Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
ALLSVENSKAN

Förbundet: "Karlsson måste sätta sig i skolbänken"

Conny Karlsson kan sätta käppar i hjulet om Helsingborg kvalificerar sig för Europaspel. Har managern inte Sveriges högsta utbildning får klubben inte licens till någon internationell turnering.

- Han måste sätta sig i skolbänken, säger Stefan Hjelmberg på SvFF:s fotbollsavdelning.

Enligt Uefas nya stadgar krävs att varje lags huvudansvarig har genomgått den högsta utbildningsnivå som finns i landet. Annars fråntas föreningen – inte personen – rätten att vara med i Uefa Europa League eller Champions League.

- Det räcker inte att byta ut en person. Bestämmelserna är glasklara, säger Stefan Hjelmberg.

I Sverige finns tre steg som fotbollförbundet arrangerar. En basutbildning, en avancerad, och så slutligen den professionella nivån. Enligt Stefan Hjelmberg saknar Conny Karlsson alla kurserna.

- När jag pratade med honom för ett par veckor sedan var det så, säger Hjelmberg.

Uefas regelverk i frågan är uppdelat i två lägen. Dels A-kriterierna, som är absolut nödvändiga. Och dels B-kriterierna, som i vissa fall går att rucka på med olika dispenser.

- Men när det gäller tränarens kompetens är det ett A-kriterium. Här finns ingen annan utväg än att genomgå hela processen från början till slut, säger Hjelmberg.

Han berättar att svenska fotbollförbundets representantskap infört modellen även nationellt. Men under 2010 är utbildningsfrågan ett B-kriterium.

- Så har vi sagt till att börja med. Men den saken lär ändras efter Uefas standard i fortsättningen. Under nästa säsong kan dock Conny Karlsson vara tränare i allsvenskan utan någon som helst utbildning.

För att få delta i Europaspelet krävs bara att man påbörjat det sista steget, pro-varianten. Men för att göra det måste Conny Karlsson klara av även bas- och avanceradstudierna. Något som i regel tar uppemot två år.

- Det finns en annan variant också. Vi har ett samarbete med Göteborgs universitet. Där kan man under en eftermiddag i veckan, plus några helger, läsa steg ett och två på ett läsår. Det har till exempel Jonas Olsson i Blåvitt gjort, säger Hjelmberg.

Utöver Conny Karlsson finns ingen annan allsvensk tränare i samma sits. Kim Bergstrand och Alexander Axén är bägge antagna till pro-utbildningen i januari.

- Men dit är inte Conny Karlsson kvalificerad. Han måste först få de första två stegen, säger Hjelmberg.

Publicerad 2009-12-11 kl 15:21
Annons
Annons
Annons