Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN
44v

Fem spaningar: "Nästan ingen rimlighet i Elfsborgs mittfältskonkurrens"

Foto: Bildbyrån

Elfsborg besegrade Brann med 2-0 i en träningsmatch.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Nästan ingen rimlighet i Elfsborgs mittfältskonkurrens
Idag startade Samuel Holmén, Stefan Ishizaki, och Simon Olsson på centralt mittfält. Sedan byttes Issam Jebali, Alex Dyer (lagkapten i andra halvlek), och Rasmus Rosenqvist (13 allsvenska matcher förra året) in där. Då fick de ändå inte plats med Robert Gojani.

Det känns som att det är fem startspelare (Holmén, Ishizaki, Olsson, Jebali, Gojani) till tre platser. Det är svårt att greppa hur Elfsborg ska kunna ge tillräckligt många minuter och tillräckligt stora roller åt alla sju, även om det är ett rätt bra ”problem” att ha. Efter den här matchen känns det dock fortfarande för tidigt att börja separera spelarna åt, för till och med Rosenqvist hade bra aktioner som bör ge fler ärliga chanser. Hamnar Jebali ut mot kanten senare? 

4-2-3-1 till 4-1-4-1
Det är ingen stor förändring, men Jimmy Thelin verkar vända på triangeln. I både Jönköpings Södra och Elfsborg 2017 var det oftast två mer sittande mittfältare. Nu blir det en mer sittande och två framför i friare roller. Är det Gojani, Rosenqvist, och Holmén som planeras i den tillbakadragna rollen? 

Lundevall fortsätter att ofta skapa ur ingenting
Gör laget Elfsborg en bra säsong och om Simon Lundevall är Lundevall-bra så kommer han att definieras som en av allsvenskans bästa mittfältare 2018. Ibland har han lösningar, och utförande av lösningar, som varken med- eller motspelare verkar greppa fullt ut. Som idag när han lobbade Branns målvakt vid 1-0. Han har inte bara en påhittighet i svåra lägen, utan han är också en av allsvenskans bästa poänggarantier och har varit i några år nu.

Intressant men oklar ytterbacksframtid
Rami Kaib och Adam Lundqvist har bara ett år kvar på avtalet. Christopher McVey är nyuppflyttad och Jesper Manns har inte fått önskad uppväxling än (men han är bara 22 år). Det är situationerna till vänster och höger i backlinjen. Till detta ska väl Elfsborg fundera på om Gustav Henriksson (höger) ska flyttas upp, och även Daniel Gustavsson var högerback en kort period. 

Men det finns frågor. Klarar sig de unga? Kommer Thelin göra som i J Södra, med mer inverterade ytterbackar? Kommer något mer in? Bestämmer sig Elfsborg för att verkligen satsa på någon av de unga? Johan Larsson i sommar? 

Elfsborg är... Elfsborg
Branns tränare jobbade från en traktor under matchen, planen var ungefär 90 meter lång och såg ut att vara lagd i en sandgrop, det var årets andra match, Elfsborg använde mer än två startelvor (Per Frick: inbytt i halvtid, utbytt i minut 68). 

Mycket är nytt och tidigt, förutsättningarna gör att växlarna inte ska dras, men trots ny tränare var det en hög igenkänningsfaktor i Elfsborg. Defensiv fragilitet under delar av matchen, både efter fasta situationer och bolltapp, men så bara vände Elfsborg spelet några gånger, kontrade med fyra-fem-sex-sju spelare, och lekte fotboll som motståndarna inte förstod hur de skulle stoppa.

Publicerad 2018-01-29 kl 17:25
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons