FEM SPANINGAR: "Han är årets stora överraskning i MFF"

MALMÖ. Fem olika målskyttar gjorde mål i Malmö FF när laget besegrade Örebro SK med 5-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

MFF slarvade bort en bra matchinledning
Tidigt stod det klart att Örebro SK skulle få stora problem med MFF:s anfallsspel. Bara Degerfors hade släppt in fler mål än ÖSK:s 37, och efter 13 minuter var närkingarna jämsides med nykomlingen. Detta sedan Sebastian Nanasi förvaltat en retur i mål efter att Veljko Birmancevic testat målvakten Mergim Krasniqi. MFF hade fler chanser och borde haft en ledning med minst två mål efter den matchinledningen. Istället chockade två tidigare MFF-spelare hemmalaget i den 22:a minuten. Jiloan Hamads inlägg hittade Agon Mehmeti som behärskat placerade in kvitteringen. Den “rögade ålen” Mehmeti fick en smäll i samband med avslutet och tvingades bytas ut sex minuter innan pausvilan. Dessförinnan hade Hamad frispelat Mehmeti ytterligare en gång men Johan Dahlin räddade ÖSK-anfallarens avslut. Mehmetis mål tände bortalaget som reste sig starkt efter den svåra första kvarten – till ingen nytta skulle det visa sig.

Colak tog över allt fokus
I slutskedet av halvlek tog Antonio Colak över allt strålkastarljus. Kroaten styrde ett inspel i stolpens utsida innan han på ett fint sätt nickade in 2-1-målet i den 44:e minuten. I den 57:e minuten ordnade Nanasi straffen som skulle stänga matchen, då Anders Christansen förvaltade den in i mål. Colak fortsatte att vara överallt och kunde gjort ett hattrick på alla aftonens chanser. 28-åringen fick nöja sig med ett mål och två assist, sedan han nickat fram till Adi Nalics 4-1 och sedan det avslutade målet, Jo Inge Bergets 5-1 i den 75:e minuten. Det har blivit uppenbart att Colak på hans sämre dagar behöver flera lägen för att göra ett mål. Samtidigt är han oerhört viktigt i MFF:s anfallsspel med sin energi, smarthet och löpförmåga.

ÖSK:s usla snitt
Under den andra halvan av första halvlek visade Nahir Besara, Mehmeti, Hamad och de andra i Örebro-offensiven ett potent och finurligt anfallsspel som med lite flyt kunde resulterat i två mål. Istället kom MFF:s viktiga 2-1-mål precis innan halvtidsvilan och sedan brast alla vallar i ÖSK-försvaret efter pausen. Fem insläppta mål betyder att närkingarna släppt in 42 mål på 21 matcher. Det är två mål bakåt per match – fortsätter det snittet kan inte ens ÖSK:s offensiv rädda nästjumbon undan nedflyttning.

Nanasi är årets stora överraskning
19-åringen fortsätter att gå från klarhet till klarhet. 1-0-målet var Sebastian Nanasis första i allsvenskan och den offensive mittfältaren ges allt större förtroende från tränaren Jon Dahl Tomasson. I kväll visade Nanasi varför, med ett stort spelregister och lika stor aktionsradie. Kristianstadkillen var med i speluppbyggnaden, befann sig ute till vänster ibland och hittade flera gånger avslutslägen i straffområdet. Bollbegåvningen och spelintelligensen är uppenbar – under året har talangen därför jobbat med den fysiska aspekten av sitt spel för att kunna orka Dahl Tomassons intensiva fotboll. Resultatet har mynnat ut i fem starter på elva allsvenska matcher under året, och det är både svårt och enkelt att förstå att Nanasi inte klarade den mer direkta fotbollen under utlåningen till Varbergs Bois förra året. Han tog dock läroåret på ett bra sätt och är årets stora överraskning i Malmö FF.

Nedförsbacke nu för MFF
Onsdagens uddamålsseger mot Elfsborg räddade ansiktet på en med MFF-mått mätt dålig septembermånad. Veckans två segrar tar MFF tillbaka i serieledning och laget är på samma poäng som Djurgården och AIK, som har en match mindre spelad. Efter en tuff period med Europaspel och matcher mot Hammarby, IFK Norrköping, Djurgården och redan nämnda Elfsborg, väntar ett betydligt beskedligare spelschema för Malmö FF. I oktober möter de Mjällby, Östersund, Varberg och Sirius, utöver möten med Zenit och Chelsea. Det betyder att laget kommit över kullen och kan rulla framöver i nerförsbacke kommande månad.

Publicerad 2021-09-25 kl 20:08