FEM SPANINGAR: "MFF kom nära den perfekta matchen mot Rangers"

Champions League-kval

MALMÖ. Sören Rieks och Veljko Birmancevic nätade för Malmö FF i Champions League-kvalets tredje omgång mot Rangers, men gästerna gjorde mål sent genom Steven Davis.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Knudsens skada rör om det för MFF
Jonas Knudsen missar ännu en match för Malmö FF, efter att ha linkat av mot Degerfors för lite mer än två veckor sedan. Det tvingade tränaren Jon Dahl Tomasson att gå över till en mer Europaanpassad 3-5-2-uppställning med mittbackarna Lasse Nielsen, Anel Ahmedhodzic och Niklas Moisander samtliga med från start. Dahl Tomasson bänkade ytterbackarna Eric Larsson och Felix Beijmo; istället tog Jo Inge Berget och Sören Rieks varsin kant på femmannamittfältet. Längst fram sällskapades Antonio Colak av Veljko Birmancevic, som cirkulerade i en fri roll strax bakom MFF:s nummer nio. Rieks fick dock inrikta sig väldigt mycket på det defensiva jobbet, vilket gjorde att Birmancevic ofta sökte sig till sina vanliga ytor på vänsterkanten när Malmö FF anföll.

En fysisk batalj i första halvlek
Knappt en enda målchans av värde skapades av i den första halvlek. Rangers kom till tre bra skottlägen i straffområdet under de första 45, men bara mittfältaren Scott Arfield fick igenom sitt skott förbi MFF-försvararna – dock utan att vålla Johan Dahlin några problem. Första halvlek präglades istället av fysiskt spel. Rangers manager Steven Gerrard berömde den fysiska kapaciteten i MFF inför matchen, för på den fronten har hans lag det minst lika bra beställt. Rangers vek sig inte en tum i närkamperna och visade en markant skillnad i duellspelet gentemot MFF:s allsvenska motståndare. Hemmalaget lyckades skapa ett par fina anfall under den inledande halvleken, men mittbackarna Connor Goldson och Filip Helander hade väldigt bra koll på Colak, som verkligen fick slita sig in i matchen när de flesta uppspel missade honom.

MFF-chock men Rangers fick sista ordet
Men under tre minuter precis efter halvtidsvilan var förvirringen total hos Rangers-försvaret. Stadion i Malmö hade vibrerat ända sedan uppvärmningen, och för Malmö FF-spelarna tog det 47 minuter för att sända ut en elchock på Rangers. Det var då som Birmancevic fick bollen till höger i gästernas straffområde och hittade Rieks på den andra sidan med ett inlägg. Dansken slog till med en helvolley och gjorde säsongens snyggaste, och viktigaste mål på Eleda Stadion. Nästa elstöt delade Birmancevic i den 49:e minuten. En frispelad Colak missade mottagningen, men bollen hittade ut till hans serbiske anfallskompis som placerade in 2-0 via stolpens insida. Färre än tre minuter gick då mellan målen. Bortalaget hade väldigt svårt att hämta sig från blixtnedslagen i eget straffområdet, och fick det fortsatt väldigt svårt att skapa något i det motsatta när MFF-spelarna bestämde sig att blockera nästan alla skottförsök. Rangers fick ändå det sista ordet. I den 95:e minuten fick mittfältsankaret Steven Davis ett skottläge med vänsterfoten vid straffområdeslinjen, och bollen letade sig in förbi Dahlin. Ett blytungt reduceringsmål för Rangers, och ett slag i solar plexus på alla himmelsblå i kväll.

MFF kom nära den perfekta matchen
Trots antiklimaxet som Davies mål innebar för Malmö FF kan ett gäng hemmaspelare kan kvittera ut toppbetyg efter segern. Hela det central mittlåset stod för heroiska försvarsinsatser av högsta klass och kyla i 94 av 95 minuter. Anders Christiansen hittade de offensiva ytorna med boll efter pausen och var guld värd med sitt lugn i passningsspelet. Med ett centralt tremannamittfält frigjordes ytor för Oscar Lewicki i offensiven, som där kunde utnyttja sin taktiska klokhet. Colak slet som ett djur mot ett riktigt bra mittbackspar och belönades till slut. Sedan har vi Birmancevic och Rieks, som visade en fantastisk kvalité i de avgörande ögonblicken. Malmö FF var när den perfekta matchen för första gången i år. Men bara nära.

Rangers har ett tufft läge att vända
Rangers var en besvikelse i kväll i det offensiva spelet och hade överraskande svårt i den kreativa fasen. Vänsteryttern Ryan Kent hade ingen bra kväll men bytte kant under slutminuterna, och 24-åringens idoga arbete gjorde att han till slut hittade passningen som gav Davies en lucka att skjuta i. Fashion Sakala ersatte centern Cedric Itten i andra halvlek – Gerrards enda byte – och skapade mer kalabalik än vad den starke Itten gjorde. Till returen har Rangers dock nyckelspelarna Glen Kamara och Kemar Roofe fortfarande avstängda, och mot MFF kom heller inte den offensive nyckeln Ianis Hagi till spel. Dessa avbräck gjorde Rangers svagare då ersättarna inte kom upp i nivå. Kamara och Roofe blir saknade på Ibrox nästa vecka, där Rangers kommer få det tufft att vända mot ett MFF som fått mersmak efter 2-1-segern.

Publicerad 2021-08-03 kl 21:48

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.