POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
45v

FEM SPANINGAR: "Kan ÖSK bygga ett flygplan samtidigt som det flyger?"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkter från matchen i spelaren.

Örebro lyckades ta en poäng i dagens möte med IFK Norrköping efter en sen kvittering.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons spaningar från matchen.

Balans
Jens Gustafsson vill balansera centralt mittfält olika beroende på motstånd och förväntad matchbild, men att starta med Simon Thern (nja-insats i dag) och Alexander Jakobsen borta mot ÖSK:s tre centrala mittfältare (inkluderat Nahir Besara) var som bäst optimistiskt, som sämst att bjuda ÖSK på en given matchplan. 

ÖSK vann klart flest andrabollar centralt och Besara fick därefter gå loss på ytor han sällan lär se i årets allsvenska, även om IFK Norrköpings kvalitet räddade upp det över 90 minuter. 

ÖSK:s ”dolda” talanger gav förvånansvärt mycket
Örebro SK har kvar trean och sexan i fjolårets allsvenska skytteliga, och dessutom gillar de att prata fina ord om de unga där bakom. Rodin Deprem var en ösare i junioallsvenskan förra året (29 mål) och är lokalodlad precis som Simon Amin (andra raka inhoppet). Till detta finns Isaac Boye, som fick ovanligt starka ord när han togs in i somras och slumpmässigt involverades i 1-1-målet i dag. 

Men. Det finns inte mycket mer och vi får se om Axel Kjäll kan utveckla talangerna ett steg till och samtidigt göra vettiga allsvenska resultat. Att bygga ett flygplan samtidigt som det flyger. I dag startprioriterade han dock Victor Sköld. Sköld gjorde en godkänd riv- och klokhetsinsats, men är ändå en anfallare som har gjort tre mål (varav ett på straff) på sina 52 senaste allsvenska matcher. 

De försökte få in Denni Avdic i truppen, men det gick inte. Det ser knepigt och potentiellt tunt ut, men här ska Kjäll (och spelarna) ha beröm. Det blev verklig effekt av att byta in Boye, Amin, och Sebastian Ring och matchen tippades där över till ÖSK:s fördel. Något jag inte trodde skulle fungera redan nu. 

Oklar SM-guldutmanardoft om IFK Norrköping
En allsvensk tränare tog i en diskussion med mig upp att det bara vara tre lag under 2017 som det inte gick att få tag i, tre lag som kunde kontrollera motståndarna på ett sätt som inget annan klarade av. Det handlade om Malmö FF, Östersund, och IFK Norrköping.

Jag har sett funderingar kring att Norrköpings bredd är otillräcklig, att spelarna mest är under utveckling, att Thern och Jordan Larsson är uppenbara förbättringar jämfört med övriga spelare i truppen. Jag håller inte med. Norrköping har upp emot 20 spelare som definitivt kan göra sig som startspelare trots föreningens ambitionsnivå. Visst är det många unga spelare, men det handlar inte primärt om unga spelare, utan bra spelare. 

Problemet har varit att få ihop det här till en helhet. Norrköping kan fortfarande göra det otillräckligt under för långa delar av matcherna och man får gå tillbaka till maj 2017 för att hitta senast laget vann två matcher i rad. Får de ihop det är Norrköping min outsider till ett SM-guld, för jag tycker truppen är bättre än hos andra klubbar som oftare definieras som SM-guldutmanare. Men. Jag vet inte om jag har sett tillräckligt många tecken på att Norrköping kommer att lösa det. 

Bra skymundan-spelare i ÖSK
Många pratade gott om Isak Pettersson under och efter matchen, men jag tycker ÖSK:s målvakt Oscar Jansson hade lika avgörande prestation. Brendan Hines-Ike var för passiv vid 0-1, men amerikanen har blivit lagets bästa försvarsspelare och som 23-åring kan han bli en potentiell mångmiljonförsäljning. Filip Rogic har både slitighet och farlighet som gör att han kan flyttas runt och ändå ligga på minst-tre-plus-insats varje match. 

Inga superspelare, men bra spelare och bra prestationer. 

Dagerstål och Sjölund fortsatt utanför Norrköpings elva
Gustafsson har ändrat om några av lagets komponenter och två spelare har hittills fått sänkt status jämfört med förra året: Filip Dagerstål och Daniel Sjölund. 

Sjölund har gått mer mot Kennedy Bakircioglu-liknande situation: inhopp sista 20. Dagerstål var även han en i det närmaste garanti för startelvorna 2017, men hans enda minuter 2018 har varit en start i cupen mot Tvååker. Underläge 2-0 och utbytt i halvtid. Kan de ta sig in i startelvan igen, eller går även Lars Gerson och Eric Smith före?

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Publicerad 2018-04-07 kl 19:13
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå