FEM SPANINGAR: "Unik spelstil - kan inte sätta ord på den"

Malmö FF kryssade mot Häcken i den allsvenska premiäromgången.
Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar från matchen.

I spelaren visas Häckens 1-1-mål mot MFF.

En kväll som handlade om anfallarna
Jo Inge Berget fick starta, och sprang mer under en timme än vissa anfallare gör på fyra-fem matcher. Marcus Antonsson fortsatte trenden med att det varje match är ungefär 70-80 procents chans att han gör åtminstone ett mål. Guillermo Molins fick sin första riktiga match på Stadion sedan flytten tillbaka, och han försökte göra allt för att få folk att minnas det, och Alexander Jeremejeff gjorde också sin första match på Stadion efter flytten från MFF.

Hela matchen var känslan att om Häcken skulle göra mål, så skulle Jeremejeff vara inblandad (han gjorde en assist). Han har en nära på unik spelstil som jag fortfarande inte kan sätta ord på. Han kan vara target, driva boll långa sträckor, slå väl avvägda djupledspass, både droppa ner och trycka fram, göra mål och assist. Det är få anfallare som i samma sekvens kan både vara tung och jobbig i dueller, och tre sekunder senare komma med Dennis Bergkamp-liknande lösningar med mjuka, kvicka, och gängliga rörelser.

Röslers ösande plan fungerade inte
Malmö FF skulle köra över BK Häcken i början. Rösler hade småhetsat via media innan matchen, adrenalinet skulle vara där, Jo Inge Berget skulle springa till sig startplatsen i anfallet, Anders Christiansen inledde med att gå in i amerikanskt fotbollsgrepp mot Alexander Jeremejeff.

Det fungerade inte som de ville. Det blev några svåra bolltapp. Gräsmattan verkade få bollen att rulla lite snabbare. Rasmus Bengtsson blev varnad. Fouad Bachirou blev punktmarkerad. Kombinationerna var inte där.

Sedan tog det 18 sekunder i andra halvlek innan de rättade till det, men sedan kunde de inte utnyttja momentumet som de hade letat efter.

Målvakterna tog bort varsitt mål
Om vi bortser från hur matcher förändras efter mål, så var det här en match som annars hade slutat 2-2. Peter Abrahamsson visade bra spelförståelse och hårda handleder vid straffräddningen (och även vid ramträffen). 2-0 där så hade Häcken behövt mobilisera anfallskraft på ett klart mer riskfyllt sätt i andra halvlek.

Samtidigt gjorde Johan Dahlin att det inte blev 0-1 i första halvlek. Paulinho fick ett bra läge framför mål, men när det såg ut som att Paulinho skulle passa eller skjuta mot bortre stolpen, så låg Dahlin kvar lite med ett ben vid närmaste stolpen och räddade Paulinhos skottfintsförsök.

Alm fick mest effekt på sina byten
Molins gjorde ett bra inhopp, men Carlos Strandberg hade inte önskad effekt för Rösler. Andreas Alm bytte in Mervan Celik och Daleho Irandust, och bägge var stora anledningar till BK Häcken kunde hämta upp i andra halvlek. BK Häcken visade att de också har byggt upp en inte bara bred trupp, utan en bred trupp där spelare nummer 12-13-14-15 kan göra verklig skillnad.

Mittbacksfrågor skapas enkelt i MFF
Lasse Nielsen gjorde ett par misstag i första halvlek, och då funderade nog en del MFF-fans kring möjliga nyförvärv. Lasse Nielsen gick av skadad i andra halvlek, och då funderade nog en del MFF-fans kring möjliga nyförvärv. Det behövs inte mer för att den frågan ska lyftas. I detta lagbygge återkommer många ofta till mittbackarna. Det rapporterades om att MFF ville ha en mittback det här fönstret, men bara Anel Ahmedhodzic har värvats in och han fick inte ens plats på bänken i dag, trots Franz Brorssons frånvaro.

Jag vet att MFF bland annat kollade på Fidan Aliti i vinter (han gick till Kalmar FF istället), men att Rösler ville ha något rejälare till slut. Är det något ställe i truppen där Daniel Andersson tar en liten chansning i vår så är det på den positionen - om han nu inte hittar något de sista transferdagarna.

Publicerad 2019-04-01 kl 21:17