Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Bevakningen presenteras av

"Fetaste allsvenskan på jag vet inte hur länge"

Allsvenskan

2015 kommer SFSU jobba hårt kring framför allt pyroteknik och bortaresande. Och ordföranden Tony Ernst ser fram emot säsongen som väntar.
- Det är en jävla pepp inför säsongen. Det här ska bli en stor publikfest, säger Ernst till fotbollskanalen.se.

Svenska Fotbollssupporterunionen, SFSU, har under de senaste åren utvecklats till en inflytelserik kraft inom svensk fotboll. Inför säsongen 2015, som drar igång på allvar väldigt snart, är unionens ordförande Tony Ernst  positiv.

- Jag känner mest en enorm glädje och kärlek inför det här året. När vi går in i den här säsongen känns det som den fetaste allsvenskan på jag vet inte hur länge. Dels är det den här grejen med att Malmö gick till Champions League i fjol och nu känner alla: "Wow, vi kan vara lika bra som dem" och alla vill alla slå Malmö, säger Ernst och fortsätter:

- Sen har Hammarby gått upp och det blir sex derbyn i Stockholm, med all den rivaliteten och publikökningen som det innebär. Sen finns det massa andra stories, som Henke och hans son i Helsingborg, att det blir tre Elm i Kalmar, att Göteborg ser starka ut och att Elfsborg ser pigga ut och där är Bajrami tillbaka.

Annons

Ernst märker av att intresset är stort för svensk fotboll just nu, bland de supporterföreningar som är med i SFSU.
- Det absoluta fokuset är på att den här säsongen ska bli skitkul, en stor publikfest. Vi ska massor med skoj och det är det som man är inställd på. Det är en jävla pepp, och det märker man på supporterinitiativ. Malmös tåg mot Göteborg är fullt redan, Hammarby har sålt ut premiären och det är massa saker som tyder på att folk redan långt i förväg har planerat för den här säsongen. Det är en jäkla pepp, säger ordföranden.

Vad är de viktigaste frågorna för SFSU under 2015?
- Det är pyroteknik och bortaresandet. Kring pyrotekniken tänker vi oss att vi ska få igång legala tester i år. Det finns egentligen inget konkret nytt mer än att Sef (Svensk Elitfotboll), SFSU och föreningarna i år vill testa det i skarpt läge och att det ska vara så likt som det är nu. De tre föreningar som anmält intresse till att testa, till att börja med, är Djurgården, Malmö och Hammarby. Därmed inte sagt att det är alla de tre som kommer att testa, eller att någon av de andra lagen inte gör det. Inget är bestämt. Vi skyndar långsamt för att det måste bli rätt. Det går inte att någon bestämmer, nu ska vi tända bengaler på det här viset och så blir det helt fel. Då blir ultrasgrupperna missnöjda. Det enda vi har sagt är att någon gång i år ska vi ha tester.

Annons

I Norge kör man på legal pyroteknik. Hur nöjda är ultrasgrupperingarna där?
- Så nöjda som man kan vara, men Norge är också ett annat land. De har hälften av vår publik och inget ont mot Norge, men supporterkulturen är mycket mer välutvecklad i Sverige.

Hur bra kan det bli i Sverige då?
- Ja, det är ju frågan. Jag säger inget innan vi har testat i skarpt läge på flera ställen ett par gånger. Jag vägrar gräva ner mig innan och säga: "Det här är inte lönt", och jag kommer heller inte säga: "Det här kommer bli en succé". Vi får se.

Hur är inställningen bland de aktiva supportrarna till legala tester?
- Från våra medlemsorganisationer är den god. Man vill testa det här. Blir det inget bra, då blir det inget bra. Då har vi testat i alla fall. Från Sef är det kör, men sen är det ju klart så andra myndigheter som bestämmer kring säkerhet och eld måste vara med. Jag vägrar vara negativ innan jag har motbevisats. Skulle det inte fungera då kan jag lägga ner och säga: "Nej, det gick inte". Men det här är ju vårt stora fokus, eftersom pyroteknik är viktigt för många och för våra medlemsorganisationer. Det såg vi ju bland annat i derbyt mellan AIK och Hammarby nyligen.

Annons

Tony Ernst berättar också om den andra stora frågan för 2015 - bortaresandet.
- Jag tycker det är roligt, för jämför du bortaresandet i Sverige med andra länder, dels de som har samma publik och enklare resor, men även större länder som Spanien, så ser man ju att de inte reser till bortamatcher där. Det tycker jag är en av de coolaste och häftigaste grejerna med vår supporterkultur, vi reser ju till bortamatcher. Det är inte jätteovanligt att det är 3 000-5 000 personer som åker på stora bortamatcher. Det är häftigt det där, att det finns i oss. Det är en stor grej med svensk supporterkultur, att på större matcher så är det två klackar som möts. Det tycker jag är jäkligt häftigt.

Så vad ska SFSU jobba med kring bortaresandet? Ordföranden förklarar.
- Det är många aspekter här. Vi är ute efter att hitta en nationell standard. Vi kommer komma med en uppgörelse med Sef om en bortre gräns för tv-bolagen att flytta matcher till exempel. Polisen kan så klart fortfarande flytta matchen, de rår vi inte över. Men vi vill också jobba med en sådan sak som visitationer. Ofta kommer tjejer till bortamatcher och så finns det ingen kvinnlig visitatör och då är det män som ska kladda på dem. Det är inte okej.

Annons

- Sen handlar det om kiosker, toaletter, öppettider. Man kommer ibland 800 personer till en arena och så finns det två bajamajor där. Då undrar man ju, liksom snälla någon. Vi har en elitmanual som fastställer vad det ska stå på kaffemuggar på arenan, men inte fan finns det toaletter till folk. Det vill vi en gång för alla reda upp, att det ska vara samma för alla. Vi vill att bemötanden från polis på bortaresor ska vara ungefär likvärdigt runt om i landet. Alla ska känna sig trygga. Någon, som är vegetarian, hörde av sig och sa att det som man kan käka på bortaresor är i princip snickers, det är choklad. Det är kört för något annat. Man tycker att det borde finnas ett vegetariskt alternativ om arrangören vet att AIK kommer med 3000 personer, till exempel. Det är inte så märkvärdigt at slänga in några falaflar, eller vad vet jag. Man är så van vid att åka på bortaresa, pissa i skogen, ha med egna mackor och att det inte är någon som säljer något. Eller att när ett stort lag kommer på besök så höjs biljettpriserna. Vi ska försöka få ner allt det här på papper nu.

Annons

Hur går det?
- Vi har precis börjat och satt samman en arbetsgrupp. Vi vill ha in vittnen från våra medlemsorganisationer, om hur det är på olika ställen. Så det här kommer nog ta ett år. Sef är ju intresserade och vill veta, för det är något som gagnar dem också. Vi kan höja statusen på bortaresandet ännu mer och den grejen är vi stolta över. Det är häftigt att folk åker.

Att supportrarnas röst har blivit mer tung inom svensk fotboll är tydlig. Klubbar och förbund lyssnar på fansen. Ett exempel på det är när Helsingborg och Västerås ändrade avsparkstid på sin match i Svenska Cupen - väldigt sent. Då gick HIF snabbt ut med en ursäkt för ändringen och valde att ersätta drabbade supportrar. Det hade inte hänt för några år sedan, menar Tony Ernst.
- Nej, en klubb hade inte gjort så då. Det hade man inte. Men i dag ber man om ursäkt och inser att: "Det här var kanske inte så smart". Det känns bra och det betyder att det finns en vikt och styrka i det hela.

Annons

Hur har ni utvecklats under det senaste året? Tar ni ännu större plats?
- Jag tycker att vi är en stor spelare i dag, det ska vi vara. Supportrarna är lika viktiga som alla andra inom svensk fotboll. Jag tycker att det känns tryggt med Sef. Lars-Christer (Olsson, ordförande) och Mats (Enquist, generalsekreterare) är hjälpsamma. De är med på det här, att vi ska vara med.

Det är på den allsvenska upptaktsträffen inför säsongen som intervjun görs.
- Att vara här dag i sig är inte så roligt, men jag tror att det finns ett otroligt symbolvärde i att vi är med och här. Vi ska vara med här. Det är likadant med Sef:s årsmöte. Där satt jag med och det är inte speciellt kul, men jag ska vara med. Samma gäller fotbollsgalan. Det är inte så roligt, men jag ska vara där. Ordföranden eller en representant för SFSU ska vara med hela tiden, så det blir naturligt och känns naturligt. Man ska känna: "Klart supportrarna ska vara med" och att man tar in vad de har att säga. Det har varit så lätt tidigare att skita i det. Vi har oss själva att skylla till viss del, för vi har inte varit organiserade. Sen har vi inte brytt oss om att ta plats.

Annons

Ni har fått bidrag från Sef för att stärka SFSU. Börjar ni närma er att kunna avlöna den som sitter som ordförande?
- Nej, det går inte riktigt att få en sådan snurr på det. Jag vet inte om det är meningen heller. Supporterskapet är i grunden ideellt. Men det är en svår fråga, en mycket svår fråga. Vad de här pengarna från Sef innebär är att styrelsen kan känna sig trygg med att man kan ha fysiska styrelsemöten. Tidigare har vi försökt ha telefonkonferenser, men det blir ingen ordning. Pengarna innebär att vi kan ha en konferens en gång om året, att vi kan ha en riktig hemsida som får lov kosta pengar. Den är lanserad nu.

- Så lön, nej. Arvode, det har jag svårt att tänka mig. Jag behöver i alla fall inte betala själv för att åka någonstans med SFSU, det är alltid något, avslutar Tony Ernst.

Annons
Publicerad 2015-03-31 kl 06:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto