Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Har allsvenskan någonsin upplevt ett liknande målfyrverkeri?"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter från krossen i spelaren.

AIK körde över Häcken fullständigt på Bravida Arena och vann med hela 6-1.
Här är Fotbollskanalens Linus Peterssons fem spaningar från matchen.

Vänta nu, det här kalaset skulle inte innehålla ett målfyrverkeri?
Vi gick till Bravida Arena för att se allsvenskans två bästa defensiva lag. Häcken med 20 insläppta, AIK med blott 17. Vi förväntades oss 0-0 eller kanske max 1-0 åt något håll. Istället fick vi fem mål på tolv sanslösa minuter i den första halvleken. Har allsvenskan någonsin upplevt ett liknande målfyrverkeri? Något mer oväntat sådant? Det kändes som att varje anfall ledde till nätrassel. Att vi sedan fick se två urläckra mål av två wingbacks (Daniel Sundgren och Rasmus Lindkvist) efter paus gjorde sannerligen inte upplevelsen sämre. Herrejösses vilken match.

Inspel, inspel, inspel och inspel
Sex centrala mittfältare på planen, tre i vardera lag. Inte konstigt att det var tjockt värre i mitten. Därför handlade mycket om att hitta ut på kanterna och in med inspel. AIK lyckades bäst med det. Flera av målen kom via ytterytorna. Först 2-0, Stefan Ishizaki med inlägg till Daniel Sundgren, sedan 3-0, Rasmus Lindkvist med inspel till Nicolás Stefanelli och även 4-1, Johan Blomberg med inspel till Rasmus Lindkvist. AIK var sylvasst och visade upp den effektivitet de förtvivlat letade efter i våras. Häcken glömde bort allt vad markeringsspel heter (vi återkommer till det). Först på tal om nämnda Sundgren och Lindkvist: AIK:s båda wingbacks blev alltså tvåmålsskyttar. Kantanfall var melodin.

Stahre försökte kasta om - men hålen gick inte att täta
När AIK gjorde 3-0 i matchminut 35 kastade Mikael Stahre anteckningsblocket i marken till ljudet av ett förgrymmat "FAN!". Därefter kallade han till sig den reslige Mathias Ranégie. Ett tidigt byte var på sin plats. Mohammed Abubakari plockades ut och formationssiffrorna kastade om från 4-3-3 till 4-2-3-1 med Paulinho som släpande forward. Ett offensivt drag han var tvungen att göra. Till andra halvlek skickade Stahre sedan ut sitt lag långt tidigare än Rikard Norling skickade ut sitt AIK. Häcken-spelarna fick stå och vänta. Skämmas kanske. Det blev bättre, men det var försent. Häcken var chanslöst och utspelat den här kvällen. Stahre kunde inget göra.

Från formstarkast till formsvagast - på två omgångar
Nio raka matcher utan förlust, formstarkast i allsvenskan och en spikrak resa mot toppen. När spelschemat tuffade till sig gjorde Häcken tvärtom. 1-4 mot IFK Norrköping, 1-6 mot AIK. Två raka förluster och ett fall till botten av formtabellen vid helt fel tillfälle. Framförallt är det defensiven är ur synk. Fyra insläppta mål i den första halvleken mot AIK innebar att Peter Abrahamsson hade behövt hämta bollen ur nätet åtta gånger på en och en halv match. Det efter att bara ha släppt in 16 (!) på de första 23 omgångarna. Ett haveri av modell större, såklart. Vid AIK:s 1-0 och 2-0 handlade det om markeringsmissar. Vid 3-0 om att Erik Friberg snubblade över ett inspel och vid 4-1 var det ingen gulsvart som hade koll på att Ramsus Lindkvist dundrade med offensivt. 5-1 och 6-1 var distansskott som inte gick att göra så mycket åt, men ska det bli Europa 2018 för Häcken behöver Mikael Stahre skruva tillbaka de defensiva skruvarna till grundpositionen.

Ett mål för historieböckerna
Den 23 juli 2003 debuterade Per Karlsson i allsvenskan borta mot AIK. Den 24 september 2017 gjorde han sitt första allsvenska mål. Det tog över 14 år, över 240 matcher. Inte konstigt att han firade stort efter att han hade dykt upp på den bortre ytan och nickat in Kristoffer Olssons hörna. Målet gav 31-årige Karlsson mersmak. Han testade bland annat en cykelspark i den första halvleken. Det kändes som att asfalten skulle börja blomma, som att allt var möjligt. Det var en sådan kväll.

Publicerad 2017-09-24 kl 20:02
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons