FEM SPANINGAR: "MFF snoozar bort försäsongen"

Elfsborg besegrade Malmö FF med 4-0 i den första av dagens två träningsmatcher mellan lagen.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Elfsborg körde över MFF
Anel Ahmedhodzic hade eventuellt en boll över mållinjen i andra halvlek utan att få domarteamets sympati. Utöver den situationen talar sifforna 4-0 sitt klara språk: Elfsborg var överlägset i den här matchen. MFF hade det mesta av bollen men rullade den i ett långsamt tempo, utan spets och kvalitet i offensiven. Elfsborg utnyttjade omställningsmöjligheterna och gjorde ledningsmålet på en sådan genom Rasmus Alm i den 41:a minuten. Luften gick ur MFF när Marokhy Ndione kyligt lyfte in 2-0 några minuter efter paus. Elfsborg kunde börja kontrollera matchen och lyckades även spela bort ett samlat MFF-försvar vid flera tillfällen i andra halvlek.

Vad har hänt med MFF:s försvarsspel?
Lasse Nielsen hade en mardrömsdag i Borås. MFF-mittbacken stötte bort sig innan 1-0 och hängde inte med Ndione vid 2-0-målet. När Simon Strand gjorde trean på en frispark i den 70:e minuten var det Nielsen som orsakade den i ett farligt läge. 4-0 får både han och Ahmedhodzic ta på sig när ingen av dem plockade upp Jack Cooper Loves löpning och avslut på tilläggstid. Ahmedhodzic har heller inte inlett säsongen bra. Till italiensk media kommenterade den bosniske landslagsmannen nyligen att affären med Atalanta "inte är officell än". Är tankarna redan i Bergamo för MFF:s viktigaste försvarare? Felix Beijmo är inte inne än i högerbacksrollen och Eric Larssons återkomst (i den sena matchen) efter skadefrånvaron är välkommen. För just nu släpper MFF in mål på alla möjliga sätt.

Colak behöver tid, Alm glänste
Antonio Colaks första 60 minuter i MFF kan sammanfattas i några rader bara. Paok-lånet hade en nick med huvudet/axeln i första halvlek som Tim Rönning fick göra en kvalificerad räddning på. Dock vinkades anfallaren av för offside. Colak hade en bra kombinationssekvens med Beijmo på högerkanten som kunde resulterat i något, annars är det uppenbart att touchen inte är där och att det kommer ta några matcher innan den sitter. Hans centermotsvarighet i Elfsborg, Ndionesåg betydligt bättre ut i targetspelet. Trots att 21-åringen inte hade mycket boll i första halvlek när Elfsborg fokuserade på kontringar såg han spetsig ut i aktionerna under matchen. Men matchens spelare var Elfsborgs högerytter Alm, som gång på gång rev upp MFF-försvaret med fart och smarta löpningar.

Marko Johanssons bästa match i år
Gästerna kan ta med sig en enda positiv sak från insatsen. Marko Johansson har inte imponerat under 2021 men stod idag för sin klart bästa prestation i målet, och höll med sina räddningar sifforna nere. Johansson behöver addera fler riktigt vassa skottparader för att kännas gjuten som en ordinarie MFF-målvakt, likt en av dem han gjorde idag. Men symptomatiskt för hela lagets eftermiddag var inte heller hans insats fläckfri. Strands frispark sköts knallhårt från straffområdeslinjen, men den gick rakt på Johansson som borde kunnat styra undan den.

En väckarklocka räcker inte
Förlusten i svenska cupen-premiären mot Västerås SK fungerade inte som en väckarklocka för MFF då laget sedan förlorade mot Gais och åkte ur gruppspelet. Förra helgens 4-1-vinst mot Halmstads BK var en liten urladdning, men nu är MFF nere igen efter en ny plattmatch. Förutom ovanstående förluster har den regerande svenska mästaren även förlorat en träningsmatch mot Mjällby. Det är första gången på tre år som MFF antar en “normal” svensk försäsong, utan något Europa League-spel som morot i vintermörkret. Normal är den heller inte då MFF inte kunnat åka och möta europeiskt motstånd under vintern. Det är ganska uppenbart att något har saknats bland spelarnas motivation. Men under tiden som MFF håller på att snooza bort försäsongen finns det uppenbara brister som laget behöver hinna adressera inför premiären i allsvenskan.

Publicerad 2021-03-13 kl 18:32