POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
12v

FEM SPANINGAR: "Press, inlägg, fasta - då är MFF dominanta igen"

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna i spelaren.

MALMÖ. Malmö FF vann mot AFC Eskilstuna med 5-0.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Ett par dominanta matcher
Det har inte alltid stämt under våren för Malmö FF, trots serieledning. Uwe Rösler kommer ibland in på skadeläget när ”formsvackan” tas upp, och det är ju ett legitim anledning trots den breda truppen. 

De senaste två matcherna har de dock hittat en riktigt hög nivå. De har pressat sönder AFC Eskilstuna och Kalmar FF, och de har tagit bort nästan allt hos motståndarnas offensiv (bäst defensiv i serien 2019?). 

I dag fick de dessutom göra ett sådant där inläggsmål som Rösler gillar (och som laget tränade på i veckan), där de kommer fram långt, ända fram till kortlinjen, innan de slår in bollen. Det var några matcher sedan vi senast såg ett sådant MFF-mål.

Straffen kom efter hög bollvinst och ett tidigt inlägg, även det en uppbyggnad som Rösler lär gilla, och det var också bra pressjobb vid Ole Söderbergs missade pass vid 4-0. Det här är ett lag som trycker ner motståndarna utan att visa svagheter bakåt. 

Fasta situationer
Malmö FF har varierat i kvalitet på fasta situationer de senaste åren, men i vår ser det riktigt bra ut. I första halvlek hade de tre-fyra gånger chans att göra mål efter hörna/frisparksinlägg. Det blev ett mål efter hörna i andra halvlek, när MFF grävde sig kvar i AFC:s straffområde, och just nu har laget 4-0 i fasta situationer efter tio omgångar.

När jag pratar med MFF-spelare tar de ibland upp fasta situationer som en förbättring som påbörjades förra sommaren. De har tagit ännu ett litet steg upp i år, och det som kan vara huvudanledningen är att Rösler inte tillåter misstag. Ingen ska få missa sin markering, ingen ska ignorera sitt jobb. Då får man höra det efter matchen. Det var det som ibland saknades under perioderna 2017-2018 när det gick tyngre för MFF på fasta, att spelarna inte fullföljde rollerna rakt ut. 

AFC:s målvaktsval
Inför i dag så hade en målvakt i AFC startat fyra matcher, en hade startat tre, och en hade startat två och hoppat in en gång.

Ihor Levchenko, Söderberg, och Mihail Ivanov har alla fått chansen att gå in efter Gianluca Curci. I dag var Söderberg tillbaka i mål, hans femte start. En svår match och han gjorde bland annat en straffräddning, men gjorde också en stor tavla vid 4-0-målet. Fortsätter han nästa match? 

AFC måste bli bättre
Det här var ju inte ens nära att hamna på ”acceptabla förlustsiffror” sett till hur matchbilden var. Och 0-5 i en match är en sak, men AFC Eskilstuna har nu tagit tre poäng på de senaste tio matcherna. Den enda vinsten i år var i premiären.

AFC pratar om att de behöver kontinuitet. Det är ett lag som tog in 20 spelare och tappade 20 spelare bara under 2018. Det är ett gäng nya spelare i år också. Sportchefen lämnade hastigt i vintras. Nemanja Miljanovic är den sjunde huvudtränaren på ungefär lika många år (han lär hänga kvar ett bra tag till – han är inte bara också sportchef, utan är sedan ett par månader tillbaka även med i klubbens styrelse...).

Kanske behöver det här bara mer tid, men de måste höja lite på sin kvalitet (och det ganska snabbt) om de vill ha chans att stanna kvar i år. 

Bra poängspill
Ingen Markus Rosenberg, med allt det brukar betyda i rubrikväg. Då gjorde Guillermo Molins två mål och en assist. Anders Christiansen gjorde ett mål och fixade en straff. Marcus Antonsson bröt sin ”måltorka” efter nära tio missade chanser. Sören Rieks och Eric Larsson var inblandad ett par gånger i mål. Jo Inge Berget fick någon assist. Bra spridning. 

Publicerad 2019-05-25 kl 18:35
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå