Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

FEM SPANINGAR: "Så mycket bättre betyg kan inte Blomberg få"

Foto: Bildbyrån.

Nästa

Avbryt
Försök igen

I klippet ses höjdpunkterna från matchen.

MALMÖ. Malmö FF och AIK delade på poängen på Swedbank Stadion. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Chinedu Obasi var okej
Så fick Obasi starta allsvenska matcher igen, för första gången på två månader. Nu skulle han vara i fysiskt vettigt skick och skickades ut ihop med Henok Goitom, som flera gånger gjorde Goitom-bra saker. 

Obasi? En rätt svår roll. Ett blockerat skott och inte särskilt händelseinvolverad i första halvlek. I andra halvlek hade han tre bättre ryck som nog borde ha gett ett mål. Ett helhetsbetyg som... okej prestation, men borde nog ha varit bättre sett till förväntningar och förhoppningar? 

Andersson med bra räddningar och ambitionsrika passningar
Han gjorde några allsvenska matcher ifjol, även då när SM-guldet var säkrat, men det var otydlig status på Fredrik Andersson. Svaga saker under försäsongsmatcherna hade sedan gått mot ett starkt tränings- och U21-matchsår. Samtidigt är tävlingskontexten under sådana förhållanden svåröversatt till en allsvensk toppmatch.

Andersson hade ett fåtal darriga saker idag, främst ett par dåliga utsparkar. Samtidigt gjorde han räddningarna han skulle, med någon extra bra. Enkel i ”försvarsspelet” och modig i passningsspelet. Han vågade korta och svårare passningar, vilket bör glädja Magnus Pehrsson lika mycket som räddningarna.

De små taktiska förändringsnyanserna
Pehrsson pratade efter matchen om att han gjorde några mindre förändringar. Högerbacken skulle vara längre ner, vilket gjorde att MFF hade uppspel med fyra spelare istället för tre. En mer 4-4-2-liknande anfallsformation. En liten taktisk förändring mot just AIK. 

Pehrsson pratar också ofta om att han vill ha ett taktiskt flexibelt spel, och idag hade han många taktiskt förändringsbara spelare. Han har tappat Yoshimar Yotún och Pawel Cibicki, som inte alltid gjorde topprestationer men kunde ta nya roller inför och under matcher. 

Nu har han sina förändringsbara spelare i Jo Inge Berget, Anton Tinnerholm, Erdal Rakip, och Andreas Vindheim. Spelare som är viktiga för att Pehrsson ska kunna få ut maximalt av laget, utan att spelarna behöver vara starka poängspelare eller tekniskt/fysiskt dominanta. De behöver bara förstå hur de ska göra laget bättre och anpassa sitt spel och sin position efter det. 

Nu vet vi verkligen om Johan Blomberg
Han har aldrig varit en uppskriven fotbollsspelare, och det är svårt för en spelare att bli det när det handlar om en löpskicklig mittfältare som gör få poäng och är 30 år. Han fick dock gott om beröm av Magnus Pehrsson inför matchen, och under matchen fick jag en känsla av att det var Blomberg som Oscar Lewicki och Jo Inge Berget la ner mest tid och blickar åt att för att få bort ur matchbilden.

Ändå var Blomberg bäst i AIK, trots att Lewicki och Berget har kunnat ta bort nästan alla andra motståndare under året. Så mycket bättre beröm kan Blomberg inte få för den här prestationen. Kan AIK gräva fram ett tillräckligt starkt avtal för att få en förlängning? 

Hur blir MFF mot Sirius?
Guldfesterna är mot IFK Norrköping, AIK, och Häcken, så vi lär nog få se flest test borta mot Sirius nästa helg. SM-guldet är säkrat och det kommer finnas möjligheter att se flera av spelarna som är kvar i MFF nästa år. Kanske en start för någon som Mattias Svanberg? Bonke Innocent?

Publicerad 2017-10-23 kl 22:55
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons