Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
27v

FEM SPANINGAR: "Hur dåliga är egentligen Malmö FF?"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter i spelaren.

MALMÖ. IFK Göteborg tog en tung seger i kvällens klassikermöte med Malmö FF. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

IFK Göteborg är Sveriges bästa långbollslag?
Det tog tid. IFK rullade runt, runt, runt. Tålamod, vågade riskera med att vänta in MFF-spelare i pressen. I ett anfall var det 15-16 passningar mellan sex-sju spelare. Andre Calisir ville då bryta av och göra något annorlunda, slog upp en långboll på en planerad yta, och 0-1. I andra halvlek likadant: kontrollerad långboll av Calisir på en kontring, 1-2. 

Jag gillar verkligen när IFK Göteborg gör det här. IFK verkligen får fördelar när de ibland tänker ett mer direkt anfallsspel, vilket de försökt att göra mer nu mot slutet. Mer varierat. 

IFK kom till en början mest med anfall från zon till zon, med kortpassningsspel och med många involverade. Men. Nästan varenda mål de gjort i årets allsvenska har kommit efter en mer direkt boll på ett eller annat sätt. Det enda undantaget var något mål mot Häcken. 

Inget lag går 20 matcher utan att förlora mot Salomonsson
I dag kan Emil Salomonsson parafrasera Vitas Gerulaitis. Efter 19 raka matcher utan vinst mot Malmö FF så bröts det i dag. 

Ett annorlunda sätt att attackera mot MFF
När lagen möttes i cupen så slogs bägge lagen centralt och det vann MFF på. De stängde av nästan allt i den matchen. IFK tänkte om den här gången. Ut med Amin Affane, in med August Erlingmark centralt, och mer kantspel.

MFF satte Sören Rieks som nästan en vingback för att kontrollera Emil Salomonsson, men IFK Göteborg kom i flera bra en-mot-en-situationer på kanterna. Innan 0-1 var det tre spelare i Eric Larssons ytor. 1-2 var också via en kant. 

Hur dåliga är egentligen Malmö FF?
Jag tycker nog inte att MFF har inlett säsongen prestationsmässigt mycket sämre än förra året. I dag kom de både kvalitet- och kvantitetsmässigt till fler lägen än motståndarna, och det har de gjort i flera matcher i år. 

Problemet är att distansskotten inte sitter längre, medflytet som föder mer medflyt finns inte där, Magnus Pehrssons magkänsla är inte längre lika korrekt, det finns inte samma bänkkvalitet att använda. Det är krafter som jobbar mot MFF snarare än med. 

Problemet är att MFF inte har råd att bara ha bättre prestationer än motståndarna. De får tappa poäng i max tolv matcher per allsvenska säsong. De är redan uppe i fem efter åtta omgångar.

Tre av fyra
Det har pratats om tålamod och ombyggnadsår i IFK Göteborg. Nu har laget tre vinster på de fyra senaste matcherna, och förlusten var borta mot AIK. De har gått igenom många svåra matcher. Det är inte suveränt, det finns många saker som ska förbättras, men Poya Asbaghi har efter sju omgångar skaffat sig tid inte bara via poäng, utan med att visa utveckling. 

Publicerad 2018-05-07 kl 22:08
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons