FEM SPANINGAR: "MFF:s Bengtsson-situation förbryllar"

MALMÖ. Malmö FF och IFK Malmö spelade 2-2 i årets första träningsmatch.
Här är Fotbollskanalens Erik
Hadzics fem spaningar från matchen.

Trög inledning men fina tendenser
Man behöver inte dra några växlar alls på en inledande träningsmatch. De första 45 minuterna bjöd på ett tempofattigt spel och bristande rörlighet i MFF. Efter att IFK Malmö inte helt orättvist kvitterat två gånger om i andra halvlek tvingades MFF till en forcering som skapade oreda i IFK-försvaret. Det mest positiva finns att hämta från de två målen som MFF lyckades göra. Båda visade upp vältajmade anfallslöpningar och kliniska avslut. Marcus Antonssons klack till Ola Toivonens 1-0 är vacker, och Jon Dahl Tomasson var efter matchen nöjd med hur MFF via två djupledspassningar tog sig in i IFK Malmös straffområdet när Anders Christiansen gjorde 2-1. För ett år sedan slutade motsvarande träningsmatch 7-0, men sedan dess har “Di Gule” också avancerat en division och ska spela i Ettan.

Nalic i pole position?
Den kanske största frågan när MFF ska försvara SM-guldet - bland flera andra uppgifter - är vem som ska ta över efter Isaac Kiese Thelin i anfallet. 13 allsvenska mål från 2020 är borta och nästa bästa målskytten Anders Christiansen kan inte ta hela det ansvaret. 23-årige Adi Nalic är i grunden en offensiv mittfältare men vikarierade för Kiese Thelin flera gånger förra säsongen. Han blev centeralternativet i MFF:s 4-3-3-uppställning ikväll och kommer väl önska att han fick bollen oftare ikväll. Efter pausen bytte MFF startelvan rakt av och Amin Sarr fick chansen längst fram. Sarr hade ett tungt skott med vänsterfoten efter tio minuter av sitt inhopp, men IFK-målvakten räddade. Det var en ringrostig start för båda anfallarna, men uppenbarligen har de tränaren Jon Dahl Tomassons förtroende. Adi Nalic bör än så länge vara i pole position för att spela center med tanke på erfarenheten han samlade på sig förra säsongen.

Antonsson och Berget på kanten igen
Den betydligt äldre duon Marcus Antonsson och Jo Inge Berget har uttryckt önskemål om att spela på centerpositionen. Mot IFK Malmö spelade de istället till höger offensivt, som brukligt. Båda tilläts dock att komma in i planen ganska mycket med tanke på matchbilden. Antonsson hade ett skott ur snäv vinkel i första halvlek som räddades och kommer undan med en snygg assist, men var anonym i övrigt. Berget kommer gräma sig över att ha skjutit rakt på målvakten i fritt läge och en minut senare prickat stolpen. Både Berget och Antonsson kan behöva ställa in sig på ytterligare en säsong på kanten.

Bengtsson-situationen förbryllar
Rasmus Bengtsson gick från att vara en allsvenskans bästa mittbackar till att bli knäopererad och sedan tokpetad förra hösten. 34-åringens fräna kritik mot Jon Dahl Tomasson och klubbledningen gick inte obemärkt förbi och mittbacken skickades på semester en vecka innan övriga i truppen. Bengtsson är tillbaka och tränar, men fick ikväll inte plats i någon av startelvorna. Eller på bänken. MFF tiger utåt och Dahl Tomasson hänvisar alla frågor om Bengtsson som “personalärenden”. Något allvarligt hände i relationen mellan Rasmus Bengtsson och MFF förra året och sitautionen slutar inte att förbrylla. Men mest är den ovärdig för samtliga parter.

Sex stycken 18-åringar i MFF
Malmö FF skrev i förra månaden A-kontrakt med Noah Elie, David Edvardsson, Melker Ellborg och Mubaarak Nuh. Samtliga fick 45 minuter var och blandade och gav mest, precis som de flesta andra talanger. Dahl Tomasson sa efter matchen att han lät sex 18-åringar spela utöver den 19-årige Amin SarrSebastian Nanasi fick knappt någon speltid under utlåningen till Varbergs Bois och kan säkert förvänta sig ytterligare en sådan i år. Den offensive mittfältaren är dock en spännande spelartyp med en härlig rörlighet och flyt på planen. MFF har vidare bara en vänsterback bakom Jonas Knudsen. Lösningen i andra halvlek blev 18-årige Nuh, som är en frejdig ytter i grunden och knappast kan ses som något annat en temporär lösning. Där behöver MFF ordna en ersättare till Behrang Safari.

Publicerad 2021-01-29 kl 23:25