FEM SPANINGAR: "Med tanke på AIK:s trend förvånar inte HIF-vinsten"

HELSINGBORG. Helsingborgs IF besegrade AIK med 2-0 på Olympia och tog den första segern i allsvenskan.
Här är Erik Hadzics spaningar från matchen.

HIF-vinsten ingen skräll med tanke på trenden
När HIF gjorde lagets första mål för säsongen i 2-2-matchen mot Djurgården senast var det en stor uppryckning jämfört med tidigare insatser. Samtidigt gick AIK in till matchen på Olympia utan att ha vunnit sedan derbysegern mot Hammarby den 21 juni. Med cupförlusten mot Malmö FF inräknat är den vinstlösa resultatraden nu uppe i fem matcher. Bland två formsvaga lag var det HIF som visade att de hade något att bygga vidare på sedan förra omgången och utnyttjade gästernas osäkerhet. AIK har fortsatt stora problem med att skapa målchanser och få till något som helst tempo i anfallsspelet. Att HIF tvingades ställa två U19-spelare på bänken sätter AIK:s insats i ett ännu dystrare perspektiv.

Van den Hurk höll sitt ord
När Fotbollskanalen på förhand pratade med HIF:s anfallare Anthony van den Hurk var han säker i sin tro att både formen och målen skulle hittas. Idag skapade han ett övertag mot Robin Tihi som blev större ju längre matchen led. I andra halvlek hittade nederländarens inlägg Alex Timossi Andersson och 19-åringen nickade in ett förlösande ledningsmål. I den 84:e minuten skulle van den Hurk själv nicka in testresultatet 2-0 till Helsingborg. En styrkedemonstration av 27-åringen och en försmak av vad som kan komma framöver.

Olsson är redan en av allsvenskans bästa mittbackar
HIF:s galna skadeproblem har lett till att två ytterbackar flyttat in till mittförsvaret. Där Ravy Tsouka fortfarande är fladdrig så behövde Martin Olsson bara några matcher i en helt ny roll för att bevisa att han redan är en av de bästa på positionen i allsvenskan. 32-åringen för sig på planen med auran av någon med närmare 200 Premier League-matcher i bagaget - och det märks både verbalt och i prestationen. Förmodligen gör den självsäkerheten att Olsson kunnat anpassa sig enklare till mittbackspositionen, som dessutom passar hans fysiska status bättre än ytterrollen just nu.

Ute ur kylan - Rashidi kan göra AIK mer spetsigt
Heradi Rashidi saknades i AIK:s fem första matchtrupper och fick göra sitt första inhopp mot Falkenberg för en vecka sedan. 25-åringen fick idag chansen från start i trebackslinjen då Per Karlsson fortfarande saknas. Jämfört med Robin Tihi, som vanligtvis spelar till höger, är Rashidi modigare och mer bekväm offensivt. Inget konstigt då Rashidi i grunden är en högerytter och han fick en dryg timme på planen. Rikard Norling lär överväga att fortsätta med Rashidi där med tanke på svårigheterna som AIK har i speluppbyggnaden.

AIK blåstes på straff
Olsson hamnade i första halvleks blickpunkt av ytterligare två anledningar. Han låg bakom HIF:s bästa målchans i första halvlek med en frispark som tog i ribban. Några minuter tidigare stod han i vägen för Bilal Husseins skott, som tog på försvararens arm i straffområdet men friades av domaren Glenn Nyberg. Armen var tillräckligt långt utanför kroppen för att det skulle kunna tolkas som straff och Hussein kallade den för "solklar" i Dplay:s sändning. Under lördagens sena match i Serie A, Juventus-Atalanta, såg vi hemmalaget få straffsparkar efter två hands som var klart oskyldigare än Olssons. Tolkningen av handsregeln fortsätter att förvirra.

Publicerad 2020-07-12 kl 16:40

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.