FEM SPANINGAR: ”Måste svida för Östersund att livlinan rök”

JÖNKÖPING. Jönköpings Södra och Östersund spelade 0-0 under söndagen
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

I spelaren ses höjdpunkterna från matchen.

Svängig första halvlek
En något studsig matta och slarv med bollen från många spelare gav en ryckig inledning på matchen, innan Östersund lyckades få ett visst grepp om tillställningen genom en kombination av bra presspel och klumpighet i Jönköping-försvaret, som satte hemmalaget i flera onödigt luriga lägen defensivt. Östersund skapade några farligheter, men dominerade heller inte på det välkända ÖFK-viset med ett utspelat motstånd som resultat av massvis av passningar längs med marken. Kontroll hade man dock över händelserna. Mot slutet av halvleken började sedan J-Södra få fast lite bollar i offensiven och var flera gånger om nära att göra 1-0.

Hög nivå på J-Södras insats
J-Södra inledde den andra halvleken klart bäst och det tog inte lång tid innan Östersunds tränare Graham Potter skrek till sig Tom Pettersson och Brwa Nouri för ett dubbelbyte. Jönköping skapade bitvis ett tryck på sin motståndare och om allt skulle varit rimligt i den här världen hade smålänningarna också fått in någon boll i nätet mellan minut 60 och 75. J-Södra bjöd till och med på ett klapp-klapp-anfall som var nära att resultera i ett mål. De sista 15 minuterna av matchen blev sedan märkliga, med tanke på att båda lagen verkligen tryckte på för ett vinnande mål. Klassisk Hawaii-fotboll utspelade sig. Sett över 90 minuter gjorde J-Södra en väldigt bra match, medan Östersunds insats inte var särskilt mycket att hänga upp i den jämtländska granen som redan har en cupbuckla och Europa League-succén att skryta om.

Ruggigt kval väntar J-Södra
Att åka till Trelleborg och Vångavallen för att kvala sig kvar i allsvenskan låter ruggigt. Och det kan nog bli ruggigt för Jönköpings Södra nu. Sundsvall krossade IFK Göteborg och därmed får alltså J-Södra kvala mot TFF. Först möts lagen i Trelleborg den 16 november och därefter väntar returen i Jönköping den 19 november. Jag tror mycket kommer att avgöras i den första matchen, för om J-Södra kan ha med sig ett hyfsat resultat med sig till hemmamatchen ser jag på Jimmy Thelins mannar som ganska stora favoriter att gå segrandes ur striden.

Fantastiskt år av ÖFK - men räddningsplankan rök
Det är lätt att ryckas med i Östersunds Europa League-framgångar och tänka att en femteplats i allsvenskan måste ses som en besvikelse för kometlaget. Men det här är trots allt bara lagets andra år i den högsta serien och när man summerar 2017 går det inte att säga annat än att ett cupguld, avancemang till Europa Leagues gruppspel och en femteplats i allsvenskan är en dundersuccé. Med det sagt måste det svida för ÖFK att man hade fjärdeplatsen inför den sista omgången men nu fumlade bort den eventuella livlinan, för slutar man fyra får man kvala till Europa League om något av topp tre-lagen i allsvenskan vinner svenska cupen i vår.

Ghoddos och Sema besvikelser
Saman Ghoddos och Ken Sema har skämt bort ÖFK-supportrarna med fantastiska insatser de senaste säsongerna. Men mot J-Södra levererade inte de två stjärnorna som de hade behövt göra för att bortalaget skulle ro hem segern. Visst, de blixtrade till i vissa enstaka aktioner men i en sådan här avgörande match förväntar jag mig mer av den duon. Flowet som de brukar ha i sitt spel saknades och hemmalaget ska givetvis ha kredd för att man gjorde de två så inaktiva. Beröm i Östersund ska målvakten Andreas Andersson ha. Reservkeepern stod för flera svettiga, matchavgörande, räddningar.

Publicerad 2017-11-05 kl 17:57