FEM SPANINGAR: "Oförklarligt dålig MFF-halvlek i brinnande guldstrid"

MALMÖ. Malmö FF och BK Häcken spelade 2-2 på Bengt Madsen Stadion, efter en sen hemmakvittering av Malik Abubakari.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Larsson räddade en mardrömsöppning
BK Häckens högerytter Patrik Wålemark gick in till dagens match med sex mål och fem assist på de nio senaste matcherna. 20-åringen hade efter två minuter tunnlat Oscar Lewicki på MFF:s planhalva och bollen letade sig fram till friläge för Jasse Tuominen några meter från Johan Dahlins mål. Då dök högerbacken Eric Larsson upp, glidtacklade bollen bakifrån och räddade ett förmodligen givet ledningsmål för bortalaget. Det brukar sägas att mål avgör mästerskap, men i det här fallet räddade en defensiv aktion Malmö FF från en mardrömsöppning i denna enormt viktiga match. En tacksamhetstanke kan också skänkas till Dahlin. Wålemark låg även bakom Häckens andra stora lägei första halvlek när en frispark från talangen till slut letade sig fram till ex-MFF:aren Johan Hammar, vars avslut räddades av Dahlin i slutet av halvlek.

MFF borde straffat Häcken hårdare
Däremellan var hemmalaget under en period helt överlägset i målchansväg. Efter Larssons brytning initierade MFF en kontring som ledde till en frispark mitt på Häckens planhalva. En variant hittade Lasse Nielsen längst bort i straffområdet och mittbacken spelade fram till Antonio Colak som enkelt stötte in sitt 14:e mål i allsvenskan. Anfallaren fick ett nytt läge kort senare och Veljko Birmancevic hade ett par bra chanser att dubbla ledningen under den intensiva MFF-forceringen. Hemmalaget hade behövt det målet, för sakta men säkert tappade de allt initiativ i matchen.

Oförklarligt dålig halvlek i ett brinnande läge
Häcken spelade upp sig mot slutet av den första halvleken och tog över matchen efter pausen. Kvitteringen kom i minut 63 av den tidigare MFF-striken Alexander Jeremejeff och sju minuter senare pricksköt Wålemark in ledningsmålet. MFF tappade matchen på ett oförklarligt sätt i matchen. Pressen på Häckens planhalva minskade i intensitet, energin överlag såg ut att saknas när laget slutade att skapa målchansen under halvleken och kom längre ifrån Häcken-spelarna. En av årets sämsta halvlekar ur himmelsblå synvinkel slutade ändå inte i katastrof. I den 84:e minuten dök inhopparen Malik Abubakari upp och nickade i en kvittering som gav en livsviktig poäng – framförallt för moralens skull. 2-2 på Bengt Madsen Stadion – den tidigare ordföranden hyllades fint efter sin bortgång – innebär dock en oväntad biljett tillbaka till guldstriden för Djurgården, som vid vinst borta mot IFK Norrköping på måndag tar över serieledningen. 2-2 speglar matchen, men prestationen i andra halvlek är anmärkningsvärt svag av MFF.

Uppenbart att Christiansen och Berget saknades
Insatsen kan också ses i ljuset av skade- och avstängningssituationen i Malmö FF, som hade åtta man borta på den listan. Mest uppenbart saknades den skadade Anders Christiansen och hans lugn på mittfältet, men även Jo Inge Berget hade med sin löpförmåga kunnat bidra till ett annat scenario. På mittfältet startade Sebastian Nanasi framför Bonke Innocent och Oscar Lewicki. Nanasi spelade bra och hittade ytor innan han tröttnade och byttes ut, men kreativiteten blev lidande med den mittfältskonstellationen.

Wålemarks galna form fortsätter
BK Häcken ska ha väldigt mycket beröm för hur de genomförde matchen efter den tunga inledningen. Insatserna från spelare som Gustav Berggren och Alexander Jeremejeff (elfte målet) i dag får en att undra hur de säkrat kontraktet så här sent på säsongen? Den strålande stjärnan i Häcken är ändå Patrik Wålemark, som gjorde sitt nionde mål i allsvenskan i en match där han egentligen inte var särskilt dominant. Fortsätter den här storformen hittar vi snart Häcken-yttern i en större klubb nästa år.

Publicerad 2021-11-20 kl 18:17