​FEM SPANINGAR: "KFF får svårt att undvika nedflyttning"

KALMAR. Malmö FF besegrade Kalmar FF med 0-4 på Guldfågeln Arena.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Avgjort efter en timme
Som förväntat ägde MFF matchbilden med ett stort bollinnehav mot KFF. Det underlättades sedan laget för andra seriematchen i rad gjorde ett tidigt mål. Denna gång var det Arnór Traustason som frispelades efter sex minuter och gjorde sitt första mål i allsvenskan. Fyra minuter innan paus ökade Anders Christiansen på ledningen med ett distinkt skott efter ett mönsteranfall. Tempot skruvades upp och KFF fick ett läge genom Isak Magnusson direkt efter halvtidsvilan. Men Ola Toivonens volley i den 61:a minuten säkrade segern för MFF. I minut 74:a kunde Anel Ahmedhodzic fylla på till 0-4 efter att Christiansens frispark som hittade mittbacken framför KFF-målet. MFF övertygade inte i första halvlek på något sätt. Ändå kändes segern ohotad och tränaren Jon Dahl Tomasson kunde dessutom passa på att byta fyra spelare från startelva mot Granada i torsdags.

KFF dubbelt bestraffat
Matchens mest omdiskuterade situation inträffade några minuter innan Christiansens 0-2. KFF:s Isak Magnusson löpte sig fri med Lasse Nielsen i bakhasorna och mittbacken tvingades riva ner anfallaren med armarna. Förseelsen påbörjades utanför straffområdet och fortsatte ända in i boxen. Men domaren Bojan Pandzic - väl placerad - friade och dömde varken frilägesutvisning på Nielsen eller straff till KFF. En utvisning hade inte förändrat matchbilden radikalt på något sätt då skillnaden i bolltrygghet var total. I och med 0-2-målet kändes KFF ändå dubbelt bestraffat efter den situationen. Situationer och domslut som typiskt nog går emot bottenlag, och flyt som mästarlag har med sig.

Kalmar FF får svårt att undvika nedflyttning
Klarar verkligen KFF av att kravla sig upp ovanför nedflyttningsstrecket? Spelmässigt imponerar laget inte överhuvudtaget och fortsätter att förlita sig på fasta situationer och inlägg som främsta segervapen. Problemet är att det sedan en tid tillbaka inte ger särskilt många segrar. Vinsten mot IFK Göteborg gav inte något nödvändigt lyft och KFF är fortfarande två poäng bakom Helsingborgs IF på kvalplatsen. Avståndet är inte stort och HIF kan fortsatt bli räddningsplankan. Med både Blåvitt och AIK som vinner blir bottenkonkurrenterna dock färre. Efter många års mediokert spel och avsaknad av utveckling kan 2020 bli säsongen då KFF får åka hiss i seriesystemet.

Nalic kan vara Kiese Thelins backup
Adi Nalic startade för andra gången den här säsongen längst fram för Malmö FF. Framstegen jämfört med 2-2-insatsen mot Mjällby i mitten av augusti var tydliga. Nalic löpte och kommunicerade bättre med sina medspelare och framspelningarna höll ikväll hög klass från 22-åringen. Nalic spelar med ett stort självförtroende nu jämfört med i somras och erbjuder ett annat alternativ längst fram. Isaac Kiese Thelins känning från Granada-matchen höll MFF-centern borta denna match samtidigt som Jon Dahl Tomasson inte är helt redo att spela Amin Sarr på den positionen. Nalic blev därför centervalet ikväll under en vecka då MFF lånat ut anfallaren Marcus Antonsson till norska Stabaek. Sedan tidigare är Guillermo Molins och Tim Prica borta från startuppställningen där Sarr tillkom i somras. Det säger en del om konkurrensen som MFF hade på anfallspositionerna när säsongen startade.

Första matchen med "AC" och Toivonen på en månad
Anders Christiansen var tillbaka från start efter en inhopp i Europa League-playoffet i torsdags. MFF-kaptenen skadades den 10 september mot Örebro och är just återhämtad från bekymren med vaden. I augusti var Ola Toivonen skadad en hel del och MFF:s stjärnduo har inte fått många matcher tillsammans de senaste månaderna. Med båda två i startelvan ikväll blev det uppenbart vilket ohyggligt stort sparkapital MFF har. Christiansen gjorde 0-2 och assisterade till fyran, Toivonen satte dit 0-3 med en behärskad volley och spelade fram till ledningsmålet. Flera gånger hade KFF svårt att hänga med i passningstempot och de få tillslagen som "AC" och Toivonen behöver i anfallsuppbyggnaden. Det kommer bli lika svårt för motståndarna under säsongsavslutningen att hänga med i det här direkta spelet.

Publicerad 2020-10-04 kl 20:57