FEM SPANINGAR: "Räkna med att en anfallare kommer in i Häcken"

Fotbollskanalens Andréas Sundberg var på plats och här är hans fem spaningar.

Fyra backar i första halvlek - tre i andra
Andreas Alm startade med Joel Andersson, Rasmus Lindgren, Juhani Ojala och Adam Andersson i backlinjen. Mittbackarna var bra - men ytterbackarna blandade och gav.

Rasmus Lindgren och Juhani Ojala visade att de är ett av allsvenskans bästa mittbackspar och gjorde det väldigt bra mot Astana. Lindgren var som vanligt hjärnan och var lugn och klok, låg rätt och vårdade bollen. Ojala var kanske bäst på planen och var resolut, bra och stark i duellspelet och spelade lugnt och behärskat.

Tvillingarna Andersson gjorde ibland väldigt fina saker men för att i nästa stund tappa fokus och slarva. Där hade man gärna sett en jämnare nivå.

I halvtid gick Joel Andersson och den släppande anfallaren Viktor Lundberg ut. In kom Emil Wahlström och Kari Arkivuo. Då gick Alm över till tre mittbackar med Lindgren, Ojala och Wahlström och två wingbackar i Adam Andersson och Arkivuo.

Häcken har material för att klara av att spela på båda sätten och det såg spännande ut med tre mittbackar och två wingbackar.

Bra resultat mot starkt motstånd
Astana är ett bra lag som ska spela sextondelsfinal i Europa League och ställde upp med en stark startelva mot Häcken. Laget hade till och med ställt krav på att spela med matchbollen som används i Europa League, så det var inget snack om att man gick in för den här matchen. Astana började bra men hade svårt att få övertag på mittfältet och klarade inte heller av att ta sig förbi Lindgren och Ojala.

En bit in i andra halvlek kom Häcken in i det och och var sedan bättre. 2-0-segern var rättvis.

Räkna med att en anfallare kommer
Visst, Paulinho gjorde det bra vid 1-0 när han tog emot, höll ifrån, vände upp och släppte vidare, men sedan var det inte mycket. Paulinho är inte som bäst felvänd utan ska ha bollen rättvänd och utmana. I den andra halvleken kom Alhassan ”Crespo” Kamara in som anfallare och låg bakom 2-0-målet. ”Crespo” har förutsättningar och egenskaper för att vara den anfallaren som Häcken behöver, men med tanke på skadehistoriken är det en chansning att inte ta in en till anfallare.

Pratade med Häckens sportchef Sonny Karlsson som bekräftade att det mycket väl kan bli en ny anfallare men om det blir en etablerad eller en talang återstår att se och det beror på ”Crespo”. Ledningen ska kolla hur det går för ”Crespo” på träningslägret.

Lundberg fortsätter att leverera
En halvlek. Ett mål. Viktor Lundberg har levt upp till det han är värvad för och fortsätter att göra mål. Mot Astana spelade han i en halvlek och då som släpande  anfallare. Efter fem minuter gjorde Paulinho det väldigt bra och tog emot, höll ifrån, vände upp och släppte ut till vänster där Adam Andersson kom. Han släppte vidare in centralt till Lundberg som klippte till strax utanför straffområdet. Skottet var hårt men inte så placerat och målvakten borde ha räddat.

De rutinerade var bäst
Mittbackarna Lindgren och Ojala var, som står här över, väldigt bra. På mittfältet var Erik Friberg och Alexander Faltsetas väldigt bra. Båda visade rutin, var lugna och kloka. De låg bra i positioner och var också bra i passningsspelet.

Målvakten Jonathan Rasheeed var undantaget. Han är inte en av de mer rutinerade spelarna i Häcken men gjorde även han en fin insats och räddade bland annat ett friläge i första halvlek.