Fem spaningar: "Frågetecken kvar för AIK - Sarfo behöver visa mer på gräs"

Efter två raka förluster besegrade AIK Sirius med 1-0. Fotbollskanalens Andréas Sundberg var på plats på Friends Arena och här är hans fem spaningar.

Rakare, snabbare, bättre
Trots ett stort bollinnehav hade AIK haft stora problem att ta sig till avslut och att göra mål. Mot Sirius petades nyförvärvet Sulejman Krpic som har haft svårt att imponera. In med Eero Markkanen som ensam anfallare. Det var bra i en halvlek och det räckte.

I den första halvleken såg AIK ut som ett lag och spelarna jobbade tillsammans, man växeldrog i presspelet och tog offensiva löpningar i djupet som man inte har gjort på några matcher. Man skapade mer än tidigare. Eero Markkanen gjorde ett mål och hade en boll i ribban och lagkamraterna skapade två straffsituationer.

AIK var rakare och tydligare och slog fler snabba och långa uppspel än tidigare. Visst, Sirius insats i den första halvleken var svag och man tog inte ens kampen. Sirius stod för ofta för högt med laget och framför allt med backlinjen. Det gav AIK ytor bakom och fick Johan Blomberg, Simon Thern och till och med stora Markkanen att sprinta ifrån motståndarna i djupet.

Så kom målet till. Thern med en snabb boll på djupet till Markkanen. Sirius backlinje stod högt, Markkanen blev fri, sprintade från halva plan och satte bollen i mål.

I den andra halvleken var defensiven fortfarande bra men offensiven inte lika bra som i första halvlek. En matchotränad Markkanen orkade inte och då blev spetsen sämre.

Har gräs som hemmaplan men är bättre på konstgräs
Sirius har tre segrar på konstgräs och två förluster på gräs (inga mål). Kingsley Sarfo har gjort tre mål i allsvenskan, alla mål har kommit på konstgräs och på det snabbare underlaget har stjärnan med sin låga tyngdpunkt och kvickhet varit bättre. Mot AIK var han ofarlig och blev utbytt i mitten av den andra halvleken. Om Sarfo vill ut i Europa behöver visa mer på gräs.

Fortfarande frågetecken för AIK:s anfallsspel
Mot Sirius skapade man mer än tidigare men bara i den första halvleken och framför allt var det mittfältarna med Simon Thern och Johan Blomberg som rev upp sår hos motståndarna med sina djupledslöpningar.

Eero Markkanen fick chansen och gjorde mål, men är det verkligen Markkanen som är svaret på AIK:s frågetecken? Nej, tror inte att Markkanen kommer att ösa in mål. Dessutom var det tydligt att anfallaren var matchotränad och tog slut ganska snabbt i andra halvlek.

AIK saknar fortfarande en anfallare som är bra i djupet.

Nyförvärven Sulejman Krpic och Henok Goitom var på bänken mot Sirius. Goitom kom in och Krpic satt kvar på bänken hela matchen. Det borde oroa AIK-fansen att Goitom var utanför truppen mot Jönköping och på bänken mot Sirius.

Fortsättningen

För AIK var det väldigt viktigt med tre poäng efter två raka förluster. Nu väntar matcher mot Sundsvall, Halmstad och Örebro vilket är ett bra schema och ett läge att rycka upp sig. Men då krävs det att spelarna jobbar lika hårt som mot Sirius och att man växlar upp ytterligare i anfallsspelet. Det kan även bli värdefulla matcher för Henok Goitom att hitta rätt i tempo, tajming och annat.