FEM SPANINGAR: "Han var Bajens store stjärna mot Dallas"

MARBELLA. Hammarby föll med 1-0 mot FC Dallas.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

LÄS ÄVEN: Ungt Bajen förlorade mot MLS-lag

Ja, det blev match
En rad matcher och träningar för olika lag har fått ställas in i Marbella med omnejd de senaste dagarna på grund av ständigt regn. Så den stora frågan inför den här drabbningen var: blir det match? Och ja, det blev match. Det regnade även under torsdagen men faktum är att mattan på Marbella Football Center var i mer än speldugligt skick. Den såg riktigt fin ut, inte alls vattenskadad. Det gjorde att lagen kunde rulla boll så som de vill ha möjlighet till.

Madjed borde ha fått straff
Hammarby satsade på ett reservbetonat och väldigt ungt lag i den här matchen, och lär därför ställa upp med ett mer ”A-betonat” lag i träningslägrets sista match mot Stabaek på lördag. Det tog också några minuter för det unga Bajen att hitta rätt mot Dallas, men i den åttonde minuten borde skicklige Montader Madjed (som snurrade och snurrade med sina motståndare) fått en straff när han fälldes och totalt sett i första halvlek höll grönvitt jämna steg med MLS-laget. Det var Dallas som skapade de få heta chanserna som halvleken innehöll men stundtals hade Hammarby fin kontroll i spelet. Talangerna vågade hålla i bollen och utmana framåt, men utan att komma till någon slutprodukt.

Alioum stack ut
19-årige ytterforwarden Saidou Alioum är en härlig spelare att titta på. En oerhörd solstråle utanför planen och det är som att hans personlighet speglar av sig på planen. Han spelar med en otrolig positivitet, fart och vilja att ta sig framåt. Mot Dallas var han Hammarbys store stjärna, den som stack ut mest. Han är ung och kan landa fel i vissa beslut ibland, men Dallas hade oerhörda problem att hantera hans snabbhet och en mot en-spel. Flera gånger fick motståndaren med regelvidriga metoder stoppa Alioum, som också var nära att borra in ett skott i bortre krysset tidigt i den andra halvleken. Och det inte bara en gång, utan två gånger. Det är tydligt att det finns spetskvaliteter i 19-åringen som kan göra kameruanen till en bidragande spelare i allsvenskan i år.

Bra Bajen-insats

I den andra halvleken tog Dallas över mer och mer vad gäller att ha kontroll över bollen. Man satte också 1-0 i 57:e minuten. Men Hammarby skapade flera farligheter och kunde absolut ha fått in ett mål. Överlag var den här insatsen bra och ett steg framåt för Marti Cifuentes manskap, med tanke på snittåldern på laget. För man ska inte glömma bort att Dallas ställde upp med ett bra lag, enligt deras egen stab. Unga Bajen stod upp bra.

Hammarbys startelva i ålder
För första gången den här säsongen bytte inte Hammarby ut stora delar av sitt lag i andra halvlek. I 78:e minuten byttes Casper Eklund in mot Jusef Erabi och i 87:e minuten kom Fredri Hammar in mot Noah Åstrand John men annars fick alla 90 minuter. Ser man till ålder på spelarna såg elvan ut enligt följande: 30 - 19, 20, 20, 19 - 18, 20, 20 - 19, 19, 17.

Publicerad 2023-02-09 kl 14:28