FEM SPANINGAR: "Humlan Varberg fortsätter att flyga"

VARBERG. Varbergs Bois besegrade Östers IF med 2-1, och vann det allsvenska kvalet med 4-2-sammanlagt.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Öster förvaltade inte spelövertaget
Superettan-trean Östers IF började matchen klart bäst och tryckte ner hemmaförsvaret under den inledande kvarten. De prövade Varbergsmålvakten Stojan Lukic vid två ganska bra målchanser och inledde matchen förtroendegivande. Men de förvaltade inte spelövertaget till mål. Istället tog Varberg ledningen i den 26:e minuten, på lagets första bra anfall. Ismet Lushaku och Robin Tranberg kombinerade sig läckert fram på mittplan och den senare placerade Oliver Alfonsis inspel i mål. Ett blytungt mål förstås, som förstörde bortalagets momentum helt.

Varbergs tyngd avgjorde
Hemmalaget inledde bäst efter pausen. Bland annat hade Lushaku ett skott i mål som blåstes av efter att bollen tagit på huvuddomaren Mohammed Al-Hakim sekunden tidigare. I den 67:e minuten svängde sedan matchen tillbaka i gästernas favör, sedan Jesper Jonasson Westermark nickat in kvitteringen. Öster hade vittring på ett efterlängtat allsvenskt återtåg och pressade Varberg, men släppte de in det avgörande målet när kvarten återstod. Ett hemmainkast skarvades vidare av Joakim Lindner, och på den bortre stolpen nickade Häcken-lånet Tobias Carlsson in 2-1-målet. Varberg hade bud på fler mål men Östers Malmöinlånade målvakt Mathias Nilsson stod för flera bra räddningar. Varberg kunde andas ut av lättnad efter slutsignalen. Lagets tyngd i de båda straffområdena blev avgörande mot ett spelskickligt Öster som gav det ett tappert försök.

Humlan Varberg flyger
Varbergs Bois är klar för sin fjärde allsvenska säsong i rad efter den historiska uppflyttningen 2019. Med en minimal spelarbudget besegrar de oddsen år efter år. Denna säsong blev tuffare än de två första, främst på grund av stora skadeproblem i försvaret. Degerfors tog sedan fart under hösten och rusade förbi Varberg, som hamnade på kvalplatsen först i den 28:e omgången. Men mot Öster visade Hallandslaget allt de lärt sig under nästan tre års allsvensk bottenstrid, och vann dubbelmötet tämligen övertygande. Varbergs Bois är humlan i allsvenskan som fortsätter att flyga.