Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
3:10

Foto: Bildbyrån

Nästa

Avbryt
Försök igen

Se höjdpunkterna från matchen i spelaren ovan.

Fem spaningar: "Sjölund ska bli till Thern"

IFK Norrköping straffvann mot Beijing Guoan i försäsongspremiären.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

Daja ska bli till Thern
Ända sedan Magnus Pehrsson släppte Daniel Sjölund 2012 så har ålänningen från år till år definierats som ”troligen snart på nedgång”. Ändå puttrade han runt som en allsvensk toppspelare 2017, men han är snart 35 år, avtalet tar slut efter säsongen, och IFK Norrköping har värvat in en spelare som fixar större ytor: Simon Thern. Ingen omedelbar uppgradering, men förmodligen smart trupptänkt.

Thern är inte färdigbyggd för den positionen. Som det ofta är i första matcherna så var det både vilja och kunnande, men inte alltid i symbios med resten av laget. Det lär dock komma. För första gången i sin karriär får han en klubb som lär ge honom plats som given matchkontrollerare centralt, och han har talangen för det. 

ANNONS

Ett par nya positionsomskolningar
Norrköpings systemskifte ifjol till 3-4-3 gav omskolningar, som att Simon Skrabb blev vingback och Eric Smith blev mittback. För att pussla bra 2018 så blir det några fler. 

Unga islänningen Alfons Sampsted, värvad som högerback, var mittback, en position som egentliga mittfältaren Lars Krogh Gerson också kommer att ha. Det mest intressanta var dock till vänster med Gudmundur Thorarinsson som vingback då Skrabb är skadad. Mindre frenesi, men ändå åtminstone okej-plus i betyg. En möjlighet då han inte kommit igång fullt ut på centralt mittfält, där alternativen också har ökats på i vinter. 

3-4-3 funkar även 2018
Utifrån sett kunde formationsförändringen ses som ett sprattel för att 2017 inte skulle bli ett helt bortkastat år, för att sedan bygga nytt i vinter. Det gick dock så bra att det är kvar. 

ANNONS

3-4-3 kan både bli baktungt och tempofattigt, men Norrköping var som de brukar vara: många framåt och många med hög fart. De hittar intressanta ytor och de öppnar inte upp sig farligt bakåt. 

Utökat utrymme för flera talanger
IFK Norrköping blev mest omskrivna för sina stjärnspelartapp förra sommaren, men i vinter släppte de även ”vet vad man får”-spelare i Andreas Hadenius och Nikola Tkalcic. Det gör att flera unga spelare kan utöka sina roller. 

Mot Beijing startade tre unga utländska spelare i Ian Smith, Sampstedt, och Arnor Sigurdsson, alla med möjlighet att få ganska många allsvenska minuter 2018. De har fått sina träningstimmar i svensk fotboll (Smith i Hammarby 2016) och syntes upp i flera bra situationer. Sampstedt som både rejäl och offensivt ambitiös, Smith som ständigt boll- och ytletande vingback, och Sigurdsson hade några bra anfallsförsök. 

ANNONS

Stannar alla? 
Med några dagars transferintensitet kvar så är frågan befogad i IFK Norrköping. Belgisk klubb ville ha Jon Gudni Fjoluson och tysk klubb ville ha Kalle Holmberg. Linus Wahlqvist och David Mitov Nilsson har sett många ex-lagkamrater flytta uppåt och kan vilja något liknande. Men IFK Norrköping är bra på att redan ha ersättare på plats. Även om det kan blir en temporär kvalitetssänking så finns det bänkspelare som ska klara sig som startspelare även i övre halvan av allsvenskan.

Publicerad 2018-01-29 kl 23:50
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto