Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Östersund är MFF:s svåraste utmanare"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren.

Östersund och Malmö FF delade på poängen på Jämtkraft Arena. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons spaningar från matchen.

Det gick inte att hålla koll på allt
Den här matchen hade högt underhållningsvärde för alla. Många situationer som rörde upp känslor, framför allt i slutet, och många småsaker för de taktiskt intresserade.

För att parafrasera Alexander Axén efter matchen mot Malmö FF i våras: att möta MFF är som att spela schack. Det blir en tränarkamp eftersom det är så många små förändringar under 90 minuter. Det ena lagets tränare måste kontra det andra lagets tränare. 

Magnus Pehrsson pratade i liknande termer både innan och efter dagens match mot Östersund. Det hade enkelt gått att göra tio spaningar om de olika sakerna som förändrades och vilka effekter det blev. 

Ken Sema börjar bli poängspelaren för större ligor
I våras tyckte jag att Ken Sema var Östersunds viktigaste spelare, men något saknades för att definieras som en allsvensk dominant: poäng. 

Förra året hade han fyra mål och en assist i allsvenskan. I år såg det länge ut att inte bli märkbart högre. 

Men. Nu har något hänt. De senaste fem matcherna, inkluderat Europa League, ligger han på tre mål och fem assist. Det är viktigt för större klubbar i större ligor att se den bekräftelsen. Gör han några poäng till så kommer Östersund att få stora förhandlingar att ta hand om i vinter, med både Saman Ghoddos och Sema. Säljs bägge, och vem blir då dyrast? 

Utgående MFF-kontrakt i fokus igen?
En mängd förlängningar, fyra nyförvärv, och några spelarförsäljningar gjorde att kontraktsdiskussionerna mättades i MFF. Samtidigt har de kanske tre bästa spelarna över de två senaste matcherna varit spelare med utgående avtal: Oscar Lewicki, Erdal Rakip, och Jo Inge Berget. 

Har det varit några extra procent motivation för att förbättra möjligheterna till bättre avtal, oavsett om det blir i MFF eller en annan klubb? Det kan vara en faktor. Att Rakip har gått upp på sju mål lär göra att några extra klubbar kollar in hans situation. Berget och Lewicki har inte bara fixat viktiga mål, utan också varit avgörande för att få MFF att hålla stabilitet bakåt via lojal taktisk hållning. 

Kantduellen Aiesh/Sema mot Safari/Berget
Efter att Yoshimar Yotún hade sålts så ville Pehrsson att vänstermittfältaren skulle bli mer offensiv och komma in centralt oftare. Det var flera träningarna där det övades på hur Berget och Mattias Svanberg skulle skära in från vänster till avslutslägen.

Sedan kom den tyngre perioden, och mot Hammarby gick Pehrsson tillbaka till att använda en mer Yotún-liknande roll. Jo Inge Berget som Yotún, växlande mellan vingback och vänstermittfältare, och Behrang Safari som antingen mittback eller vänsterback. De mötte idag Hosam Aiesh och Sema. Berget/Safari var mer defensiva, men också mer framgångsrika. 

I andra halvlek bytte Östersund till en mer 4-4-2-liknande formation, Sema gick över till vänster, och den kanten tappade i intensitet. I 45 minuter kändes det ändå som matchens huvudfokus, men eftersom MFF var så framgångsrika där så behövde Östersund göra om. 

Östersund är MFF:s svåraste utmanare
Jag vet inte om det här är Sveriges två bästa lag. Den allsvenska tabellen talar emot det. Samtidigt är det inget lag under de två senaste åren som MFF har haft så jämna matcher mot. 

Visst, MFF vann med 4-1 i bortamötet förra året, men det var inte en typisk 4-1-match. Östersund kontrollerade matchbilden med bollinnehav, och MFF fick en ovanligt kontringsinriktad och effektiv fotboll.  

När MFF och Östersund möter varandra så är fotbollen på bägge lagens lika villkor. De tvingas anpassa sig ungefär lika mycket till varandra. Det är nog det enda laget i Sverige som MFF har en sådan hållning till.

Följ allsvenskan 2017!

Allsvenskan 2017 är tillbaka och den är glödhet! Endast med C More kan du se allsvenskan i fotboll - 240 matcher från Malmö i söder till Östersund i norr.

- TA MIG TILL ALLSVENSKAN HOS C MORE -

Publicerad 2017-09-20 kl 22:03
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons