FEM SPANINGAR: "Värnamo lekte med Bajen"

STOCKHOLM. Värnamo besegrade Hammarby med 2-0.
Här är Andréas Sundbergs fem spaningar.

Se höjdpunkterna i spelaren ovan.

Värnamo ägde matchen på Hammarbys hemmaplan
Efter två raka matcher utan seger förväntade sig hemmasupportrarna en anstormning och ett rejält tryck från sitt lag. Men så blev det inte. Första halvlek lekte Värnamo med Bajen. Bortalaget var skickligast och hade bollinnehavet och rullade runt så att Hammarbys spelare fick jaga och jaga. När man tappade bollen så var man bra i press och vann snabbt tillbaka den.

Det vore ju konstigt om det inte hade märkts att ett mindre lag som Värnamo blivit av med en anfallare som förra säsongen gjorde 20 mål. I första halvlek var bortalaget bra fram till den sista tredjedelen. Men i den andra halvleken var det effektivt när chanserna kom. Wenderson hittade en rak och bra passning till Oscar Johansson som snyggt hittade Gustav Engvall i djupet. Han blev fri och placerade in 1-0. Efter målet föll bortalaget mer tillbaka och Hammarby fick mer boll och anfall. 2-0 kom efter ett långt uppspel. Viktor Bergh löpte i djupet och vann sin duell mot Markus Karlsson och nickade ner bollen till Engvall. Edvin Kurtuluş var passiv och Engvall slog ut till vänster där Albin Lohikangas var ensam och klippte till. Oliver Dovin var på bollen och borde behållit den, men släppte in den i sitt första hörn.

Hammarbys individuella misstag
Hammarby hade svårt med Värnamos presspel och det var väldigt många individuella misstag av hemmaspelarna. Det var många långa bollar och uppspel utan adress. När Värnamo slog bort boll och Hammarby hade läge att kontra så slog man själv bort boll. Det var frustrerade hemmaspelare som skällde på varandra.

Är det så konstigt att Bajen ära där man är?
Förra säsongen hade Hammarby 21 poäng efter elva omgångar. Sex segrar, tre oavgjorda, två förluster. 21-10 i målskillnad. Från då till nu så har man tappat många viktiga spelare. För många viktiga spelare. Och bland annat ersatt med bland annat Adi Nalic som kom från en knäskada som höll honom borta länge, Simon Strand som satt på bänken i Elfsborg och en ung och talangfull Viktor Djukanovic från Serbien. Om det är något av nyförvärven som man kanske borde ha högre krav på så är det väl August Mikkelsen som, enligt norsk media, värvades för ungefär 15 miljoner.

Det kanske inte är helt orimligt att Bajen är sämre nu än då och att man har tolv poäng efter årets första elva matcher? Tre segrar, tre oavgjorda, fem förluster. 15-20 i målskillnad.

Engvall växte
Skrev i första spaningen att det vore konstigt om det inte hade märkts att ett mindre lag som Värnamo blivit av med en anfallare som förra säsongen gjorde 20 mål. Så är det. Man kom till matchen på Tele2 med två raka förluster och inte ett mål framåt. Och så var det i första halvlek mot Hammarby. Då utgick Gustav Engvall ofta från högerkanten. I andra halvlek var han mer central - och det lönade sig. Engvall gjorde 1-0 efter en fin löpning i djupet och ett bra avslut. 2-0 kom efter Engvall-assist när han hittade ut till Albin Lohikangas som drog in bollen i Oliver Dovins första stolpe (den borde han ha tagit). Engvall gjorde en bra match och var stark och rejäl och bra i djupet. Han kommer att vara viktig för Värnamo i år.

Många insläppta av Bajen
Det är klart att det stör när man ofta tvingas ändra om i backlinjen. Mot Värnamo var Nathaniel Adjei avstängd. I matchen innan var Edvin Kurtulus avstängd. Simon Strand har också varit avstängd. Och Mads Fenger är skadad. Och mot Värnamo var Loret Sadiku - som är den av mittfältarna som ska skydda försvaret - sliten och började på bänken. Allt det här gör nog en del - men inte allt. Försvarsspelet har inte varit bra och 20 insläppta på elva matcher är för mycket. Det är bara Degerfors som har släppt in fler mål i allsvenskan.

Publicerad 2023-05-29 kl 22:23