Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

FEM SPANINGAR: "Fransson och Aiesh givna på januariturnén"

Allsvenskan

Norrköping vann hemma mot Östersund och sätter press på AIK i guldstriden.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

3:51
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren visas höjdpunkterna från Norrköping-Östersund.

Guldstriden lever i minst ett dygn till
IFK Norrköping har 56 poäng efter 27 matcher, och har kvar att möta Brommapojkarna, Örebro SK, och BK Häcken (ett Häcken som Norrköping har sju raka segrar mot, men också ett Häcken utan förlust på hemmaplan i år). Det är inte omöjligt att de går ur den trion matcher med nio poäng, särskilt inte med sin form. De har bara en förlust på 22 senaste matcherna, och den matchen var Malmö FF borta.

AIK har 59 poäng efter 26 matcher, och möter MFF i morgon. Tappar de poäng där så skiljer det bara tre-fyra poäng och vi kan prata om en faktisk nerv om vem som vinner SM-guld. AIK har efter det kvar matcher mot Östersund, Gif Sundsvall, och Kalmar FF. 

ANNONS

Kan Janne Andersson blunda för Alexander Fransson?
Det är bara två år sedan en då 22-årig Alexander Fransson startade i A-landslaget, i en kvalmatch mot Nederländerna. Efter det har han dock sällan prioriterats och han fick dessutom tyvärr utveckling åt fel håll sin karriär i Basel. Han började som ordinarie, var hela tiden minst godkänd, men tappade lite speltid hela tiden, även om han fortfarande fick spela mycket och var med i deras konstanta mittfältsrotation. 

Han var tillbaka i Sverige i sommar och behövde visserligen en startsträcka, men har varit briljant i många matcher. Även när han inte har varit bollmässigt dominant så har han istället börjat att göra viktiga poäng framåt. Dessutom har han satt ihop ett samarbete med Simon Thern som håller absolut allsvensk toppklass. Januariturnén känns minimum. Kan han också nå det ”riktiga” landslagsklass under våren? 

ANNONS

Var hade Östersunds FK varit i år utan Hosam Aiesh? 
Det är en legitim fråga att ställa. Spelaren som ”kan skapa någonting på ingenting”, som Simon Thern sa. Aieshs tre mål och nio assist berättar inte alls hela kontexten om hur mycket han har dragit den där Östersundsoffensiven i år. Börjar man att kolla alla mål han har haft en stor del i så närmar vi oss hälften av alla lagets mål.

Sätt Aiesh i en en-mot-en-situation, eller i en situation där han har 10-15 meters yta att springa in i, så kommer något att hända. Både 0-1 och hörnan fram till 4-2 i dag skapades efter att Aiesh gjort mycket själv ute till höger. 

Ur ett svenskt perspektiv får vi se om det kan undvikas en mini-Ghoddos-situation för landslaget, en ”förlorad” spelare. 23-åringen Aiesh har tidigare blivit uttagen i Palestinas landslag, men berättade för Östersunds officiella hemsida att han har avvaktat Palestina för att hålla dörren öppen för ett svenskt landslag. Given januariturné även där?  

ANNONS

Allsvenskan är en kantspelsliga
I somras fick jag ett mail från en allsvensk tränare, som löd något i stil med: ”Visst görs det fler mål via kanterna än vad vi faktiskt pratar om, även i ett internationellt perspektiv?. 

Och jo, jag tycker mig ha sett den trenden i allsvenskan i år. Året började med att Malmö FF öste på med – och fick pikar för – sitt inläggsspel, men kolla hur målen i många topplag kommer till. Hammarbys alla inlägg och instick från kanterna. Fem av sex mål i dag kom till efter fint kantspel, och Ian Burchnall sa i halvtid att ÖFK:s problem kom efter att Norrköping dubblerade på kanterna. MFF:s ytter- och vingbackar har gjort 32 poäng på 45 matcher i år. Det finns många fler exempel.

Det handlar inte bara om höga och tidiga inlägg, utan många lag har blivit duktiga på att hitta ytor ungefär där straffområdet slutar, och sedan få in något högt eller lågt inspel. Att allsvenska lag hakat på trebackslinjetrenden är säkert en stor delförklaring till att vi har sett många mål i årets allsvenska som liknar målen som gjordes i dag. 

ANNONS

Östersund ska inte vara som bäst i år 
Östersunds startelva i dag: Keita (31 år) – Mensiro (29), Sonko Sundberg (22), Bergqvist (25), Pettersson (28) – Amin (22), Edwards (24) – Aiesh (23), Arhin (19), Fritzson (23) – Islamovic (24)

Sellars (22) och Kpozo (21) som inhoppare, och Ian Burchnall (35) som huvudtränare. Det här är ett lag där det är planerat att de ska få ut som mest om ett-två-tre år. Slutar de någonstans mellan plats fem och sju i år så får det ses som ett helt okej sportsligt år, sett till all spelar- och ledaromsättning. På planen finns det alltså framtid. Nu väntar vi bara på att se vad som händer utanför planen. 

Publicerad 2018-10-28 kl 21:20

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto