Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Foto: Bildbyrån

Flera allsvenska klubbar öppnar för stängd liga nästa år: "Kan vara en god idé"

51v

Desperata tider kräver desperata åtgärder.
Flera klubbar vill nu öppna upp diskussionen om att eventuellt stänga allsvenskan för nedflyttning 2021.
- Jag är helt klart öppen för diskussionen, säger Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson till Fotbollskanalen.

Läs fredagskrönikanLundh: Att stänga allsvenskan vore helt fel – pandemin till trots.

Spridningen av coronaviruset har tagit fart på nytt under hösten. Under 2020 var det många klubbar som fick vända på varje krona för att få budgeten att gå ihop - och risken finns att även 2021 blir ett ekonomiskt stålbad för klubbarna. 

Kan en lösning vara att stänga serien för nedflyttning 2021 - så att klubbarna inte behöver satsa pengar man inte har för att hänga kvar i den högsta serien? Fotbollskanalens rundringning visar att flera klubbar helt klart inte är främmande för tanken.

- Jag tycker att vi inom fotbollen måste diskutera det. Både det och huruvida vi ska ha med vår seriestart. Jag säger inte ja eller nej till varken det ena eller det andra, men vi måste diskutera den typen av grejer så snart säsongen är avslutad, säger Djurgårdens vd Henrik Berggren till Fotbollskanalen.

ANNONS

Mjällbys klubbchef Fredrik Danielsson tycker också att det är en fråga som bör lyftas i fotbollens olika forum.

- Det är klart att det är ett verktyg vi har inför 2021. Detta just för att inte riskera att klubbarna ska riskera för mycket. Om vi hade plockat bort just det momentet, så hade klubbarna troligtvis hanterat situationen på ett lite klokare sätt, och inte tvingats chansa så mycket. Då hade vi satt allt på paus i ett år, och hade låtit coronaviruset gå över för att sedan återgå till det normala med allt igen. Det är helt klart ett verktyg man bör fundera över om vi behöver, men i dagsläget vet jag inte om det är rätt eller fel, säger Danielsson.

Är du öppen för en stängd allsvenska 2021?
- Jag är helt klart öppen för diskussionen. 

Hammarbys Henrik Kindlund:

- Vi har inte tänkt jättemycket på det men om man ser på transferfönstret i somras så tycker jag att det kan vara en god idé. Om det inte blir väldigt positiva signaler kring corona, alltså att vi kan få tillbaka publiken. Annars tycker jag att det är en bra idé att överväga det. Publikfrågan påverkar frågan så himla mycket i det här läget. Om man ligger tilltrasslat till i de nedre regionerna av tabellen och känner man att man behöver förstärka laget så har jag förståelse för det. Men ur ett helhetsperspektiv blir inte det jättelyckat där elitfotbollen får statligt stöd. Ur det perspektivet, om det skulle vara så att publikfrågan påverkas i stor utsträckning 2021 så tror jag att det kan vara en bra idé att stänga ligan temporärt.

ANNONS

Det finns samtidigt klubbar som lutar mer åt att inte rucka på det nuvarande systemet.

- Jag tycker väl att principen att vi ska ha det som nu bör vara kvar, tills jag hört andra argument i så fall, säger MFF:s vd: Niclas Carlnén.

Peter Hunt i IFK Norrköping är också tveksam.

- Nja, jag vet inte rakt upp och ner. Den här säsongen har vi ju spelat. Att stänga ligan och inte flytta ner, jag kan inte ta ställning till det riktigt. Jag förstår inte riktigt argumentationen för det. 

Mats Enquist, generalsekreterare på intresseföreningen Svensk Elitfotboll, tror dock inte att det är speciellt sannolikt.

- Det har inte lyfts som en officiell fråga men precis som du har jag hört det. Det kommer säkert att diskuteras, men jag tror inte att det är en lätt fråga att driva, det får påverkan på mer än våra egna serier. Det är bara förbundet som kan bestämma. Det är en ganska extraordinär åtgärd om man skulle stänga en liga, det är många konsekvenser som man får värdera för- och nackdelar kring. Ja, det kommer säkert att diskuteras men jag är inte säker på att det kommer att gå att driva frågan ens.  

ANNONS

Vad gäller elitlicensen lyfter många att förbundet borde ta hänsyn till corona och dess påverkan i samband med licensprövningarna. Det är också något som förbundet flaggat för att man kommer göra. Om en förening kan påvisa att viruset spelat in i att man inte upplevt något av kraven så kan det ges dispens på grund av ”särskilda skäl”.

- Så vi kommer få jobba lite hårdare under den här hösten. Det blir ju någon form av dispens, om föreningen ifråga kan påvisa att det beror på corona, sa licensnämndens ordförande Richard Johnsson nyligen till sajten FotbollDirekt.

Ett antal klubbar vill samtidigt att man gör en översyn kring regelverket som helhet.

- Svårt för mig att överblicka hur klubbarna har det här och nu, men jag tror att om det inte är aktuellt inför 2021 så kommer det garanterat att vara aktuellt till 2022. En genomlysning av frågan måste absolut göras, säger AIK:s klubbdirektör Björn Wesström.

ANNONS

Henrik Kindlund menar att man skulle kunna pausa vissa elitlicenskrav om det fortsätter att bli spel inför tomma läktare även 2021.

- Det är en sak om man går i konkurs men om man hamnar i likviditetsproblem och behöver låna pengar så blir det svårt att få lån, helt enkelt. I normala fall lånar klubbar av sponsorer och privatpersoner men det är klart att folk kan räkna. Om man ser att en klubb med lågt eget kapital behöver låna pengar, samtidigt som de riskerar att åka ur lika, det kan ju göra att det blir väldigt svårt för klubbar att få lån. Vi lyfte denna fråga redan i våras där den lyftes upp på ett förbundsmöte men sedan har man inte hört någonting. Den frågan ligger på Svenska Fotbollförbundets bord. Att göra ett uppehåll i elitlicenskravet är helt odramatiskt i den här situationen. Sedan vet jag inte om det hade fått så stor effekt men det är ett enkelt beslut. Det egna kapitalkravet är det svåraste.

ANNONS

Fakta

Säsongskort - elitlicens - stängd serie - ekonomi: Så säger klubbarna

AIK:

Björn Wesström, klubbdirektör:

 • Säsongskorten

- Vi har en egen kommunikationsplan för det och med all respekt för enkäten så kommer vi att hålla oss till det.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Det är en tid där kort- och långsiktiga frågor hela tiden möts väldigt intensivt känns det som. Det finns många aspekter på det. Jag tror med säkerhet att en utökning av ligan kommer att ske över tid. Sedan hur genomarbetat det måste vara och vilka grunder - det är svårt att svara på här och nu. Än så länge finns inte ett sådan svar på bordet att ta ställning till. Vi avvaktar tills att det gör det.

Enligt Wesström har frågan inte varit uppe konkret bland klubbarna.

- Sedan ventileras väldigt många saker just utifrån att saker är så komplex som den är. Man behöver nog överväga det mesta i dag. Både ideologiska uppfattningar och populistiska uppfattningar måste värderas för vi är i en så pass svår situation att vi riskerar att ta död på oss själva om vi inte genomlyser alla möjligheter.

 • Bör Elitlicensen förändras?

- Svårt för mig att överblicka hur klubbarna har det här och nu. Men jag tror att om det inte är aktuellt inför 2021 så kommer det garanterat att vara aktuellt till 2022. En genomlysning av frågan måste absolut göras.

Wesström menar att kravet på positivt eget kapital är det som slår hårdast:

- Ja det är klart att i tider då det egna kapitalet ersätter intäkterna så sjunker det relativt snabbt, om man ska ha någon slags ambition med sin verksamhet.

 • Ekonomin

- Vi har vårt sätt att kommunicera kring ekonomi och det gör vi i våra kvartalsrapporter, men vi genomför just nu ett väldigt omfattande arbete med en mängd olika scenarieplaneringar som vi behöver göra inför 2021 för att på något sätt försöka kombinera överlevnad och utveckling.

BK HÄCKEN:

Marcus Jodin, klubbchef

 • Säsongskorten

- Jag tror inte att vi utesluter det helt och det är det enda jag kan säga. Jag vill inte föregå den diskussionen som vi kommer att ha i arbetsgruppen. Vi kommer att kommunicera det när vi har landat i något.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag kan ge mitt stöd till båda sidor där. Vi lyfte faktiskt upp den frågan i år kopplat till vilka effekter smittspridning i olika lag skulle kunna ha på det rent sportsliga. Det var egentligen utifrån den aspekten som vi såg en relevans i det. Jag förstår det och ser att det finns en rimlighet i det, men samtidigt är det viktigt att vi håller liv i nerven som är kring fotbollen för att inte tappa för mycket i intresse. Medaljplaceringar, nedflyttningsmatcher och kvalmatcher är en del av fotbollen som jag tror är viktig för att behålla intresset för fotbollen över tid. Jag är kluven i frågan. Jag har den största förståelsen och respekten för de som förordar en stängd liga, men samtidigt är jag lite rädd för vilka effekter det kan ha på intresset för fotbollen.

På frågan om Häcken kommer att lyfta frågan svarar han:

- Jag är ganska säker på att frågan kommer att lyftas, så jag tror inte att jag kommer att behöva lyfta den. Jag tror snarare att den kommer att lyftas från Sef-håll.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Jag tror inte att man kan vara så enkel med att säga att man bara ska titta på den utifrån eget kapital. Jag tror snarare att man får se lite till hur man agerat också och det är väl egentligen det förslaget som diskuterats nu, att grunderna i elitlicensen ska finnas kvar, men att det ska finnas möjlighet till dispens. I samband med det har man dock också ett par krav på hur man ska ha hanterat sin ekonomi och på vilket sätt man är drabbad.

 • Ekonomin

Marcus Jodin säger att klubben inte kommer att landa på ett fullt så dåligt resultat som man aviserade tidigare i år, vilket var minus 40 miljoner. Dock kommer förlusten vara kännbar.

- Vi har Gothia Cup, Gothia Innebandy Cup och Göteborg Music Festival, vilket är tuffa smällar. Totalt sett ser vi därmed ett intäktsbortfall på minimum 100 miljoner kronor och det är jävligt tufft. Men vi har jobbat hårt med en åtgärdsplan, som vi följt under året med ganska många tuffa delar. Vi har haft inköpsstopp, sagt upp konsultavtal, pausat projekt och skjutit upp olika investeringar. Men vi har också haft frivillig lönesänkning, nyttjat permitteringsstöd och tyvärr tvingats säga upp en del personal, så vi har jobbat hårt med det, vilket fått effekt på kostnadssidan och parallellt med det har vi även utvecklat en del nya intäktsströmmar.

Vad gäller 2021, med tanke på exempelvis att klubbens egna arrangemang riskerar att inte kunna hållas då heller, säger Jodin:

- I all ovisshet slåss ju tankar åt båda håll där, dels en oro, men också tankar om en möjlighet. Det finns dock självklart med i våra beräkningar nu när vi jobbar fram den här budgeten utifrån olika scenarion. Den budgeten kommer också ha en bra situation, en medelväg och en dålig variant utifrån allt det vi jobbar med, och det är först då vi väljer vilken väg vi tror mest på. Men självklart finns det en oro inför nästa år, det är svårt att blunda för det. Vi förstår att vi går in i ett ovisst år 2021, men vi har dock gjort otroligt mycket rätt historiskt sett kring hur vi jobbat med vår ekonomi och vi har gjort otroligt mycket rätt det här året, så vårt eget kapital finns ju någonstans som ett skydd. 

DJURGÅRDEN:

Henrik Berggren, klubbdirektör

 • Säsongskorten

Vi kommer kommunicera det så småningom, men vi är inte riktigt klara ännu. Normalt sett hade vi kanske släppt säsongskort ungefär nu, men det kommer vi att skjuta på. Säg en månad eller något. Det är klart att det är en väldigt svår och komplicerad fråga.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag tycker att vi inom fotbollen måste diskutera det. Både det och huruvida vi ska ha med vår seriestart. Jag säger inte ja eller nej till varken det ena eller det andra, men vi måste diskutera den typen av grejer så snart säsongen är avslutad.

På frågan om man säsongen därpå skulle kunna ha 18 lag i den högsta serien säger Berggren:

- Det vore för tidigt att säga. Om den här pandemin fortsätter så kommer svensk fotboll att hamna i en extremt knepig situation ekonomiskt och då tror jag att vi måste lyfta på alla stenar för att se hur man kan mildra olika grejer. Vad som är rätt eller fel beslut och var vi står, det kan inte jag svara på ännu. Det är lite tidigt, men det måste diskuteras. Det är ingen tvekan.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Det hänger ihop, den var uppe till diskussion men det blev inga förändringar. Men det tror jag också att man måste titta på en sväng till, om det fortsätter över 2021.

 • Ekonomin

- Vi hade lite medstuds i början av året i och med att vi gjorde en del större spelaraffärer. Så vår uthållighet har till skillnad från kanske många andra varit ganska god och 2020 kommer att bli ett helt okej år, med de spelarförsäljningarna, även om vårt driftsresultat kommer att vara dåligt. Men det är klart att man är orolig för 2021, det är ingen tvekan. Och vår uthållighet är inte evig.

FALKENBERGS FF

Patrik Lundgren, klubbchef

 • Säsongskort

- Vi har rättså många i föreningen som valt att flytta fram sina årskort från 2020 till 2021, så en del är redan sålda till 2021. Vi brukar vanligtvis dra igång årskortsförsäljningen i "julvevan", men vi har inte tagit något beslut om när vi ska börja sälja. Det beror lite på när allsvenskan är färdig på året och vi vet ju heller inte riktigt vilken serie som vi kommer att spela i 2021. Vi har därmed inte tagit beslut om när vi ska börja sälja årskort inför 2021.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Om jag ska vara helt ärlig är fotbollens tjusning upp- och nedflyttningar. Sedan är det lite svårt att svara på den här frågan för vår del, men all form av tävling går ut på detta och det är det som gör det intressant. Det är något lag som tyvärr får tacka för sig och det är några som blir superglada för att gå upp, samtidigt som det är det vi kämpar för allihopa. 

 • Bör elitlicensen förändras?

- Vi tycker att den är bra som den är. Vi ser ingen anledning att förändra den nu. 

 • Ekonomi

- Vi känner att 2020 är ett år som vi kommer att klara på ett okej sätt, men utmaningen är att göra en bra och rättvis budget inför 2021. Då får vi dels tänka på om vi är kvar i allsvenskan eller om vi åker ur. Sedan får vi också se till hur pandemin slagit mot företagslivet i Falkenberg. Vi har ju enormt lojala företag, som är med och stöttar Falkenbergs FF år efter år, men vi vet ju inte hur den marknaden ser ut och hur drabbade de har blivit av coronapandemin. Det ger sig lite när vi påbörjar budgetarbetet. Vi vet heller inte om vi kommer att kunna köra som vanligt med publik inför 2021, så vi får naturligtvis vara lite mer försiktiga i budgeteringen, som vi sitter med nu inför 2021. I nuläget har vi dock en liten, men naggande organisation, som vi under en lång tid arbetat efter och det är en organisation som vi hoppas behålla under 2021. 

HAMMARBY IF

Henrik Kindlund, vd

 • Säsongskort

- Det är en jättebra fråga. Vi kommer vänta och komma igång med försäljningen senare. Exakt när det blir har vi inte bestämt men normalt kommer vi igång med det under november, men det kommer vi inte att göra. Det blir snarare efter årsskiftet. Grundorsaken är att det är sådan stor osäkerhet kring publikfrågan nästa år. Vi vill avvakta och se, få mer information.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Vi har inte tänkt jättemycket på det men om man ser på transferfönstret i somras så tycker jag att det kan vara en god idé. Om det inte blir väldigt positiva signaler kring corona, alltså att vi kan få tillbaka publiken. Annars tycker jag att det är en bra idé att överväga det. Publikfrågan påverkar frågan så himla mycket och i det här läget. Om man ligger trasslat till i de nedre regionerna av tabellen och känner man att man behöver förstärka laget så har jag förståelse för det. Men ur ett helhetsperspektiv blir inte det jättelyckat där vi elitfotbollen får statligt stöd. Ur det perspektivet, om det skulle vara så att publikfrågan påverkas i stor utsträckning 2021 så tror jag att det kan vara en bra ide att stänga ligan temporärt.

 • Bör elitlicensen förändras?

Henrik Kindlund är på det klara att man borde göra en temporär paus av elitlicenskraven.

- Det är en sak om man går i konkurs men om man hamnar i likviditetsproblem och behöver låna pengar så blir det svårt att få lån, helt enkelt. I normala fall lånar klubbar av sponsorer och privatpersoner men det är klart att folk kan räkna. Om man ser att en klubb med lågt eget kapital behöver låna pengar, samtidigt som de riskerar att åka ur lika, det kan ju göra att det blir väldigt svårt för klubbar att få lån. Vi lyfte denna fråga redan i våras där den lyftes upp på ett förbundsmöte men sedan har man inte hört någonting. Den frågan ligger på Svenska Fotbollförbundets bord. Att göra ett uppehåll i elitlicenskravet är helt odramatiskt i den här situationen. Sedan vet jag inte om det hade fått så stor effekt men det är ett enkelt beslut. Det egna kapitalkravet är det svåraste.

 • Ekonomi

- 2020 har vi klarat oss bättre än vad vi trodde. Det är så många osäkerheter så det är svårt att säga. Någon form prognos här och nu är väl att vi gör ett litet minusresultat. Men det är svårt att säga. Men med tanke på det stöd vi har fått från sponsor, supportrar och staten, plus försäljningen av Emil Roback, så ser det betydligt bättre ut än vad vi befarade i mars-april. Det var en viktig försäljning.

Vad gäller 2021 säger Kindlund:

- Det är klart att det är jäkligt utmanade om man inte får stopp på smittspridningen och inget vaccin. Då blir det svårt alltså. Som jag var inne på, att till exempel sälja säsongskort. Men vi har ett starkt stöd och vi får vara kreativa och smarta inom de ramarna som kommer finnas, men hur det kommer se ut vet vi inte. Men jag läste om vaccin i mars-april, men vad det innebär för ligastatus får vi se. Det är väl rimligt att anta att om de uppgifterna kring vaccin stämmer så får vi skjuta lite på ligastarten 2021.

HELSINGBORGS IF

Joel Sandborg, klubbdirektör

 • Säsongskort

- Vi har inte börjat sälja några säsongskort till nästa år eller resonerat kring det på något sätt. Först måste vi hantera säsongskorten för 2020 och vi har gått i en förhoppning att ge någon form av matchupplevelse för säsongskortsinnehavarna live. Men det verkar nu som att vi inte kommer kunna göra det den här säsongen. 

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Det får man givetvis ta en fördjupad dialog i klubben och styrelsen om. Det är klart att vi anser att den här säsongen inte går att jämföra med någonting annat, med tajt spelschema, komprimerad säsong och allting som har hänt. Det är absolut inte en idé som vi fullständigt slår ifrån oss. Snarare tycker jag att det är en sak man borde kunna titta på. Hockeyn gjorde något liknande i slutet av förra säsongen.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Det är givetvis så att man måste titta på elitlicensen. Det finns ingen rimlighet i att detta skulle vara i närheten av en normal säsong med normal påverkan, med tanke på att vår verksamhet stängts ner som den har gjort i olika delar. Jag förutsätter att SvFF ser över det under ett antal år framöver. 

 • Ekonomi

Vad gäller 2020 säger Joel Sandborg att försäljningen av Armin Gigovic gav ett nödvändigt andrum, men att man kommer att vara beronde av centrala stöd från regeringen.

Kring framtidsutsikterna för 2021 säger Sandborg:

- Jag tror att det kommer bli ett jättetufft år och att vi kommer ha en del eftersläpningar från 2020. Jag tror att vi kommer ha ganska stora frågetecken kring näringsliv och företagens insatser för oss, det kan vara en utmaning.

- Vi hoppas att våra företag i Helsingborgsregionen kommer vara med de kommande åren så gott deras förmåga tillåter det, så att vi kan fortsätta jobba med dem sakerna vi vill. Vi är helt beroende av att näringslivet är med oss här lokalt i Helsingborg.

IF ELFSBORG

Stefan Andreasson, klubbchef

 • Säsongskorten

- Vi brukar vara igång med det nu, och nu ligger vi lite efter, men jag har svårt att se att vi inte börjar sälja. Jag tror att det är viktigt, då det inte går att vänta. Jag tror även att våra supportrar, sponsorer och seriebiljettsinnehavare vill se att man agerar, vill saker och gör saker. Det kommer att bli någon sorts början av försäljning, men vi har inte bestämt exakt när och hur vi kommer att gå ut, men vi är positiva till det. 

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag har inte tänkt på den frågan. Andra ligor hade väl sådana diskussioner, men de var väl i ett annat läge i år. Vad skulle man vinna på det? Det jag känt mer är att man nog trodde inför det här året på att man skulle komma ihåg vilket lag som vann, men inte vilket lag kom femma eller tolva. Men när vi nu sitter här i dag, så är det en fruktansvärd resultatfixering. Det handlar om att vinna fotbollsmatcher. Media har också en roll där. Det är kris, succé, det ska värvas och sparkas. Det har inte blivit någon ändring där överhuvudtaget, utan det är nästan värre och under en coronapandemi trodde man kanske att det skulle kunna lugna sig lite. Om man nu argumenterar för att stänga en liga, så kan jag tänka mig att det handlar om att det inte ska finnas någon hets att hamna i en viss position och spendera pengar, men jag vet inte. 

Andreasson menar att han i dagsläget inte har någon personlig åsikt i frågan.

- Stängd liga har vi inte haft uppe och om den frågan kommer upp, så har vi en intern diskussion inom Sef om det. Jag har just nu ingen personlig åsikt om det, mer än att vi ska vara kloka och ödmjuka inför framtiden.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Vi har haft det som ett styrkort med att ha ett eget kapital som är hälften av personalkostnaderna. Vi har vårt eget kapital för att överleva och för att klara ett eller två tuffa år och det här är ett tufft år, men det är inte givet att pausa den. Då får man se över vissa kriterier i sådana fall. Men det gäller väl att se alla möjligheter för att våra föreningar ska överleva. Vi ska vara sunda i det vi gör, men jag utgår från att alla föreningar har sina utmaningar och att man tar kloka och sunda beslut. 

 • Ekonomin

Stefan Andreasson tror att Elfsborg kommer att göra ett nollresultat för 2020, delvis på grund av att man sålde Jesper Karlsson till Alkmaar under säsongen. Vad gäller kommande år säger han:

- Vi har egentligen haft olika scenarion och ett av våra scenarion är att göra besparingar, vilket det kanske även hade blivit utan coronaviruset. Vi trodde först att det här var ett år där vi kunde lyfta intäkterna med tanke på en uppgradering av arenan och andra saker, men det är klart att vi kommer att göra vissa besparingar, även om vi också kan göra vissa satsningar.

IFK GÖTEBORG

Max Markusson, klubbdirektör

 • Säsongskort

- Det är en utmaning givetvis, men det är bäst att du tar med vår kommunikationschef.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Du kanske ska ställa frågan utifrån vart vi ligger i tabellen men jag vet faktiskt inte. På ett sätt är det samma förutsättning för alla så mitt spontana svar är att jag inte tycker det.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Det är en väldigt intressant fråga. Till en början är det väl lite oklart kring hur man hanterat frågan kring elitlicensen tidigare tycker jag. Det finns väl de klubbar som har drabbats hårdare än andra genom åren, utifrån de bedömningar som förbundet har gjort. Jag skulle spontant känna att om det är någon klubb som visar ett negativt eget kapital och kan visa att det är så att det är pandemirelaterat så borde man kunna ha överseende med det ett år som detta. Men som sagt, jag känner att det har varit lite fram och tillbaka i hur hårda förbundet har varit i sin bedömning beroende på vilken klubb det gäller.

 • Ekonomi

- Jag tycker att vi har extremt god kontroll över vår ekonomi. Det har inneburit att vi har vidtagit åtgärder för att balansera detta på ett bra sätt. Vi gick in i året med ett budgetmål på plus minus noll i resultat och som vi förklarade på medlemsmötet så har det legat fast. Alla våra åtgärder har varit riktade mot att kunna uppfylla det budgetmålet. Men i vårt fall skulle det innebära att vi hade behövt sälja spelare till ett, vad vi anser, underpris i förhållande till vad vi egentligen tycker de är värda – för att nå budgetmålet. Då fattade vi ett fast beslut att inte ”slumpa” ut dessa spelare. Så jag tycker vi har skött oss bra.

2021 menar Markusson blir en rejäl utmaning, inte minst kring att försöka lägga en budget.

- Det är väldigt svårt att sia om publikfrågan och den har en extrem stor påverkan på alla klubbars ekonomi. Sedan handlar det också om hur näringslivet och marknaden reagerar nästa år. Vilka branscher som hamnar i hög- och lågkonjunktur, kopplat till våra sponsorer och samarbeten då. Ett extremt svårt budgetarbete som jag tror alla allsvenska klubbar har framför sig inför nästa säsong.

IFK NORRKÖPING

Peter Hunt, ordförande

- Det är en bra fråga, vi har resonerat kring det i både styrelse och med vår personal och vi vill avvakta lite och se vart det här tar vägen. Men naturligtvis måste vi ha med i beräkningarna att det kanske inte blir publik i den omfattning som man räknar med. Det innebär att det kommer få konsekvenser på försäljningen naturligtvis.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Nja, jag vet inte rakt upp och ner. Den här säsongen har vi ju spelat. Att stänga ligan och inte flytta ner, jag kan inte ta ställning till det riktigt. Jag förstår inte riktigt argumentationen för det.

 • Bör elitlicensen förändras?

 Det där är en svårare fråga, nu sitter vi i Norrköping där det ekonomiska fallet inte kommer äventyra vår elitlicens. Men jag tänker på föreningar som har haft en svag ekonomi och som nu hamnar på minussidan när det gäller det egna kapitalet - där måste man också se hur staten kommer agera och vilka olika hjälpformer det finns. 

- Om det är en förening som inte kan beskyllas för att ha misskött sin ekonomi och det får de här negativa konsekvenserna bör man inom fotbollen ändå ta en diskussion i hur det här ska hanteras. Då är frågan om man ska ändra regelverket temporärt, det kan vara en möjlighet. Samtidigt är det så, saknar man betalningsförmåga och har negativt kapital är det ju mer en tidsfråga hur länge man orkar hålla på som verksamhet. Om staten inte går in med pengar är det bara att konstatera att många föreningar kommer gå i konkurs. 

 • Ekonomi

- Vi kommer sannolikt göra ett ganska kraftigt plusresultat trots de negativa effekterna - och det har att göra med transfernetto. Jag skulle tippa att IFK Norrköpings egna kapital i utgången av detta år kommer ligga någonstans omkring 140 miljoner kronor.

Vad gäller 2021 så skulle Hunt gärna ser att man får ett typ av "förskott" från tv-sändande bolaget Discovery:

- Om vi nu har ett femårsavtal med Discovery så skulle man kunna tänka sig att de går in och stöttar klubbarna för 2021 - mot att man betalar ut mindre pengar 2025 eller vad det blir. Då blir det någon form av bromssträcka för föreningarna att kunna, om jag uttrycker mig lite slarvigt, få lite förskott. Men då har man en möjlighet att anpassa ekonomin. Jag har svårt att se att den här pandemin varar för evigt - och då kan det vara bra att ha fått en del av de intäkterna. Jag har föreslagit det vid något tillfälle. 

IK SIRIUS

Christer Abrahamsson, klubbdirektör

 • Säsongskorten

- I nuläget är det inget beslut vi kommer att ta, då det är någon månad till vi börjar med det. Utgångspunkten just nu är dock att vi ska göra det.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag tycker att man ska försöka hålla det så normalt som det går, även om det är långt ifrån normalt. Sedan är det helt beroende på hur det ser ut när vi går in i februari. Om vi är där vi är nu när vi går in i februari, så är det möjligt att det är en annan sak. 

På frågan vilka argument som kan finnas för en stängd liga svarar han:

- Jag tror att den främsta anledningen till det är att man ska kunna planera sin ekonomi i ett läge där man inte kan planera sin ekonomi. Då har man en väldigt stor intäkt som kommer från Sef-medlen, och att då veta att man har det över åtminstone ett år, oavsett om man ligger i superettan eller allsvenskan, gör det mycket lättare att agera i övrigt. Utifrån ett arbetsgivarhänseende ska man också då kunna vara en trygg arbetsgivare och skapa rätt förutsättningar för verksamheten.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Ja, jag tycker nog att man bör se över elitlicensen. Jag inser att det är en komplex fråga, men i och med att det här läget är så extraordinärt och att förutsättningarna är så pass annorlunda gentemot vad elitlicensen vanligtvis bygger på, så tycker jag absolut att man kan ändra på den.

Abrahamsson har en tanke kring hur man skulle kunna göra i praktiken:

- Jag inser att det finns en problematik i det, men låt oss säga att man låter 2021 vara ett återhämtningsår, så när man stänger 2021 innan man går in i 2022, så ska man ha återställt sitt egna kapital, någon sådan modell. Sedan kan man kanske se över det vid halvårsskiftet nästa år, men jag tycker att man behöver väga in det här på ett eller annat sätt. Det andra alternativet är att man bibehåller den nuvarande modellen, men att det sker en prövning, som när man söker stöd. Då får man uppge vilka förluster man haft kopplat till covid-19 och att man därigenom motiverar för hur det påverkat ens egna kapital. 

 • Ekonomin

Christer Abrahamsson tror att Sirius kommer att göra ett litet plusresultat för 2020, men det hänger mest ihop med att klubben vann målet kring Kingsley Sarfo. Dessutom har man sålt aktier i sitt marknadsbolag - intäkter man inte har ett vanligt år. Vad gäller 2021 säger han:

- Förutsättningarna är fortfarande alldeles för okända för oss för att kunna säga att vi är positiva. Vi vet inte hur mycket publik vi kommer att spela för och vi vet inte hur mycket säsongskort som kommer att säljas. Vi vet heller inte hur sponsorer reagerar, och därmed är det fortfarande väldigt osäkra förutsättningar inför 2021. Vi kommer dock kunna klara av 2020 på ett bra sätt.

KALMAR FF

Markus Rosenlund, klubbchef

 • Säsongskort

- Vi har inte bestämt när vi ska påbörja det, men förmodligen kommer vi att titta på att man betalar per månad i stället. Tidigare har man, i varje fall i Kalmar FF, betalat hela priset för årskortet när man köper det, och därmed har vi tittat på betalningslösningar för det, vilket jag vet att Svensk Elitfotboll även har tittat på. Om säsongen då inte skulle komma igång med mindre publik eller halv publik nästa år, så har vi då tittat på det. Just nu är vi därmed i planeringsstadiet för hur vi ska lägga upp det och tittar på hur det ser ut i omvärlden. Därmed har vi ännu inte fattat ett beslut i frågan.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Det är en svår fråga. Om jag skiter i oss själva och ser det i det stora perspektivet, så kan jag se det på ett sätt, men sedan kan man alltid värdera allt utifrån ens egna situation. Om vi löser det kanske jag svarar annorlunda. Om det är lika illa nästa år som det har varit i år, så kan du ju riskera klubbarna på sikt. Då behöver man värva spelare som man kanske inte ha budget till, samtidigt som det inte blir några publikintäkter och då kan det helt plötsligt gå åt andra hållet och tre-fyra klubbar går i stöpet. Det är en jättesvår fråga.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Nej, det tycker jag inte. Det bygger ändå på att man har kontroll över sin ekonomi och det måste ändå vara en grundsten. Sedan kan man göra vissa små justeringar för att anpassa den utifrån där vi är nu, men generellt sett tycker jag att man måste ha koll på grejerna.

 • Ekonomi

Vad gäller årets resultat säger Rosenlund att man redan i fjol gjorde nedskärningar, vilket man hoppas man ska ha nytta av i år.

- Vi kämpar för att nå vår budget för året. Sedan beror det också på hur RF-bidraget faller ut, men målet är att komma så nära det som möjligt. Vi har också minskat kostnader, då vi inte har publik, vilket gjort att vi inte behövt ha ordningsvakter och har haft färre publikvärdar, även om det inte väger upp publiktappet på långa vägar. Däremot ökar det också kostnaderna att vi åker med exempelvis dubbelt så stor buss gentemot tidigare. 

Gällande 2021 säger han:

- Vi har jobbat ner vår bas rejält i år, så det handlar nog mer om hur vi kan säkerställa intäkter. Vad kan vi göra utifrån förutsättningarna som finns? Vi har bland annat jobbat mycket med LED-reklam och sociala medier, och den marknadsintäkten kring matcherna, som när ett företag väljer att profilera sitt varumärke i samband med en match utanför arenan, inne på arenan och så vidare finns ju inte i år. Då får man i stället omvandla den typen av annonsering till något annat. Sedan bygger det också mycket på hur företagen, som investerar i Kalmar FF, ser på sin investering. 

MALMÖ FF

Niclas Carlnén, vd

 • Säsongskort

MFF har tidigare gått ut och kommunicerat vad som gäller kring säsongskort 2021. Bland annat ska matcherna delas in i grupper om fem för att öka flexibiliteten

- Det är svårt att planera under pandemin och det som gör det ännu svårare är att vi börjar sälja årskorten senare. Eftersom vi inte vet om vi spelar matcher så vet vi heller inte hur intäkten kan se ut. Normalt har vi sålt färdigt årskorten som ska förnyas till jul och är rätt säkra på årskortsintäkterna innan nyår, vilket vi inte kommer vara i år. Vi kommer att sälja till nuvarande årskortsinnehavare fram till slutet av januari. Efter det är till dem som inte haft årskort tidigare. 

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag har inte hört något förslag om den idén eller någon diskussion. Jag tycker väl att principen att vi ska ha det som nu bör vara kvar, tills jag hört andra argument i så fall. 

 • Bör elitlicensen förändras?

- Jag tycker det är viktigt att, precis som i övriga Europa, ta hänsyn till de som vårdat deras ekonomi innan corona. Men är det så att man inte haft en bra ekonomi innan corona så ska man inte heller räddas av den.

 • Ekonomi

Vad gäller 2020 säger Niclas Carlnén att klubben estimerar en förlust på cirka 50 miljoner kronor, vilket han betecknar som "inte särskilt bra".

2021 beskriver han som oerhört ovisst ur ekonomisk synvinkel.

- Det kan jag faktiskt inte svara på eftersom vi förbereder oss för olika scenarion. Vi måste kommit en bit in i 2021 innan vi kan ge någon prognos överhuvudtaget. Nu är det faktiskt omöjligt. 

- Vi försöker planera vår ekonomi i treårsperspektiv. Det är också den snittlängden ungefär vi har på våra avtal med spelare och så. Vi ser det under en längre period. Nu har vi ett dåligt år 2020 ekonomiskt och beroende på hur 2021 går så kan det naturligtvis få konsekvenser. Vår förhoppning är så klart både att lyckas vinna allsvenskan i år och därmed få en bra utgångsposition för Europaspel nästa år. Det i sin tur kan generera intäkter så att vi kan behålla budgeten vi arbetat med och inte förändra verksamheten för mycket. Men vi har naturligtvis en beredskap för att hantera olika scenarion. Både detta år, nästa, och sedan 2022. 

MJÄLLBY AIF

Fredrik Danielsson, klubbchef

 • Säsongskort

- Vi har inte fattat något beslut om det ännu, men vi sitter däremot nu med budgeteringen inför 2021 kring hur vi ska budgetera intäkter för säsongskort och publikintäkter. Det är jättesvårt att veta hur man ska göra, men vi kommer att budgetera försiktigt gällande publikintäkter och bygga kostnader på låga intäkter. Det är det enda rätta i det här läget. Vi kan inte hoppas på stora intäkter och hoppas på att det ska lösa sig. Det vore direkt oansvarigt att göra så.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Det är klart att det är ett verktyg vi har inför 2021. Detta just för att inte riskera att klubbarna ska riskera för mycket. Om vi hade plockat bort just det momentet, så hade klubbarna troligtvis hanterat situationen på ett lite klokare sätt, och inte tvingats chansa så mycket. Då hade vi satt allt på paus i ett år, och hade låtit coronaviruset gå över för att sedan återgå till det normala med allt igen. Det är helt klart ett verktyg man bör fundera över om vi behöver, men i dagsläget vet jag inte om det är rätt eller fel.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Det tycker jag inte. Jag tycker att elitlicensen, som den är utformad i dag, tar hänsyn till exceptionella situationer. Jag tycker att det är oerhört viktigt att man kan skilja på vad som är på grund av coronaviruset och vad som är på grund av att man misskött ekonomin. Grunden med elitlicensen är ju att sätta press på klubbarna att sköta ekonomin, så att man inte kan gömma sig bakom en coronapandemi. Jag tycker därmed inte den behöver ändras någonting. Om en klubb har svårt för att uppfylla kriterierna som finns i kraven för en elitlicens, så bör man förklara varför och påvisa det. Då finns det också redan en reglering, som gör att man kan ta hänsyn till det och bortse från eventuella skulder. Det behövs inte någon ändring. 

 • Ekonomi

Danielsson säger till Fotbollskanalen att Mjällby varit försiktiga under sitt första år i allsvenskan och att man, trots pandemin, räknar med att redovisa ett plusresultat. Inför 2021 tänkte man "skruva upp intäktsbudgeteringen", men man har landat i att det är klokast att vara sparsam.

- Nästa år lär de flesta klubbarna synas i sömmarna, då det blir lite upp till bevis. I år såg vi inte pandemin komma förrän det var försent, och då hade man redan lagt en budget, men nu vet vi att det kommer att påverka 2021. Klubbledningar i allsvenskan bör nu vara försiktiga när man budgeterar, då det är det man bygger kostnader på som ger ett resultat. Även om det blir tufft intäktsmässigt 2021, så kan man på förhand kalkylera med det och då ändå gå ut med ett okej resultat. Det innebär å andra sidan att man kanske inte kan ha lika många spelare och dela ut lika höga löner som tidigare. De, som har stora kostymer, får nog skära i sina kostymer på ett sätt som Mjällby inte behöver göra, då vi inte har den kostymen. Vi har ett försprång där. 

VARBERG

Dan Skogman, klubbchef

 • Säsongskort

- De som hade säsongskort hos oss hade tre val det här året. Antingen att de skänkte oss pengarna, eller att de avvaktar med att bestämma det, det vill säga att de har chans att få komma på matcher om det blir matcher annars får de bestämma sig efteråt. Och det tredje alternativet var att de fick pengarna tillbaka direkt. 

Skogman säger att de flesta supportrar valde alternativ ett och att man förmodligen kommer göra samma upplägg nästa år

- Jag vet att det var ganska många föreningar som valde att fansen hade som alternativ att flytta över sina säsongskort till nästa år, men det gjorde inte vi, för vi tror att vi har så pass mycket trogna supportrar som förmodligen kommer välja samma nästa år.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Vi som förening måste tänka på flera olika sätt. Jag har inte tänkt på att vi ska ha en stängd liga, det hade väl varit mer naturligt det här året. Däremot tror jag inte att de som lägger in de stora pengarna i svensk fotboll, tv-bolagen och så vidare, skulle gilla det. Då försvinner mycket av spänningsmomentet i matcherna och det tror jag inte de skulle gilla. Det är väl inte speciellt bra för deras del.

 • Bör elitlicensen förändras?

Man kan ha olika åsikter om det. Alla föreningar i allsvenskan är ganska stora företag, vi kanske är det minsta företaget av de som spelar i allsvenskan, men vi har trots allt 35-40 anställda. Vi har ett jäkla ansvar, så bara av den anledningen, med så många anställda, måste vi se till att vi har en ekonomi - oavsett om det finns elitlicens eller inte. 

- Jag kan inte förstå att man inte tänker på det viset. Man får anpassa sig, det har vi gjort för att vi ska kunna ha en säker arbetsgivare. Det håller väl inte om vi inte får biljettintäkter och andra intäkter i ett år eller flera år, men vi måste kunna klara sådana här saker under en viss period. Det måste ju företaget du jobbar på också, även om det blir massa intäktsbortfall. Så borde det vara överallt, men inom idrotten så är det inte alltid så och det har jag väldigt svårt att förstå. Vi försöker vara en säker arbetsgivare för våra anställda i alla fall.

 • Ekonomi

- Det är tufft för oss givetvis. Vi gör vår första säsong i allsvenskan och resultatet har, i alla fall för alla andra, varit väldigt överraskande. Jag skulle tro att vi hade haft i princip fullsatt de första matcherna. Det är väldigt mycket pengar som vi inte får in som vi hade räknat med. Sedan hade vi, som tur är, budgeterat väldigt lågt - men det är klart att vi förlorar ett antal miljoner på det här gentemot vår budget. Men det är inte bara så att vi förlorar, det kostar ju att ha folk och sälja saker och så vidare.

- Vi kommer inte att göra något minusresultat. Det är ingen tur, det är som jag sa innan: vi försöker vara en ansvarsfull arbetsgivare och då måste vi se till att det finns lite marginaler.

Enligt Skogman kommer klubben lyckas att behålla ett litet positivt eget kapital då 2020 summeras.

- För två år sedan var vi dagar från konkurs och nu har vi ett pluskapital. Det är inte stort, men vi har ett pluskapital.

ÖREBRO

Simon Åström, klubbdirektör

 • Säsongskort

- Vi tittar på många scenarier. Ett är att skjuta på försäljningen tills vi vet tydligare i hur det kommer se ut, det är frågan om man någonsin kommer få veta det, i alla fall inte förrän väldigt tätt inpå. Ett annat är att man avvaktar för att köpa sig tid och ett tredje är att man kör igång men med tydliga regler, vad det innebär om man köper årskort men att man inte kan komma in och se på matcherna. Man kan också tänka sig modeller, där de som väljer att teckna ett årskort tidigt, har förtur ifall det blir så att det blir möjligt att ta in publik men i begränsad skara. Jag slänger ut mig några tänkbara scenarier, men vi har inte fattat beslut än så länge.

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Vi har inte tagit ställning till den frågan än men det är klart att vi diskuterar alla möjliga scenarier. Jag tror inte man kan stänga några dörrar med det läge vi befinner i oss nu. Vi behöver utvärdera alla möjligheter, även sådana som ett normalår kanske skulle kännas otänkbara. Därför, till exempel, en stängd liga går emot allt det som svensk fotboll bygger på, något som är vår största styrka på många sätt. Alla klubbar kan drömma att gå upp och det finns alltid risk att man åker ner, det bidrar mycket till intresse och spänningen runt hur seriesystemet i den svenska fotbollen är uppbyggt. Däremot tror jag inte att det finns några heliga kor i sådant här läge, man måste överväga alla alternativ, men i sådana fall kolla på vad det kan få för konsekvenser.

 • Bör elitlicensen förändras?

Jag tror att det finns anledningar att löpande se över om man nummer ett: behöver ändra på själva regelverket eller nummer två: hur man hanterar de delar som kanske är öppet för lite större frihet, alltså att om man inte uppfyller kriterierna fullt ut vid ett första tillfälle så har man möjlighet att lämna in handlingsplaner och liknande. Jag tror hur man tolkar dem kommer behöva vara öppet för diskussioner. Jag tror också det beror på hur långvarig pandemin blir. Om 13 av 16 klubbar i allsvenskan, exempelvis, riskerar att inte klara elitlicensen är nog det är ett tecken på att behöva se över regelverket. Om den absoluta majoriteten, trots det läge vi befinner oss i, klarar av att hantera det här kan man alltid fundera på om det då är regelverket som gör att de sista fåtalet klubbar riskerar att inte klarar av det eller om det finns andra delar i det.

ÖSTERSUND

Michael Schahine, vd

 • Säsongskort

- Vi ska gå ut med säsongskort för 2021 och det blir i dagarna nu. Vi håller på att förbereda oss för det. 

 • Eventuellt stängd liga för nedflyttning 2021

- Jag har inte ens tänkt på det. Jag har inte märkt att det är på tapeten, men varför ska man göra det och vad är argumenten för det? Jag har ingen kommentar på det, då jag inte är så insatt i frågan.

 • Bör elitlicensen förändras?

- Jag tror att man ska vara lite mer förstående och förlåtande gentemot alla klubbar. Coronakrisen är inte något som en klubb själv har orsakat. Det har lett till tappade publikintäkter och vikande sponsorintäkter. Allt det här är ju inte under kontroll av klubbarna. Hur duktiga klubbarna än är på att sköta sin ekonomi, så blir man drabbad på ett sätt som är väldigt svårt att kontrollera. Jag hoppas verkligen att licensnämnden tar hänsyn till det och gör lite undantag.

 • Ekonomi

Schahine beskriver ÖFK:s ekonomi som "otroligt ansträngd" men att man klarat sig hyfsat med tanke på coronapandemin. Klubben har som målsättning att återställa det negativa egna kapitalet som inför året låg på minus 22,6 miljoner kronor.

- Jag tror att vi kommer att lyckas med det i och med att vi är igång med att starta ett investeringsbolag, vilket gör att en stor del av det negativa kapitalet flyttas från balansräkningen till andelar i investeringsbolaget.

Vad gäller 2021 säger vd:n:

- Jag är orolig. Om publikintäkterna uteblir, så måste vi vidta ännu fler åtgärder för att klara ekonomin. Så enkelt är det. Om vi inte lyckas sälja tillräckligt med säsongsbiljetter för att folk inte vet vad som ska hända och vi då inte har publikintäkter, så får man planera om. Jag är därmed orolig. 

Publicerad 2020-10-30 kl 12:08
Sponsrat innehåll

Mer fotboll. Vi bjuder på 3 månader.

Se Allsvenskan och Superettan från discovery+ hos Telia. Ord pris 349 kr/mån

Streama nu

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto