Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Fem spaningar från KFF-Peking: "Sjölund dominerar"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från 1-1-mötet mellan KFF och Peking i spelaren ovan.

Kalmar FF och IFK Norrköping kryssade, 1-1, under fredagen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

IFK Norrköping och 3-4-3
IFK Norrköping hade sex förluster på åtta matcher, och slogs ut mot litauiska Trakai i Europa League. Sebastian Andersson, Christopher Telo, Nicklas Bärkroth, och Niclas Eliasson var sålda. De behövde göra nytt istället för 4-4-2 med fokus på yttermittfältarnas inspel.

3-4-3 fungerade godkänt mot Jönköpings Södra (vinst 2-1), trots vissa offensiva problem. Mot KFF försökte IFK hitta passningar i ytor till de fyra springande kantspelarna. Det gick återigen rätt bra, där oftast Alexander Jacobsen och ibland Nikola Tkalcic fixade skarpa lägen. 

I praktiken blev det tre försvarare, två centrala mittfältare, och fem anfallande och konstant springande spelare. Jens Gustafsson tycker att det här spelsättet är det som passar truppen bäst, så vi gissar på att han åtminstone testar det några matcher till. IFK Norrköping bygger kanske något nytt och hållbart? 

Lucas Hägg Johansson etablerar sig
Kalmar FF:s målvakt gjorde en insats som kanske inte var den bästa den här allsvenska omgången, men han var aktiv med att lösa många situationer. Dessutom har han en oväntat bra utveckling.

För två år sedan var han tredjemålvakt i KFF. 21 år och på väg att släppas iväg gratis till en division 1-klubb. Då sålde KFF en målvakt, vilket gjorde att Hägg ringdes tillbaka för att vara en billig reservmålvakt. Ole Söderberg har dock varierat i prestationer och även haft skador. Ju mer Hägg Johansson har fått kom in, desto tydligare har det varit att han är det starkare valet just nu. En scenario som nog ingen såg ens för ett år sedan. 

Daniel Sjölund dominerar
Det har sagts många gånger, men det ska upprepas fram tills dagen det inte längre är korrekt: Daniel Sjölund håller hög allsvensk kvalitet. Visst var det ett trött och lågt KFF när Sjölund byttes in, men han behövde bara 20 minuter på planen för att vara kanske bäst. 

Det pratas ofta om att IFK Norrköping inte har ersatt sina sålda sommarspelare. Hur blir det när föreningen ska ersätta Daniel Sjölund och Andreas Johansson? Två av allsvenskans viktigaste värvningar under 2010-talet, alla klubbar inkluderade. 

Kalmar och fasta situationer
Ungefär hälften av KFF:s mål förra hösten kom i samband med fasta situationer. Siffran är identisk hela det här året, ungefär 13 av 24. Det var inte bara ett symbolvärde i att Viktor Elm och Romário, lagets två bästa spelare, gjorde målet i en match där KFF hade stora offensiva problem (för tidigt ledningsmål?). 

Att KFF gjorde målet på det sättet var ännu mer väntat. Viktor Elm stannade kvar efter en fast situation, och jag kan inte komma på någon spelare i allsvenskan som gör mer nytta på fasta situationer än KFF:s lagkapten. Både med hans stora kropp och hårda tillslag på frisparkar. Viktor Elm ger KFF bra plusstatistik på fasta situationer varje år bara genom att vara på planen. 

Regnet påverkade
Matchen var inte i närheten av att skjutas upp, men det verkade som att den våta gräsmattan hade en stor påverkan på hur lagen agerade. Det var flera spelare som halkade i farliga lägen, och i framför allt första halvlek hade lagen problem att hitta rätt kraft i passningarna. Det blev i det avseendet nästan som en konstgräsmatch i vissa sekvenser. 


Exklusiv tävling: Vinn en Superfotbolls-weekend i London för dig och en vän
Publicerad 2017-09-15 kl 21:44
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons