FEM SPANINGAR: "För allsvenskans skull måste dessa krockar undvikas"

HALMSTAD. Halmstads BK och Malmö FF spelade mållöst i allsvenskans 14:e omgång, i en match där HBK:s försvarsinsats stack ut.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

MFF:s roteringsförsök lyckades inte
De inledande 45 minuterna på Örjans Vall präglades av ett krampaktigt spel. Matchen låg mellan Malmö FF:s två Champions League-kvalmöten med Rangers, och med dem i åtanke startade namn som Anders Christiansen, Jo Inge Berget och Antonio Colak på bänken hos gästerna. Utan den trion hade MFF det svårt att ens komma till målchanser i första halvlek, trots mycket av bollinnehavet. HBK försvarade sig och lyckades ta bort Christiansen-ersättaren Sebastian Nanasi från de farliga ytorna. Det var också hemmalaget som sköt det enda skottet på mål, när Mikael Boman avslutade vid straffpunkten på ett inspel, men där Johan Dahlin var alert längs marken och räddade. Nanasi byttes sedan ut efter en knapp timme mot Christiansen. Den här sortens rotering i startelvan lyckades MFF med i den senaste segern mot Mjällby, men för att hota i kväll behövde de byta in Colak, Christiansen och Veljko Birmancevic.

Stjärnspelarna behövdes för att väcka MFF
Dessa byten gjorde MFF-tränaren Jon Dahl Tomasson mellan den 46:e och 57:e minuten, och de fick igång MFF ordentligt. Både Colak och Christiansen tog sig till varsitt läge efter bara några minuter på planen, och en HBK-block stoppade förmodligen ett ledningsmål när “AC” testade ett skott nära håll. Med kvarten kvar klackade Adi Nalic utanför med ryggen mot mål, och några minuter innan full tid gjorde målvakten Malkolm Nilsson Säfquist en spektakulär räddning på Jo Inge Bergets nick. Uppryckningen med stjärnspelarna efter pausen hjälpte ändå inte MFF till en seger. Roteringen från Dahl Tomasson var förståelig, men lyckades inte i kväll. Matchen slutade mållöst och Djurgården har chansen att rycka åt sig en trepoängledning i tabelltoppen när AIK väntar i söndagens 08-derby.

Spelschemat tog ut sin rätt för MFF?
Malmö FF och Elfsborg flyttade matchen från den senaste omgången till att istället spela i slutet av maj, och de var således spellediga förra helgen. Men dagens match var MFF:s tredje raka på bortaplan i allsvenskan, under en period där de dessutom åkt till Europamatcher i Riga och Helsingfors, med nästa resa till Skottland mindre än två dagar bort. Efter tre raka vinster med 11-0 i målskillnad tog den allsvenska segersviten slut i kväll för MFF. Att dra ett bindestreck mellan det avbrottet och det intensiva spelschema är inte svårt. Men just det obegripliga faktumet att MFF får flera bortamatcher i följd har Jon Dahl Tomasson tidigare beklagat sig högljutt över. Det har även Hammarbys sportchef Jesper Jansson påtalat gällande sin egen klubb, som får allsvenska möten i Östersund och Göteborg mellan Balkanresor till Maribor och Belgrad. För svensk fotbolls skull borde schemaläggarna kunna undvika denna krock ganska enkelt - om allsvenskan ska få de bästa förutsättningarna att ta sig upp från 23:e-platsen på Uefas ranking.

Abubakari är ingen hit än
Nyförvärvet från portugisiska Moreirense gjorde sin andra allsvenska start i rad som centerforward. Men hittills har Malik Abubakari inte varit någon hit. MFF har något att bygga vidare på hos 21-åringen, med kvalitéer som borde passa en nummer nio i laget, och Jon Dahl Tomasson bedyrar att tålamod måste ges Abubakari. För just nu ser det mesta hos ghananen ganska okoordinerat just nu, både i touch och avslut. Colak har matchats hårt men betonar samtidigt att han gillar det intensiva spelschemat. Frågan är hur många fler chanser Abubakari får från start med det ständig spelsuget hos Colak?

Lysande försvarsinsats från HBK
Att gästerna inte skapade mer under matchen ska givetvis också tillskrivas den utmärkta försvarsinsatsen från HBK. Ytterbackarna Edvin Kurtulus och Andreas Bengtsson hade väldigt bra koll på sina motståndare på kanten, liksom mittbacksparet med Joseph Baffo och Andreas Johansson. På centralt mittfält fortsätter också vinterförvärvet Amir Al-Ammari att utmärka sig i spelet med boll. HBK lyckades inte sätta MFF-lånet Marcus Antonsson i några riktiga lägen, men får ändå var nöjd med 0-0-resultatet. Så stabilt som Halmstad spelar är det inte sannolikt att de ramlar ner särskilt många fler placeringar än den niondeplatsen de tagit sig upp på.

Publicerad 2021-08-07 kl 21:17