FEM SPANINGAR: "Upplagt för att Rieks petar Birmancevic mot Blåvitt"

VÄRNAMO. IFK Värnamo och Malmö FF spelade 0-0 på Finnvedsvallen.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

1:54

Malmös blekaste halvlek på länge
Från de första 45 minuterna på Finnedsvallen finns ingenting att rapportera. Förutom att Malmö FF gjorde sin sämsta halvlek offensivt på länge. Det dröjde till den 35:e minuten innan de skapade något som kan kallas för en målchans. Passningstempot var långsamt och de fick inte ytterbackarna med upp i anfallen. Värnamo växlade mellan att pressa högre och att sjunka till ett 4-5-1 i försvarsposition, och gav inte MFF mycket yta att spela på.

Tihi klarade ett av de svåraste testen
Bland IFK:s bästa spelare fanns mittbacken Robin Tihi, som hade väldigt bra koll på Isaac Kiese Thelin. Samma anfallare som fyra dagar tidigare stod för en maktdemonstration mot AIK:s Alexander Milosevic och Sotirios Papagiannopoulos och gjorde två mål. I kväll var det alltså en utlånad AIK-mittback som tämjde Kiese Thelin. Är 20-åringen på väg mot sitt allsvenska genombrott i nykomlingen?

Toivonen lyfte MFF, men inte tillräckligt
MFF-tränaren Milos Milojevic gjorde det kan kunde för att väcka laget i halvtid. Redan då byttes Søren Rieks och Ola Toivonen in, och efter en timme var det dags för Anders Christiansen och Jo Inge Berget att gå av för att ge plats för Adi Nalic och Hugo Larsson. MFF höjde kvalitén i en andra halvlek där Värnamo också hade chanser att ta ledningen. Mycket av MFF:s lyft var Toivonens förtjänst. 35-åringen löpte sig till ett par chanser och fick matchens sista möjlighet på en frispark, som Pilip Vaitsiakhovich räddade. Årets första startchans kan inte vara långt borta med tanke på den positiva inverkan Toivonen gett MFF under flera inhopp.

Upplagt för att Rieks startar mot Blåvitt
Efter en svag insats mot AIK byttes Veljko Birmancevic ut i den 55:e minuten. Efter en ännu blekare prestation i kväll utgick vänsteryttern redan i halvtid, och ersättaren Rieks behövde inte många minuter innan skapat sig själv ett halvläge. 34-åringen gjorde ett okej inhopp efter att han, mycket anmärkningsvärt nog, petats från truppen mot AIK. Med tanke på Birmancevics formsvacka är det upplagt för att Rieks får sin första startchans i årets allsvenska mot IFK Göteborg på måndag. I det senaste mötet gjorde dansken som bekant mål på sin tidigare hemmaplan Gamla Ullevi.

Kvällens största MFF-besvikelse var inte resultatet
0-0 mot Värnamo är en missräkning som MFF kan leva med. Betydligt allvarligare såg sekvensen som involverade Adi Nalic i matchens slutskede ut. Den offensive mittfältaren vred till knät och såg bedrövad ut när han lämnade Finnvedsvallen med det lindat. MFF-tränaren Milos Milojevic hoppas att det inte är en korsbandsskada på Nalic - för dem har laget fått sin beskärda del av. Förra året var det Toivonen och Jonas Knudsen som tvingades operera korsbandet, och bara häromdagen höll sig olyckan framme för den utlånade Peter Gwargis i Jönköpings Södra. Med Niklas Moisander ledbandsskadad kan MFF bara hoppas att det är något i den stilen och inte allvarligare i Nalics fall.

Publicerad 2022-04-21 kl 22:51