FEM SPANINGAR: "MFF har hittat en riktig anfallare"

MALMÖ. Malmö FF och Örebro SK spelade 1-1 i den ena av dagens två träningsmatcher mellan lagen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

ÖSK skakade om MFF
Örebro satte högsta press på hemmalaget inledningsvis och gjorde ledningsmålet efter bara några minuter. David Segers skott gick via Franz Brorssons fot in i mål  då hade ÖSK redan haft två lägen genom Johan Mårtensson. MFF-försvaret var under en ordentlig press de första tio minuterna men hämtade sig sedan. Kvitteringen kom i minut 23 sedan ÖSK:s nya målvakt Bobby Allain släppt Ola Toivonens frispark under sigMFF tog över spelet under resten av halvleken men ÖSK svarade direkt efter pausvilan. Dock kunde gästerna inte utnyttja övertaget då Marko Johansson räddade Denniz Hümmets straff i den 49:e minuten. MFF hade under den avslutande halvtimmen det mesta av spelet, dock utan att komma närmare än Anders Christiansens skott som Allain räddade.

Bra Hümmet-besked trots straffmissen
24-åringen slog ingen bra straff men framförallt höll Johanssons räddning  när han får upp handen – en högre klass. Hümmet kommer gräma sig för missen men gör i övrigt en bra match väl tillbaka i sin hemstad. Elfsborgslånet gjorde fem mål på tolv matcher förra hösten och satte två baljor i svenska cupen-gruppspelet som ÖSK inte tog sig vidare från. Ska det här bli hans allsvenska genombrottssäsong? Med Hümmets fina länkspel längst fram så finns förutsättningarna för det.

Räddningen kan vända Johanssons säsong
MFF-målvaktens straffräddning betydde inte seger i slutändan men den kan bli långt viktigare än så på sikt. 22-åringens inledning på året har varit svajig samtidigt som comebacken för den ordinarie ettan Johan Dahlin är långt borta. Johansson fick uppleva en tung inledning när Brorsson styrde in Segers skott och det kunde blivit en ny tung eftermiddag för målvakten. Straffräddningen kan ändå visa sig bli en vändning på Johanssons säsong. Han gjorde en bra insats mot Elfsborg senast trots fyra insläppta mål. Då kan en straffräddning väga tyngre – allt för att slippa pressen i skuggan av Dahlins skadeproblem

Colak har mycket kvalitet
Vilken skillnad det blivit i Malmö FF:s anfall. Antonio Colak kunde under sitt andra MFF-framträdande visa upp många av dem kvalitéer som fick klubben att peka ut honom som Isaac Kiese Thelins ersättare. Idag kom 27-åringen inte närmare än ett ribbskott i första halvlek, men visade upp många fina aktioner och sidor av sitt spel. Colak är rörligare än Kiese Thelin och verkar redan hittat ett bra kombinationsspel med sina lagkamrater. Han saknar kanske lite i tyngd, men målmässigt är känslan att det kommer levereras när Colak väl gör sitt första mål i MFF. Framförallt är Colak en anfallare med stor närvaro och mycket kvalitet, vilket laget saknat under inledningen på året.

Ett fall framåt efter plattmatchen
MFF ville studsa tillbaka från 4-0-förlusten mot Elfsborg med en seger för att markera en reaktion. Nu blev det inte så  inte heller var insatsen jättebra, men den var ändå ett fall framåt jämfört med många av årets första matcher. En hel del kan tillskrivas Colak och anfallsspelet som kunde byggas kring honom. Även det andra nyförvärvet Veljko Birmancevic visade en del under de 83 minuter som han också fick. Förutom snabbheten och dribblingarna så hittade serben också sina lagkamrater med några fyndiga skarvningar och kombinationer. Till slut stadgades också MFF-defensiven upp efter de röriga inledningarna på respektive halvlek.

Publicerad 2021-03-21 kl 17:18