FEM SPANINGAR: ”Nu har Hammarby ett superläge att rycka mot AIK”

SOLNA. 1-1 mellan AIK och Östersunds FK.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se Nabil Bahouis 1-0-mål mot Östersund.

AIK kontrollerade allt i första halvlek
Till en början tog de båda lagen ut varandra. AIK är råstarkt i sitt defensiva spel, där fembackslinjen och mittfältsblocket är svårt att bryta sig igenom - och samtidigt spelade ÖFK med fem backar i defensiven (Ken Sema låg länge lågt ner och agerade som en wingback). Men AIK var något vassare och satte 1-0 i den 21:a minuten efter ett jättemisstag av Noah Sonko Sundberg, som gav bort bollen framför eget mål. Därefter var AIK dominant (utan att för den delen skapade massor av lägen) och Östersund hade stora problem med att få till ett bolltempo som kunde skaka om hemmalaget. AIK var nära 2-0 efter 41 minuters spel, men Tarik Elyounoussi avslutade rakt på Andreas Andersson i ett friläge. Totalt sett en otroligt trist halvlek som ÖFK underpresterade enormt i.

En 1-0-ledning är aldrig betryggande mot ÖFK
Östersund höjde sig i den andra halvleken och fick, till skillnad mot i den första halvleken, faktiskt till attacker. Gästernas offensiva spelare såg lättare ut och bollen flöt runt på ett helt annat sätt. Men AIK skapade också en hel del och det kändes länge som att hemmalaget egentligen mest bara skulle kunna hålla tätt och spela av den här matchen. Helt plötsligt satt dock 1-1 bakom Budimir Janosevic, efter att en Saman Ghoddos-frispark från 31 meter touchats in i mål. Med den individuella skickligheten som ÖFK har i laget är så klart en 1-0-ledning aldrig särskilt betryggande för AIK. Då får man någonstans räkna med att det kan blixtra till från de jämtländska fötterna.

Nu har Hammarby ett superläge - tar de chansen?
Det blev till slut en märklig match och visst borde AIK inte ha gett Östersund chansen till att knipa en poäng. Chanser framåt saknades inte och Rikard Norlings gäng hamnade till slut för lågt i planen. Det blev lite passivt, avvaktande och energifattigt. Nu har Hammarby, som AIK ställs mot på söndag, ett superläge att rycka ordentligt i toppen - för blir det grönvit seger i helgen skiljer sex poäng mellan lagen (kan vara nio om Hammarby slår Malmö på onsdag). Det är ett rejält gap och skulle ge Bajen en rejäl boost inför VM-uppehållet. Utnyttjar de den chansen? Det blir spännande att se. Det toppmötet som väntar vill man inte missa.

Viktig poäng för ett ÖFK i krisläge
Mycket snack (i negativ form) har handlat om Djurgården och Malmö FF hittills i år, men Östersunds FK ska definitivt inte glömmas bort när man pratar om lag som har det tufft. MFF är så klart i en helt annan typ av allvarlig situation med tanke på åren de har bakom sig, kraven som finns på klubben och deras ekonomi - och Djurgården har kravlat sig ur den värsta problematiken. Men ÖFK är inte det ÖFK vi har lärt känna de senaste åren. Nu ryckte de upp sig i andra halvlek och en poäng borta mot AIK är ju fullt godkänt, men det är något som inte står rätt till sportsligt och vid sidan av planen har starke mannen och ordföranden Daniel Kindberg tagit time out på grund av att han på sannolika skäl är misstänkt för grovt bedrägeri och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Den så hyllade tränaren Graham Potter försöker experimentera i laget och hitta nya vägar framåt, men än så länge har han inte träffat mitt i prick.

Bambi på hal is
Det blev nästan parodiska scener på Friends Arena under den första halvleken. Ett tag kändes det som att varenda spelare halkade runt. Bland annat föll Kristoffer Olsson till marken när han fått bollen till bjuds av Östersunds målvakt Andreas Andersson i ett riktigt farligt läge i straffområdet. Tarik Elyounoussi? Han lär drömma mardrömmar om gräset på nationalarenan med tanke på hur många gånger han ramlade. Eller ja, åtminstone ångra sitt skoval.

Publicerad 2018-05-14 kl 21:44