FEM SPANINGAR: "Svagt försvarsspel - men inte Vaihos fel"

Hammarby var på väg mot tre poäng - men Djurgården kvitterade i 94:e minuten.
Så tungt det kan bli för Bajen medan det både fanns positivt och negativt för Djurgården.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Så tungt det kan bli, Bajen
Det såg bra ut med 1-0 med en minut kvar. Då var Hammarby femma, en poäng efter fyran Elfsborg och trean IFK Norrköping, och tre efter tvåan Häcken. Det hade suttit fint i kampen om en plats till Europa, som de tre första lagen får. Men 1-1 i den 94:e minuten och två försvarare (Simon Sandberg och Mohanad Jeahze) skadade, och plötsligt förändrades ganska mycket. Nu blir det svårare att nå topp tre.

Både positivt och negativt, Djurgården
Först det positiva: Med tanke på att trenden inte är bra och det var längesedan det blev tre poäng så kan det mycket väl ha varit en poäng som gör att det vänder nu. För det såg ut att bli förlust men i den 94:e minuten kom kvitteringen. Viktigt att få med sig en bra känsla.

Det negativa: Djurgårdens form och trend är allt annat än bra. 1-1 mot Hammarby betyder att Djurgården har sex raka allsvenska matcher utan seger. Spelmässigt var det okej emellanåt men laget skapade alldeles för få klara målchanser, vilket lär oroa inför framtiden. Offensiven var svag och trots perioder av tryck så brann det inte riktigt till.

Kujovic bänkad igen
Djurgården har problem att skapa chanser och att göra mål. Nu har Magnus Eriksson startats som nia, trots att han är bättre ett steg ner i banan. Emir Kujovic är lagets bästa målskytt med fyra mål på bara åtta starter. Ändå är han fast på bänken. När offensiven var svag i första halvlek mot Hammarby så kom Kujovic in som spets direkt i andra halvlek och Eriksson gick ner som tia. Inte helt enkelt att komma in och få en halvlek på sig, men Djurgården fick tryck och kvitterade. Efter matchen pratade flera av Djurgårdens spelare om hur skönt det är att ha Kujovic på planen, speciellt med tanke på att man gärna vill komma till inlägg och att han då är stark i boxen. Ännu en match där det inte var tillräckligt spetsigt framåt, återstår att se om Kujovic får starta i nästa omgång.

Först kritik - sedan petad
”Vi måste ha ett betydligt bättre målvaktsspel. Motståndarna gör många mål på de rätt få skott och inlägg vi har emot oss. Vi släpper in väldigt enkla mål.” Så sa Kim Bergstrand till Sportbladet inför derbyt och pratade då om sin målvakt PK Bråtveit. Sedan petades målvakten och Tommi Vaiho fick stå i derbyt. En hyfsad smäll mot Bråtveit.

Svagt försvarsspel, men inte Vaihos fel på Hammarbys mål
Först var Jacob Une Larsson alldeles för snäll när han låg i rygg på Aron Johannsson som enkelt kunde brösta ner bollen till Abbe Khalili. Sedan var Elliot Käcks försvarsspel också svagt när han var för sen och inte hängde med Alexander Kacaniklic löpning in i straffområdet. Kacaniklic sköt, Vaiho lämnade retur och Muamer Tankovic placerade enkelt in 1-0.

Publicerad 2020-10-04 kl 17:37