POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
LIGUE 1
1v

Fifa-beslut avslöjar: Hot från ÖFK fick Ghoddos att bryta Huesca-avtalet

Foto: Bildbyrån

Ett hot om att hålla kvar spelaren i klubben fick Saman Ghoddos att bryta sitt uppmärksammade avtal med La Liga-klubben Huesca.
Det framgår av Fifas beslut i fallet.
"Spelaren har sagt att han ångrar att han skrev på uppsägningen eftersom han verkligen ville flytta till Huesca", går att läsa i beslutet.

Östersunds-Posten var först med att rapportera om informationen som framkommer i Fifa-beslutet. Det är Fifas Dispute Resolution Chamber som valde att stänga av Ghoddos från spel i fyra månader och ge honom en böter på fyra miljoner euro (omkring 43 miljoner kronor), samt utdela ett transferförbud över två fönster till Östersunds FK, för parternas hantering av en potentiell flytt för spelaren till La Liga-klubben Huesca.

Det var förra sommaren som Ghoddos åkte till Spanien för ett besök hos Huesca, och där skrev han på ett avtal som han sedan bröt. Det fick den spanska klubben att anmäla honom och ÖFK till Fifa. Den iranske landslagsmannen flyttade till slut till Ligue 1-klubben Amiens istället.

I Fifas beslut, som nu publicerats på organisationens hemsida, framgår att ÖFK var medvetet om att Ghoddos signerat ett avtal med Huesca och att när de kallat hem honom till Sverige igen fick honom att dra sig ur affären med den spanska klubben. Det trots att Ghoddos ville få igenom en flytt till just Huesca.

Följande går att läsa i beslutet:

"Han (spelaren) har påstått att Östersunds FK var medvetna om att han ville skriva under anställningsavtalet med Huesca men att han blev ombedd av Östersund att komma tillbaka till Sverige. När han återvände hävdar spelaren att Östersund försökte övertala honom om att kontraktet med Huesca inte var giltigt och att de fick honom att skriva på uppsägningen, trots att han själv inte samtyckte till villkoren i uppsägningen, och att klubben "hotade med att behålla honom över nästa säsong och förkasta alla andra bud om han inte skrev på uppsägningen". Spelaren har hävdat att han ångrar att han skrev på uppsägningen eftersom han verkligen ville gå till Huesca men att han blev styrd av Östersund till att skriva på uppsägningen".

I beslutet skriver Fifa att just det faktum att Ghoddos uppgett att ÖFK:s hot fick honom att säga upp avtalet med Huesca gör att man bedömer att Östersund "...de facto var direkt involverat i spelarens beslut att säga upp anställningsavtalet", och därmed också ska straffas.

Något skriftligt avtal mellan ÖFK och Huesca finns inte, men Fifa tar i sitt beslut upp att en företrädare för Östersund i ett mejl till den spanska klubben skrivit att ett bud på tre miljoner euro är "ok" och bett om ett utkast på ett avtal mellan klubbarna.

Övergångssumman som Huesca var villigt att betala låg alltså på tre miljoner euro. Till slut fick ÖFK ett bud på totalt fyra miljoner euro från Amiens.

Saman Ghoddos kan inte spanska och trodde att det avtal han skrev på med Huesca var för att kunna genomföra en läkarundersökning.

ÖFK och Ghoddos har överklagat Fifa-beslutet till idrottens skiljedomstol Cas.

Under tisdagen kommenterade Ghoddos bötesbeloppet på fyra miljoner euro för Aftonbladet. Då sa han:

- För mig är det inte realistiskt. Jag har också överklagat det, som sagt, med hjälp av min advokat. Vi får se vad som händer. Men det är inte realistiskt och jag har överklagat böterna. Jag vill dock vara tydlig med jag inte överklagade avstängningen. Den accepterade jag. Det beror på att annars hade jag kunnat åka på en avstängning på fyra månader vid ett senare tillfälle. Så jag tog den nu så att den aldrig mer skulle kunna komma. Jag accepterade avstängningen, men inte böterna.

Fotbollskanalen har sökt representanter för ÖFK och Daniel Kindberg, som var involverad i Ghoddos-affären.

Publicerad 2019-11-06 kl 13:09
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå