FEM SPANINGAR: "Peking mest nöjt med poängen - MFF med prestationen"

MALMÖ. IFK Norrköping kvitterade sent mot Malmö FF på Eleda Stadion i en match som slutade 1-1.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics spaningar från matchen.

Malmös bästa period hittills
MFF hade en längre period i mitten av matchen som är det bästa laget presterat i år. Ja,faktiskt bättre än under momenten när de punkterade AIK i cupen. Då skördade de framgångar på snabbt kombinationsspel och omställningar - idag handlade det mer om en tålmodig spelbyggnad där laget tog ett fast grepp om serieledaren. MFF klarade både av att spela direkt med längre bollar på Kiese Thelin och försöka passa sig in i straffområdet. Det som MFF adderade i denna match var crossbollarna från främst Christiansen ut på kanterna för att dra isär Norrköping. MFF:s yttrar sökte sig inåt i planen och lämnade ytor till försvararna Knudsen och Larsson där de flera gånger tryckte upp och tvingade ner gästerna i försvarsläge. Det är den här variationen i spelet som Jon Dahl Tomasson vill åt.

Rieks levererar igen
MFF:s mål gjordes av Søren Rieks. Återigen betydde danskens poäng en skillnad för Malmö FF. Det kvittar ofta hur lite involverad Rieks varit i matcherna - kvaliteten i avslutningar och pass är så bra att de ändå leder till poäng. Målet var hans tredje för sommaren och med tre assist är han poängbäst tillsammans med Christiansen i lagets inledning.

Norrköpings läxa till kommande stormatcher
IFK Norrköping involverade aldrig sin anfallstrea tillräckligt mycket. Sensationen Isak Bergmann Jóhannesson var osynlig, "Totte" Nyman ensam mot MFF:s mittbackar, och Sead Haksabanovic hade bollen mer men led också av närgången bevakning. Särskilt efter paus hade Norrköping svårt med hemmalagets presspel och slog några vanskliga uppspel som kunde ha straffats hårdare. Peking är fortfarande ett utomordentligt bra fotbollslag som löser poängen i slutet och har bud på mer. När analysen sedan görs får de använda den här matchen som en framtida läxa när de ska luckra upp så pass defensivt skickliga lag som MFF är.

Försvarskris? Knappast
Rasmus Bengtsson borta. Lasse Nielsen skadades mot Mjällby i torsdags. Universallösningen Oscar Lewicki fick ikväll kliva ner och spela mittback tillsammans med Anel Ahmedhodzic och duon lyckades i 88 minuter hålla Norrköping borta från superheta målchanser. Kvitteringen kommer gräma försvararna som i övrigt gjorde en utmärkt defensiv insats, men visar också att MFF klarar sig bakåt trots alla skador och utlåningar.

Nästa talang kliver fram i Norrköping
17-åringen Isak Bergmann Jóhannesson hade väldigt svårt att komma loss ikväll. Islänningen blev utbytt i den 81:a minuten mot Pontus Almqvist som behövde mindre än tio minuter innan han kvitterat för IFK Norrköping. 20-åringen har hoppat in i fem matcher och gjort noll starter hittills, vilket vittnar en del om bredden i Peking och kvalitén i klubbens talangsatsning.

Publicerad 2020-07-13 kl 21:14