FEM SPANINGAR: "Var det här resultatet som allsvenskan behövde?"

STOCKHOLM. AIK slog Hammarby med 1-0.
Här är Fotbollskanalens Martin Peterssons fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

AIK bättre i den första halvleken
I inledningen agerade AIK ganska slarvigt. Både Daniel Sundgren och Enock Kofi Adu kladdade med bollen, till exempel, och det var egentligen främst när bortalaget sjabblade eller gjorde något misstag som Hammarby blev farligt i den första halvleken. Bajen hade i perioder mycket boll, men kom ingenstans. AIK hade stor kontroll på händelserna på planen och fick vid några tillfällen till ett bra rull på offensiv planhalva. Gästerna skapade de största farligheterna och när Kristoffer Olsson vände bort Mads Fenger i den 35:e minuten, innan Nabil Bahoui hittade fram till Tarik Elyounoussi, skulle AIK ha gjort 1-0.

Det blev som väntat
”Det finns ingen anledning att öppna upp det bara för att det är tillknäppt”, sa AIK:s tränare Rikard Norling till C More i paus. Och ja, det var tillknäppt. Matchen blev, som det befarades på förhand, låst. Hammarby ville framåt och kontrollera spelet med bollen, medan AIK fortsatte lita på sitt framgångsrika defensiva block och avvakta eventuella möjligheter att hugga på. Bajen klarade inte av att hota offensivt tillräckligt och det var heller inte så att AIK kontrade sig till mängder av farligheter, men bortalaget  hade ändå de få stora chanserna som skapades. Imponerande av AIK-spelarna att så fullt ut köpa Rikard Norlings tålamodskrävande taktik, som ibland kan ge tappade poäng (som mot Östersund) och ibland en tajt derbyseger.

En omdiskuterad straff fick avgöra

Jiloan Hamad går in framför Daniel Sundgren, ser ut att toucha bollen något men vinner inte duellen helt och krokar sedan i sin motståndare. Det fick domaren Andreas Ekberg att döma straff. Jag har fortfarande, efter X antal repriser, svårt att bedöma om straffen är rätt dömd eller inte. Hur som helst är den tuff. Tränarna pratade på presskonferensen efteråt om att matchen hade en ”krysskaraktär” över sig och det är bara att hålla med.

Var det här resultatet som allsvenskan behövde?
Inför matchen skiljde det sex poäng mellan lagen. Seger för Hammarby och det gapet hade varit nio poäng stort - efter tio omgångar! Så var det här resultatet som allsvenskan behövde? Det är ju utan tvekan en tanke som dyker upp i huvudet efter slutsignalen. Nu stöter Hammarby på sin första motgång för det allsvenska året och det ska bli oerhört spännande att se hur de tacklar den här situationen. Kan det här bli slutet på deras flow som man inte riktigt kunnat beskriva och som gjort att de känts ostoppbara hittills?

Två bolltapp fick Norling att tröttna
Efter lite mer än en timmes spel tappade AIK boll vid två tillfällen inom loppet av några minuter, vilket genererade i två farliga omställningslägen och en irriterad Rikard Norling. AIK-tränaren vände sig direkt om mot avbytarbänken efter det andra bolltappet, redan innan Hammarby slutfört sin omställning, och drog igång processen för ett byte. In kom då Anton Salétros och en rejält besviken Nabil Bahoui fick kliva av.

Publicerad 2018-05-20 kl 18:08