FEM SPANINGAR: "Obegripligt att bänka Hysén"

Nu är Hammarby enda laget med två segrar.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se Hamads avgörande mål i spelaren.

Ett sömnpiller till första halvlek - men en bättre andra
Den första halvleken var minst sagt försiktigt mellan två jämna lag med kontrollbehov. Det kändes lite som två boxare som inte vågade puckla på varandra utan som i stället muckade och puttade lite lätt på varandra för att se vem som första skulle våga klippa till. Tempot var långsamt och båda lagen hann alltid tillbaka till försvar. Det rullades och rullades och rullades lite till men hände absolut ingenting.

IFK Göteborg körde 3-1-5-1 i anfall och planen var att sätta press på Hammarbys vänsterback Neto Borges. Amin Affane sökte upp och la sig lite framför Borges och så breddade Emil Salomonsson och var beredd att hota bakom vänsterbacken. Borges fick två val: antingen markera Affane eller släppa honom och backa för markering på Salomonsson. I försvar spelade Blåvitt 5-4-1 med målet att stänga till och inte låta Muamer Tankovic och Jiloan Hamad hitta farliga ytor mellan backar och mittfält, och det gjorde hemmalaget bra.

Hammarby ville anfalla på samma kant som Blåvitt också ville men där hade Salomonsson bra koll på Hamad.

I den andra halvleken vågade båda lagen mer och spelet öppnade upp sig. Och när Poya Ashbagi skickade in Tobias Hysén och Stefan Billborn svarade med att kasta in Pa Dibba så fick båda lagen spets och då blev det också missar och mål.

Mix Diskerud gjorde matchens första mål efter slarv av Muamer Tankovic som tappade boll centralt så att Sebastian Ohlsson kunde sätta Tobias Hysén i ett farligt läge, som i sin tur la upp för Diskerud.

Björn Paulsen kvitterade på hörna efter att Vajebah Sakor inte hängde med i svängarna och tappade markering på planens bästa huvudspelare.

Jiloan Hamad avgjorde igen efter att Sebastian Eriksson sålde sig för enkelt och Pontus Dahlberg inte lyckades rädda mer än en gång.

Obegripligt att bänka Hysén
Trots två assist och en väldigt bra insats i premiären mot Trelleborg så bänkades Tobias Hysén, och det i en hemmamatch mot Hammarby. Har svårt att förstå det för med Hysén på planen får IFK Göteborg en mycket bättre spets, vi såg det i premiären mot Trelleborg, i cupen mot Sirius och flera andra gånger. Och mot Hammarby visade han återigen att han inte ska sitta på bänken i en sådan här match. Han kom in efter 59 minuter och behövde bara några sekunder på sig innan han fint la upp till Mix Diskerud som satte 1-0. Och Hysén hade oftast ett finger med i spelet i chanserna som skapades efter det. Efter 1-2-förlust och Hysén bäst i sitt lag när han kom in så landar det i att laguttagningen var fel.

Enda laget med två segrar
Två omgångar har spelats och Hammarby är det enda laget som har två segrar. 3-1 i premiären mot Sirius och 2-1 borta mot IFK Göteborg. En perfekt start för nye tränaren Stefan Billborn som har förändrat Bajens spelsätt. Nu är det inte lika direkt som tidigare utan mer passningsorienterat och det har varit vägvinnande. Skönt för Billborn med arbetsro.

Debutanterna
Nikola Djurdjic gjorde sin första matchen för Hammarby och startade mot IFK Göteborg. Gustav Engvall gjorde sin första match för IFK Göteborg sedan återkomsten och hoppade in i andra halvlek. Ingen imponerade. Djurdjic försökte och kämpade och slet men hade det svårt. Han lyckades varken bana väg för lagkamrater eller själv komma till något läge. Engvall såg spetsigare ut och försökte hitta några djupledslöpningar men kom aldrig riktigt loss. Det var ett tag sedan som Djurdjic och Engvall spelade match och det är inte konstigt att det kommer ta några matcher innan båda är inne i det. Kvalitet finns, det har båda tidigare visat i allsvenskan.

Viktigaste utespelarna i Bajen
Johan Wiland är väldigt viktig för Hammarby men om vi ser till utespelarna så är Jiloan Hamad och Björn Paulsen i en egen klass. I premiären gjorde Hamad tre mål, mot Blåvitt gjorde han det avgörande målet och Paulsen satte kvitteringen. I spelet var Paulsen en jätte längst bak och vann allt och lite till, och visade även upp ett bra spel med fötterna. Hamad växte när det blev mer ytor i andra halvlek och visade flera gånger prov på fina fötter och bra vändningar.

Publicerad 2018-04-10 kl 21:53