Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Några spelare i MFF som lyser ännu mer när laget har det jobbigt"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Malmö slog Halmstad med 2-0 under söndagseftermiddagen.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons spaningar om Malmö.

Behrang Safaris förbättring
För snart två månader sedan intervjuade jag Behrang Safari om hans ”extremt dåliga rörelse” i fotlederna. Problemet, som han har haft länge, skapade bland annat kramp i vaderna och Magnus Pehrsson betonade vikten av att Safari alltid gjorde sina övningar. 

Safari är inte en av spelarna jag tänker på när årets spelare ska koras i MFF, eller när ”Årets lag i allsvenskan” ska tas ut, men på knappt två månader har allt blivit bättre. Jag pratade med honom i går också, där han trivdes fint i den här mittbacksrollen som också har utrymme för attacker. Dagens prestation var en av den bästa av MFF-spelarna. Han kom i några svåra situationer, men löste de flesta på bästa möjliga sätt. 

Han blev utbytt efter lite ljumskkänning, men den här raden med starter i sträck har han bara haft vid något enstaka tillfälle tidigare under de senaste fem-sex åren. Kontinuiteten som har höjt honom?

MFF:s överlägsenhet på hemmaplan
6-0, 2-2, 4-0, 6-0, 2-0. Det är MFF:s fem senaste hemmamatcher. 20 gjorda mål, fyra nollor, 13 av 15 poäng. I de tre senaste matcherna har motståndarna haft totalt ett avslut i MFF:s straffområde, och det hade HBK idag när det stod 2-0 i 88:e minuten. MFF själva har totalt sett stått för 22, 28, och 26 avslut i de tre matcherna, enligt WhoScored.

De enda poängtappen på hemmaplan i allsvenskan är IFK Norrköping (två sena insläppta mål), Sirius (två sena insläppta mål), och IFK Göteborg (ett insläppt mål). Hade MFF haft skarpare slutfokus så hade de varit omöjliga på sin hemmaplan.

Det syns extra på några MFF-spelare
Det finns några spelare i MFF som lyser ännu mer när laget har det jobbigt, och de spelarna har då ”bestämt sig” för att vinna matchen. Anders Christiansen är en sådan, även om han ibland gör det med varierad kvalitet. Oscar Lewicki en annan. Markus Rosenberg den tydligaste. 

Rosenberg ska vara missnöjd med antalet mål han har gjort i år. Sju stycken i allsvenskan, varav ett par straffar. Men. I dag märktes något efter halvtid, även om han själv tyckte att han kunde vara piggare. Han gick in och dominerade i vissa faser. Försökte ta snabba inkast för att hålla uppe tempot. Det kändes som att han gjorde fler ryck. Det går att se honom dirigera hur försvararna ska ta uppspelen. Han tog sig ut mot kanterna för att hitta ytorna. 

Framför allt syntes han mer. Och visst ser han bättre ut när han vandrar runt fritt, snarare än att alltid vara spetsen? 

Matematisk sannolikhet
Även om Djurgården vinner fyra av fyra matcher, så räcker det för Malmö FF att ta fyra poäng för att vinna SM-guld. Det enda sättet som det kan bli SM-guld nästa helg är om Djurgården tappar poäng mot Sirius, och Malmö FF vinner mot IFK Norrköping.

För Halmstad så måste de ta ikapp åtta poäng, förutsatt att Jönköpings Södra inte tar fler poäng och att inte AFC Eskilstuna tar för många poäng. Vi ska aldrig räkna bort mirakelavslutningar då Halmstad har ett förhållandevis lätt spelschema kvar och har förbättrat sig, men det är svårt att se hur de ska kunna ta lika många eller fler segrar på fyra omgångar, som de har gjort på 26. 

Isak Petterssons val
Med den här säsongen bakom sig så kommer nog inte Isak Pettersson följa med Halmstad ner i superettan. Det är inte bara hans räddningar som ofta ser bra ut, utan hans spel med fötterna räddar och lugnar ofta laget. Det gjorde han även några gånger mot MFF idag. 

Med utgående avtal så ska han kunna välja mellan flera allsvenska klubbar. En bra ung målvakt som gör många bra saker. En eloge till HBK också, som inte valde att ersätta Stojan Lukic. Halmstad har gjort några chansningar med unga spelare i år, och Pettersson-valet betalade sig bra. Kanske betalar några av de andra unga valen av sig lika mycket nästa år. 

Se höjdpunkterna från Malmö FF - Halmstad i spelaren ovan.

Publicerad 2017-10-01 kl 17:59
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons