FEM SPANINGAR: "Wålemarks ersättare kan bli en sensation"

GÖTEBORG: BK Häcken slog AIK med 4-2 i den allsvenska premiären på Bravida Arena.
Här är Fotbollskanalens Erik Hadzics fem spaningar från matchen.

Se höjdpunkterna från Häcken-AIK i spelaren ovan.

Wålemarks ersättare kan bli en sensation
Häckens Oscar Uddenäs fick ett genombrott redan i förra årets superettan-ånglok IFK Värnamo, där högeryttern gjorde sex mål på 22 matcher. Flyttlasset gick till Hisingen och svårighetsgraden borde ha vridits upp några snäpp med Erick Otieno, en av allsvenskans bästa vänsterbackar, mot sig på kanten. Uddenäs ställdes mot Otieno i sin första riktiga aktion i allsvenskan, dribblade bort kenyanen och ordnade en straff som Alexander Jeremejeff gjorde ledningsmålet på i den tolfte minuten. Uddenäs fortsatte och utmana med sin gängliga, nästan kutryggiga stil. Otienos match slutade däremot i halvtid, då han blev utbytt mot nye Axel Björnström. Patrik Wålemark blev Häckens dyraste försäljning någonsin när han såldes till Feyenoord i vintras. Av dagens match att döma talar mycket för att Uddenäs kan bli en liknande sensation i allsvenskan om hans utveckling fortsätter i denna takt.

Häcken körde över AIK långa stunder
AIK fick klara sig utan Bilal Hussein i kväll och 18-årige Yasin Ayari ersatte centralt på mittfältet. Under första halvlek blev han och Sebastian Larsson överkörda av Häckens mittfältstrea, och inte blev uppgiften enklare när Jeremejeff stötte in sitt andra mål på en hörna i den 14:e minuten. Nabil Bahouis reducering kom blott fyra minuter senare, men kunde inte hjälpa AIK att ta tillbaka initiativet. Häcken dominerade spelet, vann andrabollarna, och visade upp många uppspelsvägar i anfallet, både centralt och via kanterna. Det var förbluffande att se AIK så passivt i matchen. "Gnaget" hade en bra period alldeles i inledningen av andra halvlek, men tio minuter in i den gjorde Uddenäs sitt första allsvenska mål efter ett mönsteranfall. Åtta minuter senare kom det dräpande 4-1-målet, Jeremejeffs tredje, efter att Mikael Lustig skickat bollen mot eget mål med en felträff. Där stängdes också matchen.

Dåliga signaler som AIK skickar
AIK hade dock sin bästa period i matchen under de avslutande 20 minuterna. De lyckades etablera ett tryck mot hemmaförsvaret och fick in en ny reducering genom Yasin Ayari med dryga kvarten kvar. Sebastian Larsson kom nära på en frispark några minuter senare, men det stannade vid 4-2 till Häcken. Ingen kunde ha räknat med att AIK skulle knockas på detta sätt, låt vara att det faktiskt var lagets tredje raka förlust på Hisingen. De tre senaste tävlingsmatcherna har därmed inneburit kryss mot Örebro, en förlängningsförlust mot ett Malmö FF som malde ner AIK i cupen, och så kvällens chock. Spelmässigt var insatsen mot MFF klart bäst. Men signalerna som ett förväntat topplag som AIK skickar med dessa tre insatser är dåliga.

Kanterna en besvikelse i AIK
Utöver att de tappade det centrala mittfältet underpresterade även kanterna. Otieno och högersidans Joe Mendes kom aldrig fram, och framför dem stod Zack Elbouzedi och Erik Ring för bleka figurer. Det som AIK kan ta med sig är att Bahouis målform håller i sig, och att 18-årige Ayari visade karaktär som kom tillbaka efter den första halvleken och ordnade lite oreda framåt. Mycket mer finns det inte.

Dags att omvärdera Häcken, igen?
Hisingslaget slapp guldtipsen i år till skillnad från i fjol. Snarare förväntas BK Häcken hamna någonstans i mitten av tabellen, efter ett ganska lågmält transferfönster. Kanske är det dags att omvärdera det tipset? Just nyförvärven lovar väldigt mycket för övrigt. Danske Mikkel Rygaard Jensen bildade ett mittfält med Gustav Berggren som kunde kompletteras av Samuel Gustafson - för första gången sedan 1 augusti förra året var han med från start och var kanske bäst ihop med Jeremejeff. Backlinjen klarade sig trots skade- och sjukdomsfall och anfallet har redan berörts. Trion med Jeremejeff, Uddenäs och Leo Bengtsson längst fram osar klass.

Publicerad 2022-04-02 kl 20:39

Årets fotbollsdeal!

Fotbollskanalen presenterar ett oslagbart erbjudande för dig som älskar fotboll. Nu kan du njuta av fotboll från några av världens bästa ligor och turneringar till ett extra bra pris på TV4 Play.

Streama alla matcher från UEFA Champions League, EM, Svenska Cupen, Allsvenskan & Superettan från discovery+, La Liga, Serie A och mycket mer för endast 299 kr/mån i 6 månader (ordinarie pris 399 kr/mån). Klicka här och använd koden PSSCFK.

I paketet TV4 Play+ Sport ingår även filmer, serier och underhållning för att förgylla dina dagar mellan matcherna.