POPULÄRA LIGOR

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
ALLSVENSKAN
6v

Flera instanser ställer sig bakom Strömbergssons överklagan: "Ställer oss kraftigt frågande till domarkommittén"

Foto: Bildbyrån.

Martin Strömbergsson har överklagat sin avstängning.
Flera instanser ställer sig bakom Strömbergssons överklagan - och är kritiska mot domarkommitténs straff.
"Ert beslut skickar väldigt konstiga signaler", skriver Elitdomareklubben.

I juli valde Svenska Fotbollförbundet att stänga av den allsvenske domaren Martin Strömbergsson för resten av året efter en kommentar mot Östersunds FK:s målvakt Aly Keita i förra året. 

- Förra året fick jag höra från en domare som sa: "Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig", någonting sådant sa han. Det var något jag blev väldigt arg över och jag tog det direkt med den domaren, han sa även förlåt och att han inte menade det, sa Keita i ÖFK:s egna podcast den 15 juni i år.

- Jag kan konstatera att dunderfloskeln blev jättefel. Det fanns inte något rasistiskt menat i det. Så uppfattar jag att Keita också uppfattat det. Jag kände direkt i momentet när jag säger "hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan"… Det är en gammal Gävleborgsfloskel som jag kan säga till målvakter. Det är ingenting som är kopplat till att han är mörkhyad, sa Strömbergsson tidigare i år.

Det råder alltså delade meningar om vad Strömbergsson sade. Keita hävdar att domaren sa: "Sluta prata, gå tillbaka till ditt mål så de kan kasta bananer på dig", medan Strömbergsson menar att han sa: "Hoppa in i buren så ska jag ge dig en banan".

Förbundet valde som bekant ändå att stänga av Strömbergsson resten av året - därefter har Strömbergsson även backats av kollegor och vänner. I utredningen som gjordes kring händelsen ska SvFF skrivit följande:

"Martin Strömbergsson har under den allsvenska matchen Gif Sundsvall-Östersund den 10 augusti 2019 fällt ett olämpligt uttalande till Östersunds målvakt Aly Keita, som uppfattat uttalandet som rasistiskt. Även om det mesta talar för att detta inte varit Martin Strömbergssons avsikt så borde han förstått att det kunnat uppfattats på detta sätt och uttalandet har därför varit klandervärt".

Strömbergsson har dock överklagat avstängningen till Domarkommittén, DK, vilket Aftonbladet rapporterade om i förra veckan.

- Det är ett ganska långt överklagande han har skickat in. Han tycker att straffet är alldeles för hårt, att han bett om ursäkt till Aly Keita, att de har kramats om och det är passerat, sa Peter Ekström, ordförande i DK, till tidningen då.

I morgon, söndag, kommer Domarkommittén att ta upp Strömbergsson-ärendet på nytt, där de kommer meddela om Strömbergssons överklagan kommer att ändra nuvarande dom eller inte.

Fotbollskanalen har nu tagit del av material från flera instanser, som samtliga ställer sig bakom Strömbergssons överklagan.

"Vi önskar en förklaring till det aktuella beslutet att frånta Martin hans möjligheter att utöva sitt yrke. Vi har tagit del av den utredning som SvFF genomfört och ställer oss kraftigt frågande till att DK (Domarkommittén) agerar på detta sätt.

Ert beslut skickar väldigt konstiga signaler till våra aktiva och passiva medlemmar och vi önskar en skriftlig förklaring till hur DK resonerat sig fram till beslutet. Förbundets egna utredning och våra egna samtal med inblandade visar tydligt att Martin ej haft något ont uppsåt och att han dessutom tagit stort ansvar direkt efter händelsen", skriver Elitdomareklubben, EDK, i det material som Fotbollskanalen tagit del av.

Även Svenska Fotbolldomareförbundet (SFDF) stöttar Strömbergsson.

"Svenska Fotbolldomareförbundet anser att Martin Strömbergsson (MS) bestraffning inte står i proportion till hans uttalande. Han har ju dessutom direkt bett om ursäkt som godtagits. Det är inte bestraffningen i sig vi vänder oss emot utan dess längd.

SvFF:s chefsjurist Anders Hübinette har ju i föreliggande utredning konstaterat att uttalandet inte är rasistiskt och att om SvFF:s disciplinnämnd handlagt ärendet hade MS sannolikt fått en kortare avstängning. Hur kan därför DK göra en annan bedömning och ge MS en avstängning under resten av 2020? Vad säger Riksidrottsnämnden om denna längd?", skriver SFDF och avslutar:

"SFDF ser med oro på vad detta beslut kan innebära för de domare vi representerar. De får ofta kränkande uttalande mot sig i samband med matcher och uttalanden är ofta också rasistiska. Skall likaprincipen gälla för kränkningar måste disciplinnämnderna se över sin bestraffningsskala.

SvFF:s DK måste nu inför kommande domarutbildningar påpeka vikten av att fotbollsdomarna alltid anmäler kränkande och rasistiska uttalanden mot dem i samband med match. Uttrycket "En fotbollsdomare måste ju tåla lite" kan ju nu inte gälla längre".

Fotbollskanalen har även tagit del av material från Gestriklands Fotbollförbunds (GFF) domarkommitté, som även de ställer sig bakom Strömbergssons överklagan.

"Vi har tagit del av den utredning som gjorts av Anders Hübinette och vi får inte ihop det hur SvFF:s domarkommitté kan tagit ett sådant beslut om sex månaders avstängning från att döma matcher", skriver GFF:s domarkommitté.

I SvFF:s utredning står det följande:

"Sammantaget menar undertecknad att även om MS högst sannolikt saknat rasistiskt uppsåt så har hans agerande varit klandervärt".

Om den meningen skriver GFF:s domarkommitté följande:

"Sannolikt saknat rasistiskt uppsåt - hur kan då straffet bli sex månaders avstängning?".

GFF:s domarkommitté avslutar med att skriva följande:

"Vi önskar en skriftlig förklaring från SvFF:s domarkommitté. GFF:s domarkommitté känner även till att GFF:s styrelse skickat in en skrivelse sedan tidigare om detta ärende. 

Vi har i GFF:s domarkommitté en mycket god kännedom om Martin Strömbergsson och känner ett stort förtroende för honom som domare, men kanske framför allt som människa och hans värderingar".

Fotbollskanalen har varit i kontakt med Martin Strömbergsson om att flera instanser ställer sig bakom hans överklagan. I ett sms svarar Strömbergsson följande:

"Som jag har sagt tidigare så uttalar jag mig inte kring överklagan förrän processen är färdig".

Publicerad 2020-08-15 kl 18:03
ANNONS
next recommended article
Nästa artikel
ANNONS
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
NYHETLigor & turneringar
NYHETBloggar & poddat
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto