FEM SPANINGAR: "MFF:s bästa match kom utan Toivonen"

MALMÖ. Malmö FF besegrade Kalmar FF med 3-1, i en match som stjärnan Ola Toivonen fick inleda på bänken.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se målen från MFF-Kalmar i TV4-Sportens sändning i spelaren ovan. Bilder från Discovery+.

Målvaktsmisstaget gav KFF en dålig start
Första halvlek gick i ett genomgående högt tempo mellan två lag som försökte spela fotboll längs marken. MFF skördade stora framgångar tack vare Kalmars våghalsiga uppspelsvägar, och det egna presspeletInledningsvis blev dock Lucas Hägg Johanssons misstag avgörande. KFF-målvakten hade en dålig utboxning efter några minuter, och i den nionde minuten kom han helt fel på en utrusning och halkade på vägen tillbaka mot det egna målet. Erdal Rakip kunde böja bollen över en hjälplös målvakt och göra sitt första poäng för i år. 2-0-målet i minut 32 föranleddes av en kort utspark från malmöiten Hägg Johansson mot Romario, som drällde och blev av med bollen till Anders Christiansen. MFF-kaptenen kunde rulla bollen till Jo Inge Berget som hittade en helt fri Antonio Colak framför målet. 2-0 gav inte helt rättvis avspegling av matchen. Men KFF kom inte längre än flera nästan-lägen och MFF:s presspel blev till slut för tungt att stå emot.

Kalmar bjöd upp men vägde för lätt
KFF hade i övrigt en hel del positivt att ta med från halvleken i offensiv väg. Gång på gång hittade laget en rättvänd spelare i offensiven och hotade med löpningar mot MFF-backlinjen. Reduceringen kom också i den 54:e minuten efter en David Luiz-träff från distans av mittbacken Douglas Bergqvist. Men KFF:s hopp släcktes nästan helt tre minuter senare. Anders Christiansen vann en frispark på offensiv planhalva, omringad av Kalmar-spelare på en kontring. Frisparken hittade Colak på den bortre stolpen, som kunde styra i sitt andra mål från nära håll. Bortalaget hittade aldrig in i matchen igen. Under den sista halvtimmen var hemmalaget snarare närmare att öka på med ett fjärde mål. Kalmar visade sig till slut väga för lätt trots den friska approachen från tränaren Henrik Rydström

MFF spelade sin bästa fotboll utan Toivonen
Få spelare i Malmö FF undgår roteringen hos tränaren Jon Dahl Tomasson i det rådande spelschemat. Anel Ahmedhodzic bänkades senast mot AIK –  idag var det Ola Toivonens tur. 34-åringen har haft en svag säsongsinledning, och det går att tolka petningen som en konsekvens av både den och det tuffa spelschemat. Faktum är dock att den släpande anfallaren Toivnen inte hittat rätt i sitt samspel med spjutspetsen Colak. Dels i kombinationsspelet, men även när MFF pressar erbjuder inte Toivonen den önskade intensiteten. Att lagets presspel var så framgångsrikt ikväll utan Toivonen är ingen slump. Med offensiva glasögon var insatsen lagets bästa i år, med Anders Christiansen som en mer dynamisk lösning bakom ColakAtt anfallaren fick göra sina första mål sedan omgång tre känns då inte heller som en tillfällighet.

Vagic kommer att få fler starter
Det nykomponerade innermittfältsparet Erdal Rakip-Pavle Vagic fick starta ikväll. Stundtals blev de ifrånsprungna i första halvlek och gav Kalmar-spelarna för mycket yta på egen planhalva. Rakip byttes ut efter en knapp timme när Dahl Tomasson satte in Franz Brorsson och MFF gick över till att spela med tre mittbackar. Det stabiliserade MFF:s defensiv och andra halvlek gick mer åt det fysiska hållet. Efter startdebuten mot AIK tog Vagic nya kliv i mittfältsrollen ikvällDuellspelet blev bättre i andra halvlek, och 21-åringen är vass även när han pressar. Framförallt har Vagic egenskapen att han kan ta fram bollen och spela avgörande passningar, vilket han även visade mot AIK, trots en svår start i den matchen. Den här mittbacken/mittfältaren kommer att få chansen ännu fler gånger från start i MFF.

Fortfarande ingen nolla för Johansson
Vi blir dock inte kvitt diskussionen kring varför Malmö FF fortsätter att släppa in mål. Douglas Bergqvists kalasträff hade en lurig bollbana som knappast är enkel för en målvakt att bedöma. Kanske stod Marko Johansson lite för långt ut från mållinjen, å andra sidan hittade skottet den exakta vinkeln för att den skulle gå ribba och in. Ingen målvaktstavla, men ikväll satt Johan Dahlin på bänken med granskande ögon. Målvaktskampen är igång på allvar i Malmö FF.

Publicerad 2021-05-17 kl 22:17