Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Flipp eller flopp - Så gick det för allsvenska tränarnas favoriter

Inför säsongen fick allsvenskans samtliga tränare förutspå vem i det egna laget som skulle få ett genombrott. Nu är serien över och vi sitter nu med facit. Kolla hur rätt eller fel tränarna hade.

OBS: Tränarnas kommentarer är tagna dagarna innan årets allsvenska skulle dra igång.

Nanne Bergstrand, tränare Kalmar FF trodde på Rasmus Elm: - Han har inte fått sitt genombrott i allsvenskan än, men nu kommer det. Storebror Viktor har tidigare stulit hans ytor. Rasmus är väldigt bra offensivt. Han har ett hotande passningsspel och bra spelförståelse.

Facit: 19 allsvenska matcher (samtliga start)/9 mål, såld till AZ Alkmaar.

FotbollDirekt-kommentar:
- Ganska fegt val av Bergstrand eftersom Elm vid tidpunkten redan debuterat i A-landslaget. Annars startade Elm allsvenskan svagt och kom på allvar igång innan sommaruppehållet. Då var han å andra sidan sensationellt bra. Givetvis är Rasmus en flipp.

Zoran Lukic, fd tränare Djurgården trodde Christer Youseff :
- En intressant spelartyp med de egenskaper som krävs för att han ska kunna bli landslagsspelare. Han är kvick och snabb på små ytor och har också ett bra skott.

Facit: 25 (14 start)/3

FotbollDirekt-kommentar:
- Nej, man kan inte kalla Youseffs säsong för ett genombrott. Har ofta sett tung ut och förlorade sin plats i U21-landslaget. Den förre BP-spelaren har varit bättre på slutet och kanske kan det lossna till nästa säsong.

Stefan Rehn, tränare IFK Göteborg trodde på Jakob Johansson: - Han börjar växa i sin kraftfulla kropp. Det har kanske tagit längre tid än man trodde från början. Det är en bra fotbollspelare med väldigt smarta idéer. Nu börjar huvud och kropp att hänga ihop.

Facit: 17 (7 start)/1

FotbollDirekt-kommentar:
- En handfull IFK-spelare har fått ett allsvenskt genombrott den här säsongen. 19-årige Johansson är inte en av dem. Har till och med spelat färre matcher från start än i fjol. Men mittfältaren har fortfarande tid på sig att ta nästa kliv.

Magnus Haglund, tränare Elfsborg trodde på Martin Ericsson:
- Martin Ericsson kommer få sitt andra genombrott i allsvenskan. Han har en exceptionell speluppfattning och hotar hela tiden med sina passningar. Dessutom har han ett lurigt skott.

Facit: 15 (10 start)/3

FotbollDirekt-kommentar:
- Tung säsong för drömförvärvet. Skador ställde till det och Ericsson gjorde bara tio matcher från start. Givetvis en missräkning.

Roland Nilsson, tränare Malmö FF trodde på Daniel Larsson:
- Han har snabbheten, tekniken och ett bra skott.

Facit: 27 (25 start)/11

FotbollDirekt-kommentar:
- I början var Daniel Larsson bara snabb, men fick ut väldigt lite. Sedan flyttades han upp i anfallet bredvid Edward Ofere och plötsligt lossnade allt. På de åtta sista omgångarna gjorde vinterförvärvet fantastiska tio mål. Snacka om ett genombrott.

Tom Prahl, tränare Trelleborg trodde på Viktor Noring :
- Om han får stå i allsvenskan så kan han få det. Sedan hoppas jag att Marcus Pode och Joakim Sjöhage kan få sitt andra genombrott.

Facit: 29 (samtliga start)

FotbollDirekt-kommentar:
- Här kan man verkligen snacka genombrott. Den 18-årige målvakten var totalt okänd inför säsongen, men har varit en av allsvenskans stabilaste trots sin ringa ålder. Har alla möjligheter att bli en framtida stormålvakt.

Janne Carlsson, tränare Örgryte trodde på Alexander Mellqvist: - Han har redan fått sitt genombrott i superettan, i år kommer det i allsvenskan. Han är en stark duellspelare som däremot behöver lite mer explosivitet.

Facit: 29 (25 start)/2 mål

FotbollDirekt-kommentar:
- Visst har Mellqvist varit ordinarie och har svarat för en okej säsong, men något genombrott á la det i superettan fick vi inte uppleva. 23-åringen har potential men får nu flytta ner en division igen.

Alexander Axén, tränare Gais trodde på Johan Mårtensson: - Han har bra kvaliteter som gör att han kan bli riktigt bra i framtiden. Han är brytningsstark och är stark i kroppen trots att han är så liten.

Facit: 25 (samtliga start)/0

FotbollDirekt-kommentar:
- Pär Ericsson fick det stora genombrottet i Gais, men Mårtensson stod också som helhet för en bra säsong. Visst startade det lite knackigt men 20-åringen kom tillbaka till 2008-formen. Är en otroligt spännande spelare som tar stort ansvar utan att få några större rubriker för det.

Björn Wesström, sportchef AIK trodde på Martin Mutumba: - Han har spetsegenskaper som är extrema i svensk fotboll. Han kan dribbla alla i hela allsvenskan.

Facit: 24 (samtliga start)/3

FotbollDirekt-kommentar: 
- Det är bara att instämma i Wesströms ord inför säsongen. De stämde på pricken. Krydda det med avgörande insatser i guldstriden och en personlighet som går genom TV-rutan så har ni ett gigantiskt allsvenskt genombrott.   

Sixten Boström, tränare Örebro trodde på Michael Almebäck: - Han är en intressant spelare som har presterat väldigt på försäsongen och det ska bli intressant att följa honom.

Facit: 28 (samtliga start)/0

FotbollDirekt-kommentar:
- Klockrent val av Sixten Boström. 21-åringen har dessutom varit en av Örebro bästa och stabilaste spelare under säsongen. En gåta att Brommapojkarna inte behöll mittbacken.

Peter Gerhardsson, tränare Häcken trodde på Dominic Chatto: - Han är ny i allsvenskan och har sett riktigt pigg ut på försäsongen och känslan är att han kommer att hålla bra när säsongen startar. Han är en central mittfältare med både defensiva och offensiva kvaliteter.

Facit: 19 (18 start)/0

FotbollDirekt-kommentar:
- Har absolut gjort det jättebra när han spelat. Samtidigt har Häcken en handfull andra spelare som också fått ett genombrott och dessutom varit mer framträdande. Chatto har också haft en del skadebekymmer.

Kim Bergstrand, tränare Brommapojkarna trodde på Miiko Albornoz: - Han har en spelförståelse och teknik som är väldigt hög. Dessutom har han gett sig fan på att bli en riktigt bra fotbollspelare.

Facit: 29 (28 start)/1

FotbollDirekt-kommentar:
- Inget snack, 18-åringen är bland det intressantaste som finns i allsvenskan just nu. Är redan stabil trots sin unga ålder. Han har även visat sig vara kompetent i de bakre leden. Lär bli ett jagat villebråd i vinter.

Urban Hammar, tränare Gefle trodde på Jonas Lantto:
- Nu har han fått två års erfarenhet och blivit en ganska smart spelare. Han är bra på att snappa upp bollar offensivt och har lätt att ta till sig instruktioner. Han är kvick i fötterna och är ganska bra avslutare.

Facit: 30 (29 start)/3

FotbollDirekt-kommentar:
- Lantto har fått tre år på sig att växa i den allsvenska kostymen och nu fungerade det mesta. Låg bakom mycket av Gefles kreativa spel framåt. Dessutom given i startelvan för första gången.

Bo Nilsson, tränare Helsingborg trodde på Rasmus Jönsson: - Han är talangfull och har bra spelförståelse. Han ska absolut kunna etablera sig i Allsvenskan den här säsongen.

Facit: 26 (25 start)/8

FotbollDirekt-kommentar:
- Visst presenterade Jönsson sig redan 2008, men det var i år som han tog nästa steg. Han stod för flera riktigt läckra mål och visar en otrolig kyla i avslutningslägena. Har väldigt hög kapacitet.

Janne Andersson, tränare Halmstad trodde på Marcus Olsson och Emil Salomonsson: - Vi har ungefär sex talangfulla spelare, men jag rankar Marcus Olsson tillsammans med Emil Salomonsson som våra mest lovande just nu.

Facit Salomonsson: 28 (samtliga start)/0
Facit Olsson: 20 (14 start)/4 mål

FotbollDirekt-kommentar:  
- Salomonsson har blivit en favorit för tränare Andersson. Har spelat i försvaret, på mittfältet och i anfallet under säsongen. Har kapacitet att bli riktigt duktig. Marcus Olsson har varit ojämn, men hösten har varit ett lyft. Hade några gyllene matcher under augusti och september.

Tony Gustavsson, fd tränare i Hammarby: - Tyvärr kan jag inte ta ut en spelare. Vi har mer än en handfull spelare som alla kan få sitt genombrott. Igor Armas och Monday James i försvaret, på mitten Simon Helg, Sebastian Castro Tello och Maic Sema. Vi har en ganska ung och tunn trupp, vilket gör att många unga spelare kommer få chansen.

FotbollDirekt-kommentar: - Gustavsson säkrade upp med en hel armada av spelare. Bland dem han nämnde så har Igor Armas varit givet mittlås och Simon Helgs höst har sett riktigt spännande ut. Helg är på väg att bli den spelaren som fansen drömt om.

Publicerad 2009-11-05 kl 14:16
Annons
Annons
Annons