FEM SPANINGAR: ”Knappt godkänt, Milojevic”

STOCKHOLM. Hammarby spelade 1-1 mot Halmstad i allsvenska omstarten.
Här är Fotbllskanalens Martin Peterssons fem spaningar.

Så ställde Milojevic upp sitt Bajen
Den här matchen var Hammarbys nye tränare Milos Milojevics första i tävlingssammanhang. Han satsade på en liknande uppställning som Stefan Billborn, 4-3-3 med en sittande central mittfältare. En skillnad? Darijan Bojanic var en av två mer offensiva centrala mittfältare. Han sköts fram i planen och Jeppe Andersen fick ta hand om den mer defensiva rollen.

Svag grönvit offensiv i första halvlek
Om det blev en flygande start för Milosevic i allsvenskan? Nja, inte direkt. Det tog tid innan matchen ”satte sig” och inledningsvis bjöd Bajen på en del slarv. Man fick inte igång något riktigt rull och Halmstad såg ut att vara bekvämt med matchbilden. 25 minuter in i halvleken fick Hammarby till ett litet lyft men det var bara stundtals som man klarade av att skapa ett nämnvärt tryck på gästerna innan paus. Akinkunmi Amoo var ett hot mot HBK men allsvenske startdebutanten Bayere Junior Loué var inte vän med bollen och skicklige Gustav Ludwigson fick Bajen knappt inte i spel alls. 0-0 i paus var ett fullt rimligt resultat.

Knappt godkänd debut för Milojevic
Hammarby inledde piggt i den andra halvleken men tappade initiativ efter sisådär tio minuter. I den 59:e minuten var Halmstad ytterst nära att göra 1-0 men en svettig dubbelräddning av David Ousted gav hemmalaget energi och chansen att fortsatt trycka på för ett ledningsmål. Länge hade dock Bajen, trots en del fina anfall, svårt att komma till avslut. Och när man väl gjorde det så fallerade man. I den 65:e minuten sköt Jeppe Andersen hål i luften och ramlade när han blev helt frispelad inne i boxen. Kort därefter halkade Darijan Bojanic i ett fint läge. Då kändes det som att det här inte var Hammarbys dag. Men i den 72:a minuten skarvade inhopparen David Accam in ett inspel från Mohanad Jeahze och fick Tele2 Arena att explodera. Därefter borde Bajen ha dödat den här matchen. Darijan Bojanic brände ett superläge mot slutet av matchen och på tilläggstid tryckte Marcus Antonsson in 1-1 för HBK istället. Bajen har sig självt att skylla. De missade lägena straffade sig till slut och det blev till sist en knappt godkänd debut för Milojevic, sett till prestationen. Försvarsmässigt spelade man länge stabilt men offensivt finns mer att hämta. Ineffektiviteten en dag som denna när man inte fick till ett spel på hemmaplan där man bara sköljer över sin motståndare kostade. Darijan Bojanic i en mer framskjuten roll var dock intressant att se. Han var delaktig i spelet och sprang mycket. Kan Milojevic få honom i fin form har Bajen mycket att vinna.

Tuff startdebut för Loué
Med ett inhopp i serien i bagaget fick Bayere Junior Loué göra startdebut i allsvenskan mot Halmstad. Astrit Selmani har varit skadad och bedömdes inte vara redo för att starta och därför fick den 20-årige ivorianen chansen. Om han tog den? Nej, är det korta svaret. Till en början passade inte matchbilden honom. Han fick få bollar att jobba med - och när de sedan damp ner på honom så fanns inte kvaliteten det där. Loué förlorade en del dueller och hade svårigheter med att hitta lagkamrater i passningsspelet. Han fick också en bra möjlighet att göra mål men nicken inifrån boxen gick en bit utanför. I den 57:e minuten byttes han ut.

Nu är allsvenskan tillbaka på allvar
Till sist måste det faktum att drygt 7000 åskådare välkomnades till Tele2 Arena den här söndagen nämnas. Det känns väldigt härligt och inte minst Hammarby lär jubla. Jag har svårt att se hur den här förändringen inte ska generera i fler poäng för Bajen. Just idag är jag stark inför avspark var mäktig och när hela arenan hoppade efter 1-0-målet kändes fotbollen på riktigt igen. Allsvenskan är tillbaka på allvar!

Publicerad 2021-07-04 kl 19:47