FEM SPANINGAR: "Spelar Rieks fotboll på den här nivån bör Gren öppna plånboken"

IFK Göteborg besegrade AIK på Gamla Ullevi efter stor dramatik under slutminuterna. Här är Fotbollskanalens Linus Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkter från matchen i spelaren ovan.

Slarvigt AIK!
De fick en drömstart med Amin Affanes fina frisparksmål, men sedan tappade AIK spelet och matchen. Mycket på grund av eget slarv. Under en kort period i mitten av första halvlek spelade Affane, Daniel Sundgren och Jesper Nyholm fram IFK Göteborg till farliga omställningslägen. Passningsspelet var svagt och tränaren Rikard Norling skrek, slog ut med armarna och sprutade vatten. Han var besviken och AIK hade blivit straffade redan där om IFK Göteborg hade suttit inne på mer effektivitet. De blev dock det i andra halvlek. Vid 1-1 målet styrde Amin Affane fram bollen till Sören Rieks som tog vara på möjligheten. Slarv var ordet.

Ny imponerande vändning av IFK Göteborg
Inför mötet hade tränaren Alf Westerberg pratat om att han ville se ett aggressivare och mer framåtlutat IFK Göteborg. Han fick som han ville. Laget hämtade sig snabbt från det tidiga baklängesmålet och ägde den första halvleken. De bjöd på fina anfallskombinationer och skapade vassa lägen. I andra halvlek lyckades de också ta vara på chanserna. Underläge 0-1 förvandlades till seger, precis som mot IFK Norrköping i den senaste hemmamatchen. En ny stark vändning av de blåvita, ett nytt starkt bevis på att det finns mycket kvalitet att hämta i det här laget.

Spelar Sören Rieks fotboll på den här nivån bör Gren öppna plånboken
När IFK Göteborg skapade farligheter kom de allt som oftast från vänsterkantens Sören Rieks. Dansken har svajat i sina prestationer på senare tid. Bra mot IFK Norrköping, blek mot Kalmar FF. Mot AIK var han strålande. Tillsammans med Sam Adekugbe ställde han ständigt frågor till AIK:s backlinje. Han utmanade på kanten, sökte ytor centralt och var alltid delaktig. I andra halvlek kom också utdelningen med 1-1-målet. Planens bästa? Möjligt. Rieks visade hur som helst vilken fin högstanivå han har i kroppen. Fortsätter han såhär bör sportchef Mats Gren lägga upp ett nytt kontrakt på bordet. Visst kommer det kosta (expertskatten är borta), men Rieks har alla förutsättningar som krävs för att bära det här laget i ett par säsonger till.

Det här var inte Obasi och Stefanellis match
Uppsnackade på förhand efter att ha gjort tre av fyra mål mot Sirius senast (4-1). Mot IFK Göteborgs backlinjen uträttade anfallsduon Chinedu Obasi och Nicolás Stefanelli dock ingenting. Sällan delaktiga i spelet, sällan hotande i straffområdet. Stefanelli byttes ut innan timmen var spelad med ett avslut på kontot. Obasi lyckades inte mycket bättre han. Kvaliteterna finns där, det syns, men nyförvärvet hittade inte fram till en enda vass målchans. Det här var inte anfallarnas match. Henok Goitom såg intressant ut när han kom in. Från start i nästa omgång?

Från ifrågasatt till matchvinnare
Mikael Boman har inte sett speciellt formstark ut under den senaste tiden. Tvärtom ganska trubbig och otajmad. Många har också velat se honom ersatt av Elias Omarsson i startelvan. Det ska sägas att han inte fick ut mycket mot AIK heller, men vad spelar det för roll när man gör det matchavgörande målet? Efter Vajebah Sakors inspel och Tobias Hyséns fina nernick stod Boman på rätt ställe och placerade in slutresultatet 2-1. Tre tunga poäng för Blåvitt, ett tungt mål för Boman. Nu blir han nog kvar i startelvan ett tag till.