Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

FEM SPANINGAR: "Hur mycket tålamod ska supportrar behöva tåla?"

Allsvenskan

Det slutade oavgjort mellan IFK Göteborg och Elfsborg i en smått kaotisk tillställning.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

3:28
Nästa

Avbryt
Försök igen

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Hur mycket tålamod ska egentligen supportrar behöva att ha? 
Elfsborg har rakt ut sagt att de har ett år med bara ombyggnad och hundraprocentigt förtroende för ledarstaben. IFK Göteborg har också många saker som måste ändras och göras om under 2018. Bägge klubbarna har varit tydliga med att de sakerna de vill förändra är så pass stora att de kommer att ta tid.

I princip alla fotbollsklubbar ber ju konstant om att få mer tid. Mer tid för att fixa ekonomin, mer tid för att spela ihop laget, mer tid för att få igång ungdomsverksamheten, mer tid innan de får medflyt i resultaten. ”Det ska bli bättre, vissa saker börjar redan att se bättre ut, lita på oss”. Vi vet också om att många bra saker har tagit tid. IFK Göteborg år 2006 slutade på plats åtta, vann guld året efter. Malmö FF år 2009 slutade på plats sju, vann guld året efter. IFK Norrköping år 2014 slutade på plats tolv, vann guld året efter. 

ANNONS

Samtidigt ska det också vägas mot en respekt för supportrarna. Det finns många tusen supportrar som lägger ner mycket tid och pengar på laget. Till detta får man räkna in att vissa får mer tid på sig endast för att de har en stark retorik, vilket gör det extra svårt att veta vilka klubbar som tålamod kommer att ge betalt för och vilka som bara är bra på att snacka. Skulle det exempelvis finnas inkompetens så är tålamod ingenting värt, och är det oavsett det värt att offra ett år bara för att det kan/lär bli ännu bättre nästa år? Kommer de två-tre åren att bli mer värda om det bara ser bra ut i slutet? 

IFK Göteborg har 24 poäng på 21 matcher, IF Elfsborg har 19 poäng. Hur man än vrider och vänder på tålamodsperspektivet så är det för få poäng för bägge lagen. 

Snabbhet vs snabbhet

ANNONS
IFK Göteborg såg ut att starta med det klart snabbaste laget. Spelare i den offensiva fyran som ska vara snabba i kombinationsspel och djupledslöp, men laget fick främst fram sina målchanser på fasta situationer. 

På andra sidan ett Elfsborg som har byggt, byggt, byggt med ett långsammare spel under säsongen. Sällan med ett fysiskt snabbt lag, men i dag tog de flera gånger snabba beslut istället. Chinedu Obasi hade ett par-tre gånger där han var ett par steg före alla andra i tankarna, Stefan Ishizaki likaså, och de kunde därför ta hand om Blåvitts misstag. Sedan borde Jimmy Thelin kanske ändå valt att ta in en fysiskt snabb spelare (Daniel Gustafsson, Jesper Karlsson) tidigare, när laget hade 2-0-ledning. 

”Straffen”
Alla andra har redan strukit under det, men det måste fortsätta att göras. Det är svårt att se hur någon, ur någon vinkel, kan tycka att det är straff. Mohammed Al-Hakim kunde såklart inte erkänna annat än att det var ett misstag, men det är inget som ger Elfsborg chansen till två poäng extra i dag. 

ANNONS

Det mentala spelet
Det oftast svårgreppade. Hur mår ett lag? Hur hanterar de med- och motgångar under matcherna? Hur stort förtroende finns för idéerna som ledarstaben vill få ut? Frågor där många – inkluderat vi journalister – kommer med alldeles för många spekulationer, men ibland kan man ändå se några tendenser. 

Till och med Poya Asbaghi nämnde att Blåvitt inte hade vänt underläge till seger i år. De gjorde det inte den här gången heller, men de hämtade åtminstone upp till 2-2 på ett sätt som vi knappt har sett laget agera tidigare i år. På andra sidan hade Elfsborg åtta raka utan seger, men en känsla av uppgång, ett par starka nyförvärv (Obasi och Fredrik Holst bäst i dag?), och 2-0-ledning mot en spökmotståndare, som tappades efter bland annat en helt felaktigt dömd straff. Att tappa en sådan ledning med all den kontexten måste sätta sig någonstans i någras skallar. 

ANNONS

De återstående nio omgångarna
IFK Göteborg har fem poäng fler poäng än Elfsborg, men har också kvar att möta bland annat lagen på plats 1, 2, 4, 6, 7, 8, och 9 i tabellen, varav fem bortamatcher. 

På andra sidan har Elfsborg fem hemmamatcher kvar, och möter bland annat seriens fyra sämsta lag. Om bägge lagen fortsätter att prestera liknande som de har gjort tidigare, så känns det väl inte osannolikt att IFK och Elfsborg hamnar på ungefär samma poäng efter 30 omgångar. Särskilt då Elfsborg primärt har tagit sina poäng mot de sämre lagen under det senaste året. 

Publicerad 2018-09-16 kl 20:15

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto