakten.

Elfsborg en titelutmanare, förstås
De gulsvarta har kopierat Malmös bedrift med åtta raka segrar och är uppe jämsides med MFF, med bättre målskillnad. De har grundspelet och startelvan för att utmana Skånelaget om guldet - frågan är snarare om truppbredden är tillräckligt bra i längden. Allt talar däremot för att det blir en topp tre-placering i år. Laget är sex poäng före fyran Djurgården, som dessutom har en match mer spelad. En imponerande vår av Jimmy Thelins lag, som dessutom avslutade förra året med åtta segrar på de tio sista matcherna.

Publicerad 2023-05-28 kl 19:53