FEM SPANINGAR: "Han är en av allsvenskans bästa - vid 39 års ålder"

Allsvenskan Playoff

HELSINGBORG. Halmstads BK vann det första mötet i det allsvenska kvalet med 1-0 i Helsingborg.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

En av årets sämsta halvlekar
Matchen började på värsta tänkbara sätt för HIF, som inte fick iväg bollen under en HBK-hörna och såg Sadat Karim peta in bollen från nära håll i den sjunde minuten. Efter den sekvensen tog det fysiska spelet över i matchen som i princip var befriad från målchanser fram till halvtidssignalen. Det är en sak att Halmstad inte ville gå för fullt framåt - dock klarade inte HIF att skapa något vettigt framåt trots att de tog initiativet efterhand. På den här nivån har jag sett få halvlekar som kvalitetsmässigt varit sämre i år.

Alldeles för lättläst HIF
Hemmalagets enda målchans i första halvlek var stereotypen för ett HIF-anfall 2021. Ett inlägg från högeryttern Wilhelm Loeper som lagkaptenen Anthony van den Hurk avslutade, dock inte bättre än att bollen gick ett bit utanför. De tog en halv halvlek innan innermittfältsduon med Vladislav Kreida och Brandur Hendriksson kom in i matchen - tyvärr för HIF:s del gick det ännu längre tid innan den offensiva trion med Loeper, Adam Kaied och Assad Al Hamlawi påverkade i spelet. HIF trillade boll okej, men var alldeles för lättläst med inlägg som enda vapen mot HBK-försvaret. Få bollar hittade framåt till van den Hurk, ännu färre till de offensiva mittfältarna.

Antonsson hade lägen att stänga dubbelmötet
Loeper fick mer boll efter pausen och var det enda HIF-hotet i en avslutande halvlek där van den Hurk försvann ur matchbilden. Men först fick HBK-anfallaren Marcus Antonsson två frilägen direkt efter pausen. Det första på en studsande boll, det andra från en snäv vinkel - och båda skotten gick högt över Kalle Joelssons ribba. Hade något av MFF-lånets avslut gått i mål vore dubbelmötet förmodligen stängt vid det här laget.

Fördel HBK men knappast avgjort
Efter slutresultatet 0-1 - resten av halvleken var en händelselös transportsträcka - går det inte att påstå att något skulle vara över. 1-0 till hemmareturen är givetvis ett kanonresultat för HBK, men med tanke på hur målsnålt laget är lär det inte bli någon målexplosion från något håll på tisdag. HIF-tränaren Jörgen Lennartsson säger efter matchen att hans lag inte ville riskera ett andra mål bakåt och därför inte gick på full gas under slutkvarten. Det kommer bli lika tufft att göra mål i returen, men vid ett 0-1-underläge finns alltid chansen för HIF att ordna förlängning eller vända.

"Ante" är en av allsvenskans bästa
Andreas Johanssons Halmstad har i hållit nollan i tre raka matcher, mot Hammarby, Malmö FF och nu HIF. Bara AIK släppte in färre mål än HBK:s 26 i allsvenskan, vilket de till stor del kan tacka lagets 39-årige lagkapten för. Faktum är att Johansson vid den åldern fortfarande är en av allsvenskans bästa mittbackar. Vid sin sida har han Joseph Baffo som också gjort en stark säsong, och tillsammans höll de HIF borta från att skjuta enda skott på mål den här matchen.

Publicerad 2021-12-11 kl 17:23