FEM SPANINGAR: ”Kujovic hade show - borde pratas mer om Djurgårdens bredd”

Djurgården besegrade Helsingborg med 2-0 på Tele2 Arena.
Här är Fotbollskanalens Sebastian Pearsons fem spaningar från matchen.

Målvakternas match i första halvlek
Två målvakter stod i centrum i första halvlek på Tele2 Arena. Anders Lindegaard för Helsingborg, Tommi Vaiho för Djurgården.

Lindegaard var först ut att få visa upp sitt register. Skott av Curtis Edwards från nära håll, läcker reflexräddning. Kanon från straffpunkten av Fredrik Ulvestad, ny läcker räddning. Lite senare gick han däremot ut och ”hängde tvätt” på en långboll, men reparerade å andra sidan det med att hinna tillbaka till målet. Möjligen var detta en glimt av det som en gång i tiden tog målvakten till Manchester United och West Bromwich, men också en glimt av varför han i dag är allsvensk.

Därefter var det Vaihos tur att få visa upp sig. Målvakten räddade först ett skott från nära håll av Adam Eriksson och slog sedan till med en benparad när Alhaji Gero kom fri framför mål. Lindegaard och Vaiho var de stora anledningarna till att det var mållöst i halvtid. Det var målvakternas kamp, show och räddningar som kommer att vara användbara vid kommande löneförhandlingar.

Buya Turay svävade på gränsen till rött kort
Förutom två fina målvaktsinsatser präglades även första halvlek av tufft, fysiskt spel. Heta dueller, tacklingar och gnäll mellan flera spelare i båda lagen. I slutet av första halvlek resulterade till slut det i en omdiskuterad situation. Fredrik Liverstam gav Mohamed Buya Turay en knuff som svarade med att slänga upp ena armen i HIF-backens ansikte. Liverstam föll till marken och i slutändan valde Stefan Johannesson att dela ut ett gult kort till Buya Turay, även om känslan är att det också hade kunnat resultera i en utvisning. Bollen var inte i närheten av spelarna och en arm i ansiktet är sällan något som ses mellan fingrarna. Svårt att säga vad som är rätt eller fel, men Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf var nog lättade över att få spela klart matchen med elva spelare på planen.

Djurgårdens första ”check” - nu väntar tre till måstesegrar
Djurgården föll inför uppehållet mot AIK, men kunde trösta sig med att vara kvar i serieledning till den här omgången och dessutom med ett hyggligt spelschema framför sig. Helsingborg, Sundsvall, Falkenberg och Östersund. Fyra matcher mot fyra lag på nedre delen av tabellen. Fyra matcher som skulle kunna innebära en befäst serieledning med tolv av tolv möjliga poäng med fyra matcher kvar av säsongen. Djurgården hade därmed, med start under måndagen mot Helsingborg, ett väldigt bra läge att sätta sig i en guldsits inför den absoluta sluttampen av säsongen.

Det läget tog Stockholmslaget vara på, i varje fall med en första ”check” under måndagen hemma mot Helsingborg. Djurgården gjorde som så många gånger förut jobbet och kämpade till slut ner Helsingborg. Emir Kujovics två mål var en produkt av hårt slit under hela matchen och ett i slutändan tröttkört Helsingborg. Djurgården imponerade igen, men har nu tre matcher kvar att vinna. Därefter kan slutracet börja på allvar. En sak är säker, Djurgården är fortsatt att räkna med i guldstriden.

Vilken show, Emir Kujovic
Knappt en minut på planen, sedan mål och sedan mål igen. Emir Kujovic presenterade sig sannerligen på bästa sätt under måndagen för Djurgårdspubliken. Jag ska villigt erkänna att jag trodde att Kujovic skulle behöva mer tid på sig för att leverera med bakgrunden med knapp speltid i Tyskland. Det behövde han bevisligen inte, vilken show han bjöd på den här kvällen!

Dessutom visar också Kujovics inhopp upp en bredd i Djurgårdens trupp. Mohamed Buya Turay var den spelare som avgjorde mot Malmö FF, nu var det Kujovics tur att avgöra mot Helsingborg. Dessutom efter framspelning av en annan inhoppare - Nicklas Bärkroth. Yttern har under den här säsongen fått varierat med speltid och inte alltid imponerat, men var den här kvällen pigg och blev alltså noterad för en framspelning. Det pratas ofta om Malmös och AIK:s breda trupper, Djurgården visade den här kvällen upp en lika bra bredd och viktigast av allt för lagets del blev den avgörande.

Ingen drömstart för Mellberg - men såg stundvis lovande ut
Olof Mellberg blev den 3 september presenterad som ny huvudtränare i Helsingborgs IF. Inför kvällens möte med Djurgården berättade han att det var först i torsdags som han kunde hålla i en träning med alla spelare i laget. Inte speciellt mycket tid inför en tuff bortamatch mot Djurgården.

Men visst såg det bra ut för Mellbergs gäng. HIF var inledningsvis tillbakatryckt av Djurgården, men skapade två, tre riktigt fina målchanser i slutet av första halvlek som hade kunnat resultera i mål. I andra halvlek var det Djurgården som tryckte på och HIF var på sätt och vis nära att hålla undan, men tappade i slutändan bort inhopparen Emir Kujovic två gånger om i straffområdet och föll med 2-0.

HIF imponerande ändå stundvis, men var förstås alldeles för ineffektivt i första halvan av matchen för att ha chans på seger, samtidigt som laget inte riktigt orkade stå emot i andra halvlek. Mellberg hade säkerligen tagit 0-0 på förhand, men efter 2-0-förlust med den vinnarskallen han har, så är han nog allt annat än nöjd. Det här var inte HIF:s kväll, men visst kommer laget repa sig och klara nytt kontrakt. Det bör inte vara någon svårighet och det ska bli spännande att se vad Mellberg kan göra med det här gänget framöver. Om HIF hade så bra chanser i första halvlek mot ett av allsvenskans bästa försvar, så ska nog laget kunna göra mål i de kommande matcherna.

Publicerad 2019-09-16 kl 21:03