FEM SPANINGAR: "Stora förändringar är att vänta i MFF"

Degerfors IF säkrade det allsvenska kontraktet efter 2-2 borta mot tabellsjuan Malmö FF.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Malmö FF-Degerfors i spelaren ovan.

Degerfors skakade om Malmö
Degerfors hade allt att spela om när de reste när till Malmö. De hamnade i underläge halvvägs in i den första halvleken och tog sedan över och dominerade den. Det blev inget mer mål än Omar Farajs kvittering i den 37:e minuten men Degerfors visade med besked att de trodde att kunde säkra den allsvenska platsen på egen hand. Det var imponerande att se lagets anfallsfotboll och tro på den. Bara Johan Dahlins suveräna målvaktsspel i den första halvleken räddade MFF från ett underläge.

En match talande för MFF:s säsong
MFF tog tillvara på sina få målchanser under den inledande timmen. I den spelmässigt dåliga första halvleken gav Hugo Larssons praktskott laget ledningen, och efter en timme satte Isaac Kiese Thelin 2-1-målet. Bara fyra minuter och en stor Ola Toivonen-hyllning senare kvitterade Degerfors. Rasmus Örqvist blev den stora hjälten sedan han placerat in Elyas Bouazaines inlägg i mål, till bortaklackens vilda jubel. Matchen svängde och krängde, och MFF skapade de bästa målchanserna mot slutet. Men talande för ineffektiviteten under lagets säsong lyckades de inte förvalta något av lägena i mål. 2-2 blev resultatet och MFF avslutar hösten med sex hemmamatcher i allsvenskan och Europa utan seger.

Degerfors spelade som ett topplag under hösten
Därmed säkrade Degerfors det allsvenska kontraktet tack vare bättre målskillnad gentemot Varbergs Bois, som gjorde jobbet borta mot Sirius (3-2). Värmlandslaget avslutade serien med imponerande elva raka matcher utan förlust. De tog sig upp på säker mark först i den 28:e omgången, klamrade sig kvar och platsen i allsvenskan 2023 är mycket välförtjänt. Faktum är att de under hösten spelat som ett topplag. Mellan den 20:e och 30:e omgången har bara Elfsborg, Häcken och Kalmar tagit fler poäng än Degerfors.

Stora förändringar är att vänta i MFF
Ola Toivonen orkade en timme som MFF-kapten i sin sista match som aktiv, och 36-åringen fick en mycket värdig avtackning av supporterskarorna både i samband med bytet och under ceremonin efter matchen. Anfallaren är inte den enda som lämnar klubben. Inför avsparken avviserade Malmö att Erdal Rakip och Romain Gall gjort sitt i himmelsblått. Interimtränaren Åge Hareide gjorde sin sista match innan pensioneringen och det är inte otänkbart att en permanent tränare presenteras i nästa vecka. En MFF-symbol som Jo Inge Berget är fortfarande i kontraktssamtal med klubben och namn som Anders Christiansen och Hugo Larsson kommer vara attraktiva för klubbar på olika nivåer. Med andra ord kommer det hända väldigt mycket i vinter när Malmö ska städa upp resterna av årets fiasko och försöka hitta tillbaka till ett vinnarspår.

Degerfors hade klarat kontraktet oavsett
Det blir Varberg och inte Degerfors som ska kvala om en allsvensk plats nästa år. Superettan-trean Östers IF väntar i ett dubbelmöte nästa vecka, och känslan är att det allsvenska laget är storfavorit. Toppen i superettan har försvagats de senaste åren och Varberg tog en symboliskt viktig seger i dag. Jag har väldigt svårt och se att Bois skulle vika ner sig i den här typen av möte, efter tre säsongers gnatande i en allsvensk bottenstrid.

Publicerad 2022-11-06 kl 20:12

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.